Un nume nou și un ocrotitor pentru o școală din Vadu Moldovei și o stradă din Rădăuți în memoria Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul

Manifestările comemorative organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, dedicate personalității vrednicului ierarh al Bucovinei, Preasfințitul Părinte Gherasim, au continuat ieri, 6 decembrie 2024, cu noi momente desfășurate sub egida Centrului de Studii și Documentare Crimca și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

După ce în prima parte a zilei patru ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, Putna, Cămârzani și Bogdana, unde a fost evocată memoria monahului și arhiereului prin excelență, în după-amiaza celei de-a șasea zile a lui Undrea, când este sărbătorit blândul și generosul Sfânt Ierarh Nicolae, în cadrul Simpozionului Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”, Școala Gimnazială Vadu Moldovei și Strada Grânelor din Municipiul Rădăuți au primit numele slujitorului lui Hristos, în semn de omagiu și prețuire pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară și cărturărească.

În sufletele și în inimile celor care fac parte din minunata familie a școlii din Vadu Moldovei, momentele frumoase petrecute împreună constituie amintiri de mare preț, însă ziua de 6 decembrie 2024 se va imprima mai pregnant în memoria colectivă, datorită trăirii unei bucurii și emoții deosebite. În ziua în care se descoperă darurile oferite de Sfântul Nicolae, elevi îmbrăcați în frumosul port popular specific zonei i-au întâmpinat cu flori, pâine și sare pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe oaspeții de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural, și pr. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic, și de la Inspectoratul Școlar Județean, precum prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie.

Pentru a potența bucuria acestei perioade premergătoare Praznicului Nașterii Domnului, Grupul folcloric „Miorița” al Școlii Gimnaziale Vadu Moldovei, care a primit în această zi numele „Episcop Gherasim Putneanul”, a interpretat colindul „Vino, Iisuse, în inima mea”, dirijați de doamna Georgiana Anița, profesor de educație muzicală.

Evenimentul prin care instituția de învățământ a primit oficial numele ierarhului născut pe aceste meleaguri s-a desfășurat în sala de ședințe a școlii, în prezența cadrelor didactice, a elevilor, a monahiilor de la Mănăstirea Cămârzani, a domnului primar al localității, a participanților la simpozion, precum și a preoților din localitate și din împrejurimi, între care pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.

După slujba de binecuvântare a plăcii comemorative care va împodobi acest loc, directorul Școlii Gimnaziale „Episcop Gherasim Putneanul” Vadu Moldovei, doamna prof. Alina Iacob, le-a vorbit celor de față despre importanța acestui eveniment de excepție pentru întreaga comunitate, despre bucuria și onoarea de a fi părtași la scrierea unei pagini de istorie, arătând dragostea și respectul față de înaintași. Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, doamna director a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”. Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost înmânată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, textul gramatei fiind citit de pr. Constantin-Ciprian Blaga.

Un alt eveniment deosebit dedicat Preasfințitului Episcop Gherasim a avut loc la Mănăstirea Bogdana, în zi de hram. La ceas de vecernie, la împlinirea a două decenii de la trecerea la Domnul a celui care a fost vreme de doisprezece ani arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost săvârșit un Trisaghion în lăcașul de cult – monument istoric, cea dintâi biserică de zid din Moldova, de către un sobor din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, părintele Ionel-Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, arhim. Irineu Lichi, stareț al așezământului monahal, și preoți din Rădăuți, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul.

Sub streașina Mănăstirii Bogdana, în muzeul ctitoriei mușatinilor, casa care i-a fost reședință episcopală, a avut loc ceremonia de denumire a unei străzi din Lunicipiul Rădăuți drept „Strada Episcop Gherasim Putneanul (1924-2024)” și vernisarea Expoziției itinerante „Episcopul Gherasim Putneanul. Excurs biografic (30 mai 1924 – 06 decembrie 2004)”.

După cuvântul de început în care a fost amintit modul în care s-a născut, făurit și împlinit acest proiect la ceas aniversar, evenimentul, moderat de pr. Ionel Constantin Maloș, a continuat cu citirea textului hotărârii Consiliului Local prin care s-a aprobat schimbarea denumirii străzii și cu discursul domnului Bogdan-Andrei Loghin, primarul Municipiului Rădăuți, care și-a exprimat bucuria de a redenumi Strada Grânelor, din zona rezidențială a orașului, care este într-o continuă dezvoltare, în Strada „Episcop Gherasim Putneanul (1924-2024)”.

