Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, prin Departamentul Catehetic, propune implementarea unui proiect la nivelul tuturor parohiilor din cuprinsul eparhiei, prin care tinerii și copiii să participe săptămânal la întâlniri catehetice și activități educative, organizate în biserica comunității de care aparțin.
În cadrul proiectului catehetic Școala de Duminică, activitățile vor fi organizate în bisericile parohiale și în capelele din cuprinsul protopopiatelor din eparhie, într-un cadru plăcut și într-o atmosferă prielnică întâlnirilor extrașcolare, cu caracter religios.
Proiectul de față propune o serie de activități conexe orei de religie, prin care preoții parohi și preoții coslujitori (ajutați de către profesorul de religie sau de către profesorii care predau alte discipline), facilitează transmiterea mesajului evanghelic, adaptat vârstei și nevoilor copiilor și tinerilor prezenți la respectivele activități.
Astfel, prima activitate desfășurată în cadrul Proiectului Școlii de Duminică, de anul acesta, a fost organizată duminică, 15 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a omagierii marelui poet Mihai Eminescu, în Parohia Sfântul Ioan Iacob, Sf. Ilie Tezviteanul și Sf. Ierarh Nicolae din Frătăuții Vechi, Protopopiatul Rădăuți.
Proiectul Școlii de Duminică se desfășoară deja cu consecvență în această parohie, din luna noiembrie a anului trecut, sub atenta îndrumare a Dnei Ramona Anton, profesor de religie și a Preotului Paroh, Capră Ionuț.
La activitatea de duminica aceasta au participat aproximativ 45 de copii de gimnaziu și de școală primară din cadrul Școlii Gimnaziale Frătăuții Vechi. Activitatea a debutat cu o rugăciune de binecuvântare, după care copiii au audiat o prezentare a vieții marelui poet Mihai Eminescu. După materialul prezentat de către dna prof. Anton Ramona, a urmat un recital de poezii și cântece din opera lirică eminesciană, susținut de către copiii prezenți la activitate.
Ulterior, a fost susținută o cateheză tematică, prin care am încercat să evidențiem legătura dintre cele două mari praznice împărătești (Nașterea Domnului și Botezul Domnului) și viața duhovnicească a micului creștin. Copiii au fost provocați la un concurs în care au fost invitați să analizeze și să identifice personajele sfinte din icoanele celor două evenimente biblice și să completeze o fișă de lucru cu tema: Botezul Domnului. În finalul întâlnirii, toți participanții au primit dulciuri și iconițe, încununându-li-se osteneala și răbdarea.
Nădăjduim ca Școala de Duminică să devină o activitate de tradiție în fiecare parohie a eparhiei noastre, care să readucă bucuria și inocența copiilor, în sfintele locașuri și în viața comunităților de credincioși, după cuvântul Mântuitorului: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu. (Marcu 10, 14).
Prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
Consilier eparhial