23 de tineri sportivi înotători de performanță, cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, și antrenorii lor, toți refugiați din Ucraina (zonele Kiev, Cernăuți, Liov, Ternopil și Vinița), au petrecut o zi minunată alături de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni.
Mănăstirea Dragomirna, ctitoria lui Anastasie Crimca, Mitropolitul Moldovei, a fost primul obiectiv din itinerar. Tinerii s-au închinat în lăcașul de cult și s-au minunat de frumusețea monumentului din piatră, atât de înalt și totuși atât de îngust. Maica stareță Maria Magdalena le-a vorbit despre istoricul Mănăstirii, despre marele rugător cu origini ucrainiene Paisie Velicicovschi care a poposit la Dragomirna și a transformat-o într-o vatră de spiritualitate ortodoxă, despre obște și despre obiectele de valoare expuse în Muzeul Mănăstirii. „Drumul de strajă” a fost foarte captivant. Tinerii au urcat treptele de piatră și au privit de sus prin micile ferestre, închipuindu-și cum erau odinioară oștenii care păzeau Mănăstirea. Pline de mărinimie au fost măicuțele de la Dragomirna. Noi toți ne-am bucurat de bucate calde și gustoase. Când le-am mulțumit pentru ospitalitate și dragoste, măicuța stareță a spus așa: „Noi n-am făcut nimic. Este dragostea Maicii Domnului și osteneala obștii Dragomirnei”.
Itinerarul nostru a continuat cu orașul Suceava. Pe esplanada din centrul orașului, tinerii sportivi ucrainieni s-au întâlnit cu și mai mulți tineri voluntari ATOS. Au făcut cunoștință unii cu alții, s-au împritenit, formând o familie frumoasă de tineri credincioși, cu idealuri în viață. Mesaje colorate, lucrate manual de tinerii ATOS au fost dăruite sportivilor ucraineni. Mesajul care a emoționat cel mai mult a fost: „Sunteți prietenii noștri!
A urmat o promenadă grozavă prin Centrul orașului, pe Esplanadă, prin fața Palatului Administrativ, pe la statuile lui Ciprian Porumbescu și Iancu Flondor și pe la Piața Steagurilor, unde este monumentul „Bucovina înaripată”. Aici a fost imediat descoperit de tinerii din Ucraina steagul României, din multitudinea de steaguri din Europa. O promisiune au făcut ei aici: ne așteapă la ei în vizită când se va termina războiul și va fi pace.
La Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, am mers apoi cu toții, în plimbare. Au cinstit Moaștele sfântului ocrotitor al orașului nostru și au ascultat foarte atent explicațile pe care le-am dat despre viața sfântului, pe aleea de piatră, în curtea Mănăstirii, la paraclisul vechi, unde sunt frescele minunate sub acoperiș.
Nu se putea să nu mergem și la Cetatea de Scaun a Sucevei, monumentul nostru emblematic, care vorbește de o istorie tumultuoasă, dar cu multe izbânzi pentru Țara Moldovei. Așa s-a încheiat ziua minunată alături de prietenii noștri tineri sportivi din Ucraina.
Toți tinerii din grupul de refugiați din Ucraina, sportivi înotători de performanță, au avut până acum rezultate foarte bune, promițând pe viitor. Dintre aceștia îi amintim pe campionii Ucrainei: Zhytariuk Valeriia (locul I, distanță 400, 800, 1500 stil liber și locul II distanță 100, 200 spate), Besarab Oleh (locul III distanță 5 km), Omelchenko Tymur (locul II distanță 50 m fluture și locul III distanță 100 m fluture) și campionii raioanelor din care fac parte:Yakovlev Ihor, Stukova Yevheniia, Tsyklauri Polina, Holyk Yevheniia, Grygoriev Oleksandr, Turchak Dmytro și Hrekov Yehor. Cinste lor!
Foarte binevoitori au fost oamenii care fac lucruri minunate pentru acești tineri sportivi. Vrem să aducem mulțumire domnului prof. Ciprian Anton care, alături de colegii de la Liceul cu Program Sportiv Suceva, are grijă de acești tineri sportivi, oferindu-le cazare, masă, echipament, antrenament în bazin la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava și posibilitatea să urmeze cursurile școlare la noi în România. Mulțumiri aducem și doamnei profesoare Maria Berlinschi pentru că ne-a ajutat și a fost translatorul nostru.
Mulțumirile noastre se îndreaptă și către părintele Iustin Tănase de la Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” pentru că ne-a pus la dispoziție două microbuze de la International Orthodox Christian Charities, prin Federația Filantropia a Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, aducem mulțumiri și Asociației Culturale „Sfântul Mitroplit Dosoftei” , care ne-a sprijinit cu un microbuz și are grijă permanent, prin ajutorul financiar și logistic, ca activitățile tinerilor ATOS să continue în forță.
Nu în ultimul rând, aducem multe mulțumiri si echipei minunate de la „România, te iubesc!”, în frunte cu Alex Dima, care ne-a însoțit și s-a bucurat împreună cu noi.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Pr. Justinian-Remus A. Cojocar