Elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului, protopopiatul Suceava II, s-au bucurat miercuri, 2 aprilie 2025, de o serie de evenimente deosebite, menite să marcheze Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, cunoscută și drept „Ziua Albastră”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru viață, la inițiativa arhid. Alexandru George Chimec, profesor pentru disciplina religie în cadrul instituției de învățământ, a fost organizat un eveniment liturgic și catehetic, încununat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în incinta Centrului Școlar de Educație Incluzivă aflat sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei.
Întrucât această perioadă a Postului Mare este dedicată pregătirii pentru întâlnirea cu Hristos cel Înviat, evenimentul a debutat cu o cateheză susținută de prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava. Domnia sa le-a vorbit celor prezenți despre Pătimirile și Învierea Domnului, mai ales despre Sfânta Cruce, altarul de jertfă al Mântuitorului.
Taina Sfântului Maslu pentru copiii speciali ai eparhiei a fost săvârșită apoi de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești. Din soborul slujitor au făcut parte misionarii protopopești ai Protopopiatului Suceava II, pr. Ștefan Marișca și arhid. Constantin Maloș. Între cei care le-au fost alături elevilor speciali în această zi importantă se numără pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și stavrofora Eustohia Duciuc, stareța Mănăstirii Voroneț.
La finalul slujbei, copiii, tinerii, cadrele didactice, personalul auxiliar și invitații au fost binecuvântați prin stropire cu agheasmă și prin ungere cu untdelemn sfințit. Totodată, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, copiii speciali au primit daruri, icoane, cărți de rugăciuni și dulciuri. În semn de prețuire și recunoștință, organizatorii au primit icoane cu chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei.
Arhid. Alexandru George Chimec a adus calde mulțumiri pentru felul în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a răspuns invitației de a-i sărbători prin rugăciune pe acești copii speciali ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a primit din partea gazdelor, reprezentate de domnul director Petru Marian Călinescu, un ou de struț încondeiat.
A urmat vernisarea Expoziției „Îngeri și copii speciali”, cu lucrări semnate de elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului, de preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Așchiuță” din Suceava și de tinerii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”. Prin această colaborare între învățământul special, cel teologic și preșcolar, realizatorii acestei expoziții și-au dorit „să unească firele delicate ale artei, ale spiritualității și ale educației incluzive, împreună construind o punte între suflete, între copii, părinți, profesori și comunitate”.
Coordonată de doamna profesor de religie Livia-Teodora Țebrean, galeria de lucrări descrisă ca un „spațiu al sensibilității și al luminii” a avut în prim plan reprezentarea îngerului păzitor și a fost decorată și cu baloane albastre, simbol internațional al conștientizării autismului, marcându-se astfel încă o dată contextul desfășurării acestei manifestări în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ca un îndemn la „a privi către sufletul copiilor speciali cu înțelegere, acceptare și răbdare”.
Elevii centrului ale căror lucrări au fost expuse cu acest prilej, „mărturii tăcute ale unei lumi care nu cere decât să fie înțeleasă și iubită”, au fost premiați cu diplome de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și de către doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, care le-a oferit cărți spre folosul lor duhovnicesc.
Prof. Cristi Gabriel Hurjui a subliniat faptul că evenimentul intitulat Taina Sfântului Maslu pentru copiii speciali ai eparhiei se află anul acesta la cea de-a doua ediție, după ce anii trecuți s-a săvârșit o astfel de slujbă în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Întâlnirea s-a încheiat cu îmbrățișări calde și zâmbete care au luminat chipurile copiilor speciali, dar și cu promisiunea oaspeților că îi vor vizita și cu alte ocazii.
Irina Ursachi