Vizită de studiu la Mănăstirea Putna pentru copii din Cernăuți, premianți ai Concursului „Biserica satului natal”

În perioada 5–6 aprilie 2025, un grup de 25 de elevi din școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți (Ucraina), premianți ai concursului desfășurat în toamna anului 2024, „Biserica satului natal”, se află într-o vizită de studiu la Mănăstirea Putna.

Proiectul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Centrul Media BucPress, Societatea „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prin prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru religie, și așezământul monahal ctitorit de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Considerăm că este foarte important ca acum, când în Ucraina școlile cu predare în limba română – limba maternă a etnicilor români din Ucraina – și religia sunt, într-un fel sau altul, apăsate și influențate de diferite presiuni, România să-și deschidă din nou porțile pentru a susține, promova și stimula educația creștină și interesul pentru valorile naționale”, au declarat organizatorii.

Programul vizitei este foarte atractiv pentru elevi, întrucât cuprinde sesiuni de documentare asupra patrimoniului cultural, spiritual și istoric al Mănăstirii Putna. În plus, pentru a gusta spiritualitatea ortodoxă româneacsă, elevii participă la programul liturgic al necropolei ștefaniene.

În cadrul galeriei cu produse culturale, elevii au avut oportunitatea de a-și prezenta lucrările cu care au participat la Concursul „Biserica satului natal”, și anume: eseuri, desene, sculpturi, videoclipuri, prezentări PowerPoint, poezii sau cântece care reflectă spiritul comunității românești din regiunea Cernăuți.

Evenimentul va continua duminică, 6 aprilie 2025, cu activități care au ca obiectiv conectarea tinerilor la moștenirea culturală a neamului de care aparțin, aprofundarea cunoștințelor despre tradițiile și istoria locală, dialogul între generații, dezvoltarea abilităților de comunicare artistică, precum și exprimarea creativității și încurajarea gândirii critice.

Foto credit: Mihai Grosu