Taina Sfântului Maslu de obște în postul închinat Adormirii Maicii Domnului

Ca în fiecare dintre cele patru posturi de peste an, în după-amiaza ultimei duminici a răstimpului dedicat pregătirii prin sporită rugăciune și postire aspră pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului, 11 august 2024, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Prin această Taină a Bisericii, menționată de Sfântul Apostol Iacov în epistola sa sobornicească (Iacov 5, 15), clericii și credincioșii se roagă Celui Ce este Atotputernic și Mult-îndurător pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

Împreună cu soborul slujitor, ierarhii au înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor prezenți și a celor ce se află în spitale sau în casele lor, pe patul de suferință, dar și pentru cei afectați de depresie și singurătatea sufletească și trupească și pentru toți cei ce se străduiesc pentru binele lor, doctori, asistenți, infirmieri, îngrijitori.

La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către cei doi arhierei și prin ungerea cu untdelemn sfințit de către părinții rânduiți să străjuiască racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, aflată în paraclisul mănăstirii. Folosului duhovnicesc al participării la Taina Sfântului Maslu i s-a adăugat bucuria întâlnirii în rugăciune cu ocrotitorul Cetății Sucevei, mare apărător al credinței și mijlocitor pentru nenumărate minuni înaintea Tronului lui Dumnezeu.

La final, doi părinți duhovnicești, stareți de mănăstiri, au fost hirotesiți întru arhimandrit, părintele Teofan Preda, starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului Ilișești, și părintele Galaction Dominte, starețul Mănăstirii Sfinții Apostoli Petru și Pavel Botoș.

Totodată, în contextul Anului 2024, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, au fost evidențiați clerici de la Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, care s-au implicat foarte mult în lucrarea misionară a Bisericii. Astfel, protos. Alexandru Moroșan, pr. Vasile Cruț și pr. Tiberiu Bardan au primit cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul Crucea Bucovinei”, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.

Evenimentul a fost transmis în direct de Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și pe paginile partenerilor media.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi