În ajunul zilei în care se împlinesc 174 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub streașina Mănăstirii Bogdana, în muzeul celei mai vechi biserici de zid din Moldova, a avut loc o seară de poezie și artă dedicată poetului național al românilor.
Evenimentul cu adevărat emoționant a reunit trei instituții de prestigiu din județul Suceava, Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Rădăuți și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
După închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Leontie și Teodosie de la Brazi, odoare ale Mănăstirii Bogdana, copiii și tinerii, dar și dascălii acestora au fost întâmpinați de părintele stareț, arhim. Irineu Lichi, în incinta muzeului așezământului monahal, inaugurat în anul 2023, cu prilejul zilei de cinstire a Sfântului care ocrotește aceste meleaguri.
Seara a fost deschisă cu prelegerea arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, intitulată „Eminescu – arhetip al culturii românești”. Sfinția sa a vorbit despre cât de actuală este opera marelui poet în zilele noastre, despre personalitatea acestuia, precum și despre rolul pe care darul lui Dumnezeu pentru poporul român l-a avut în cultura europeană și nu numai.
„În ajun de 15 ianuarie descoperim cât de aproape, cât de necesar ne este autorul Rugăciunii unui dac, în care ca în tot ce este sufletul neamului românesc, o aspră luciditate unită cu o formidabilă sete de viață, cu arta de a supraviețui în istorie și de a trăi bucuria lumii fără a ignora nimic din tragismele ei, artă care s-ar putea ca omenirea contemporană să aibă nevoie mai mult decât de orice, spre a se mântui de fantasmele ce o bântuie. În umbra ctitoriei lui Bogdan I Întemeietorul, la Biserica Sfântului Nicolae Mănăstirea Bogdana Rădăuți, locul unde sunt înmormântați primii domni ai Țării Moldovei, versurile Rămâneți în umbră sfântă/ Basarabi și voi Mușatini au astăzi un ecou aparte. (…) Eminescu nu trebuie judecat în afara contextului istoric, ci trebuie avut în vedere că a fost un iubitor al poporului român și în special al țăranului român. Eminescu este nu numai o personalitate românească, ci a devenit un mare gânditor european, un om care cunoștea foarte bine timpul său și este și un reper pentru vremurile noastre.”
Întâlnirea a fost împodobită apoi cu recitări din opera eminesciană, precum și cu interpretări ale unor compoziții muzicale pe versuri aparținând poetului nepereche.
Momentele muzicale susținute de corul așezământului aflat sub ocrotirea Sfântului Leontie au fost pregătite alături de pr. Adrian Florea, inspector în cadrului Sectorului Economic–Financiar al Centrului Eparhial.
Între cei care au simțit emoția transmisă de copii prin versurile „Luceafărului poeziei românești” s-au numărat arhim. Iustin Tănase, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și director al Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, stavrofora Ecaterina Lichi, stareța Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rădăuți și cea care împlinește rolul binecuvântat de mamă și de psiholog al Centrului, domnul Bogdan Andrei Loghin, primarul Municipiului Rădăuți, precum și numeroși profesori și iubitori de poezie și muzică.
Ziua de 15 ianuarie a fost declarată, în semn de omagiu față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), Ziua Culturii Naționale, prin adoptarea inițiativei legislative depuse în acest sens de către Camera Deputaților la data de 16 noiembrie 2010, decretul pentru promulgarea Legii fiind semnat la 6 decembrie 2010.
Irina Ursachi