În cadrul întâlnirii, a fost vizionat un clip video care prezintă cadre cu strada care începând din 6 decembrie va purta numele „bunicului de la Bogdana”, așa cum mai era numit episcopul datorită virtuților pe care le-a lucrat întreaga sa viață.

Din partea gazdelor, a luat cuvântul arhim. Irineu Lichi, starețul Mănăstirii Bogdana, care îl are ca ocrotitor pe Sfântului Ierarh Nicolae. Preacuvioșia sa făcut cunoscut un eveniment extraordinar petrecut în urmă cu 33 de ani când la Bogdana, chiar în ziua hramului, s-a săvârșit prima sfântă liturghie după ce mănăstirea a fost redeschisă, slujbă săvârșită de Preasfințitul Gherasim. Totodată, părintele stareț a făcut cunoscut publicului prezent la manifestarea culturală cum era episcopul ca părinte duhovnicesc pentru numeroși credincioși din Rădăuți și nu numai, căldura cu care îi primea pe cei care i-au trecut pragul fiind și astăzi ca o flacără vie, dătătoare de nădejde și liniște.

Nu în cele din urmă, pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat expoziția de fotografie care surprinde cele mai importante momente din viața celui care a fost Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul. Imaginile de colecție sunt însoțite de fragmente din jurnalul ierarhului.

Ca o încununare a acestei zile, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cel care a inițiat și coordonat acest demers de comemorare al celui care s-a călăuzit în viață după principiile fundamentale ale Ortodoxiei, monahul, starețul și mai apoi Episcopul Gherasim, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletul acestuia la mormântul său de la Mănăstirea Cămârzani. De altfel, în debutul simpozionului, întâistătătorul eparhiei a surprins, în mesajul de binecuvântare, felul în care a viețuit și a plecat spre veșnicie cel pe care l-a numit un suflet nobil tăinuit sub o pălărie șaguniană și un cruciat al simplității.

„Preasfinția Sa și-a încheiat viața înveșmântat în mantia scumpă a smereniei, în căsuța de poveste de la intrarea în Mănăstirea Cămârzani, ființa lui trecătoare, fragilă și încercată de suferințe, nemeritate, omenește vorbind, împlinindu-și pe deplin rostul. S-a strămutat la cele veșnice așa cum a trăit, însuflețit de curajul neclintit al slujirii și mărturisirii credinței, abandonându-se în brațele iubirii lui Dumnezeu și încredințându-se Maicii Domnului și Sfinților. Prin slujirea și lucrarea sa, cât și prin împlinirea desăvârșită a chemării de care s-a învrednicit, Preasfinția Sa, pe lângă faptul că a lăsat câteva urme proeminente pe pânza vremii, aici, în lumea aceasta, s-a înscris în dipticele Bisericii neamului, iar acolo Sus suntem convinși că face parte din soborul celor care săvârșesc Liturghia iubirii în marea catedrală a lui Dumnezeu”

Filă de sinaxar

Preasfințitul Gherasim Putneanul, vrednic ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vreme de 12 ani, s-a născut la data de 30 mai 1924, în localitatea Bogdănești, județul Suceava, primind la Sfântul Botez numele de Ioan. A urmat studiile la Institutul Teologic Universitar din București, a fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și egumen al acesteia. După perioada în care a fost stareț al Mănăstirii Putna, între 1962 – 1977, arhimandritul Gherasim a fost ales Arhiereu-Vicar al Episcopiei Aradului, urmând ca în anul 1985 să fie numit Episcop-Vicar al Episcopiei Buzăului. Din darul lui Dumnezeu, la data de 2 iulie 1992 s-a reîntors pe meleagurile natale, ca Arhiereu-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, având reședința la Mănăstirea Bogdana, cea mai veche biserică de zid din Moldova și necropolă a Dinastiei Mușatinilor. La 6 decembrie 2004 s-a mutat la cele veșnice, fiind înmormântat la Mănăstirea Cămârzani.

Pr. Ștefan Mihalcea
Irina Ursachi

Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr