Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost astăzi, 29 noiembrie 2024, gazda unui amplu eveniment cultural și educațional dedicat sărbătorilor naționale. În parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava și Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare au organizat cea de-a XV-a ediție a Simpozionului „1 Decembrie – Ziua Națională a României, Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României Mari, și Ziua Bucovinei”.
Acestui demers dedicat celor care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român s-au alăturat mai multe instituții din vechea Cetate de Scaun a Moldovei și împrejurimile ei, dintre care amintim Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Școala Gimnazială Berchișești, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială „Niculae Popinceanu” Mihoveni, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Mănăstirea Dragomirna și Parohia „Sfântul Nicolae” Șcheia I – Suceava.
Manifestarea s-a desfășurat în Sala Auditorium Joseph Schmidt, din campusul universitar, și a debutat la ora 9.30 cu rostirea rugăciunii Tatăl nostru, urmată de intonarea Imnului de stat al României în interpretarea Corului Seminarului Teologic din Suceava, dirijat de tânărul Ionuț Juncu. Cuvântul de bun venit a fost rostit de doamna prof. dr. Maria Teodoreanu, director al Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, care a adus un gând de mulțumire organizatorilor, partenerilor media, precum și tuturor celor prezenți.
Simpozionul, moderat de prof. Oana Onesim, a continuat apoi cu prelegerea doamnei prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, intitulată „Sfântul Apostol Andrei, dumnezeiască punte între noi și Cer”. Domnia sa a exprimat și mesajul de gratitudine al Inspectoratului Școlar Județean Suceava pentru consecvența echipei de proiect, vizibilă în organizarea a 15 ediții succesive, și a evidențiat faptul că un astfel de eveniment, inter- și crosscurricular, inter- și crossgenerațional, contribuie la atingerea celui mai înalt deziderat educațional al orelor de religie, cunoașterea și mărturisirea vie a adevărului de credință.
„Unitatea națională și de credință – permanență în istoria neamului românesc” a fost titlul celei de-a doua intervenții academice, susținută de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească și cadru didactic la Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale a universității sucevene. Sfinția sa a subliniat importanța celor două instituții în istoria neamului românesc: Statul și Biserica strămoșească, precum și faptul că domnii români, prin funcția lor de conducere, s-au gândit și au luptat întotdeauna pentru viitorul statului. Toate împlinirile realizate de către instituția statală s-au făcut doar cu sprijinul și în jurul Bisericii, aceasta fiind prima școală a neamului românesc. Totodată, părintele profesor a punctat însemnătatea unor momente istorice cheie: Unirea de la 1600, conturată în jurul marelui om de stat Mihai Viteazul, Unirea de la 1859, când Alexandru Ioan Cuza a făcut din râul Milcov liantul între Moldova și Țara Românească, Declararea Independenței – 1877, un proiect de țară ce premerge Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Stavrofora dr. Maria Magdalena Gherghina, stareța Mănăstirii Dragomirna, a transmis tinerilor prezenți gândul că formarea noastră ca oameni se face în anumite limite, într-o disciplină cu bună rânduială, ce trebuie să înceapă de pe băncile școlii. Din acest motiv, a reiterat ideea că libertatea întrebuințată în mod defectuos în primii ani de viață va avea urmări mai puțin plăcute odată cu trecerea timpului. Concluzia a fost că tehnica este folositoare în viața de zi cu zi a elevilor, dar trebuie utilizată preponderent în procesul educațional și mai puțin pentru jocuri în care relațiile personale sunt anulate, iar jucătorul nu de puține ori se izolează de ceilalți într-o lume virtuală.
Pr. dr. Cezar Onesim, de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Șcheia I, a susținut prezentarea „Interferare culturală: Mitropolitul Vladimir von Repta al Bucovinei și canonistul vienez Joseph von Zhishman. Despre începuturile Facultății de Teologie din Cernăuți (1875) și Marea Unire (1918)”, prin care a subliniat faptul că Biserica și Școala au fost într-o strânsă colaborare de-a lungul istoriei, având drept ideal comun propășirea culturii și a unității neamului românesc.
În cea de-a doua parte a evenimentului elevii și tinerii instituțiilor organizatoare au oferit publicului un adevărat spectacol, în programul artistic variat muzica împletindu-se cu poezia și teatrul.
Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” a interpretat piesele: Pe-al nostru steag e scris Unire și Oșteanul român, iar Grupul vocal „Petale de flori” de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, coordonat de doamna prof. Elena Lăcrămioara Teodorescu, a încântat auditoriul cu lucrările Cântec din Ardeal, Țara noastră și Cântec pentru România. Tânărul Vlad Ungureanu, elev al aceleași unități de învățământ, a recitat poemul Moldova, țara mea de dor, de Vladimir Potlog, iar eleva Ecaterina-Efrema Matei de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava a prezentat monologul Patrie și Patriotism de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Au mai urcat pe scenă Grupul „Eirini” de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, coordonat de prof. Lavinia Andoni, cu piesele Treceți batalioane române Carpații și Cât trăim pe acest pământ, precum și Corul „Néos” de la Școala Gimnazială „Niculae Popinceanu” Mihoveni, coordonat de prof. Alina Lăzăreanu.
Un moment aparte a fost oferit de elevii de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, care au reușit să transmită un mesaj de unitate națională și patriotism prin interpretarea Scenetei Țărilor Române, sub coordonarea doamnei prof. Mihaela Dranca.
Momente deosebite au mai fost oferite celor prezenți de către Corul „Sfântul Stelian” de la Școala Gimnazială Berchișești, Grupul de copii de la Școala Gimnazială Bosanci, Grupul folcloric și instrumental „Mușatinii” de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, precum și de elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, coordonați de doamna profesor Liliana Bilan, Ștefan-Silviu Iftimi, Alessia Pop, Cristi Dascălu (clarinet) și Alexandru Dragomirescu (chitară clasică).
Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, un adevărat ambasador al culturii, tradiției și portului popular, a interpretat sub coordonarea domnului profesor Vasile Schipor piesele Avem un grai și o țară, Nu uita române și Românie, mândru plai, amintind astfel de lupta, dragostea și râvna strămoșilor care s-au jertfit pentru dreapta credință.
La finalul manifestării cultural-artistice, doamna prof. Oana Onesim a adus mulțumiri tuturor organizatorilor și partenerilor pentru buna desfășurare a acestui simpozion, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru binecuvântare și deschiderea cu care sprijină organizarea unor astfel de activități culturale în eparhia Sucevei și Rădăuților, gazdelor acestui eveniment, precum și publicului prezent.