Virgiliu Gheorghe Vlăescu, invitat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru a conferenția despre „Cum se fură astăzi fericirea tinerilor”

În seara zilei de joi, 27 martie 2025, în Sala Auditorium Joseph Schmidt a Universității Ștefan cel Mare din Suceava a avut loc conferința intitulată Cum se fură astăzi fericirea tinerilor, avându-l ca invitat pe domnul Virgiliu Gheorghe Vlăescu, senator, biofizician și doctor în bioetică al Universității Aristotel din Tesalonic.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost posibil prin colaborarea revistei Familia Ortodoxă (între fondatorii și coordonatorii căreia se află și domnul Virgiliu Gheorghe) cu Asociația pentru apărarea familiei și copilului.

Moderatorul conferinței a fost domnul dr. Valeriu Gavrilovici, medic în cadrul Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, implicat în nenumărate activități care promovează educația, viața și credința.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care amintim pe Preacucernicul Părinte Andrei Mocanu, Consilier Eparhial responsabil cu Sectorul de Asistență Socială și Medicală, precum și pe domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial responsabil cu Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață. De asemenea, în sală s-a aflat și domnul deputat Petru Negrea.

Prin preocuparea sa față de efectele pe care presiunea culturii și tehnologiei media le exercită asupra omului contemporan, dar mai ales asupra tinerilor, conferențiarul a adus înaintea celor prezenți o serie de situații concrete, susținute de statistici și analize la nivel mondial, referitoare la cazurile de depresie, de anxietate și de demotivare, întâlnite atât în rândul tinerilor și copiilor, cât și în rândul adulților.

O situație alarmantă, subliniată în cadrul prelegerii, a fost aceea a numărului tot mai mare de tineri care se află într-o stare mentală și spirituală îngrijorătoare, încă din perioada adolescenței, când, firesc ar fi ca vioiciunea, lipsa grijilor, motivația și starea de bine să primeze.

Cauzele tuturor acestor comportamente disfuncționale, care fură fericirea tinerilor de astăzi, au fost prezentate ca fiind de cele mai multe ori lipsa de disciplină și de echilibru în utilizarea tehnologiilor digitale, lipsa de activitate fizică constantă, dar și accesul la unele informații nesănătoase, promovate astăzi în mediul public.

Stresul fizic, așa cum domnul Virgiliu Gheorghe a menționat, contribuie la diminuarea stresului psihic sau psihologic, astfel, cercetătorul a recomandat tinerilor prezenți o serie de strategii, care îmbunătățesc calitatea vieții și contribuie la dobândirea păcii, a motivației și în final a unei stări de fericire.

Astfel, mijloacele duhovnicești prin care omul se apropie de Dumnezeu, postul și rugăciunea, au fost recomandate ca și importanți factori destresori, care activează în trupul și în sufletul tânărului de astăzi anumite mecanisme ce ajută la vindecarea trupească și sufletească.

Mai bine de două ore a durat sesiunea de întrebări și răspunsuri, care a fost unul dintre momentele mult-așteptate, actualizând într-un mod personalizat principiile și strategiile propuse în prima parte a serii. Tinerii prezenți, elevi ai Seminarului Teologic Mitropolitul Dosoftei Suceava sau membri ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava, s-au implicat în realizarea acestei sesiuni de întrebări și răspunsuri, toți cei prezenți având posibilitatea ca la finalul conferinței să se întoarcă acasă cu una dintre cărțile publicate de către conferențiar.

Seria de conferințe susținute de către domnul Virgiliu Gheorghe Vlăescu în eparhia Sucevei va continua și în seara de 28 martie 2025, începând cu orele 19:00, la Casa de Cultură din municipiul Fălticeni, unde, domnul senator va vorbi pe tema De ce nu mai vin tinerii la biserică astăzi?.

Biroul de catehizare parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr