Tabăra Tradiție și noutate, ediția a VI-a a început la Mănăstirea Putna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna a început Tabăra Națională Tradiție și Noutate, ediția a VI-a, organizată și coordonată de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, din cadrul Centrului Eparhial Suceava.

Această întâlnire de tineret este organizată anual în toate mitropoliile din țara noastră, iar la nivelul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se desfășoară în acest an în perioada 24 – 29 august, aducând împreună, din sete de cunoaștere, în rugăciune și în comuniune, peste 50 de tineri, din toate eparhiile Patriarhiei Române, atât din țară, cât și din străinătate.

Deschiderea oficială a taberei a avut loc în ziua de 25 august, imediat după Sfânta Liturghie, la care tinerii au fost prezenți în costum tradițional, fiecare specific zonei pe care o reprezintă. În cadrul acestui moment al taberei, care a avut loc în Sala Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a Mănăstirii Putna, invitați speciali au fost Preacucernicul Părinte Mihai Pavel și domnul Mihai Paraschiv, inspectori și reprezentanți ai Patriarhiei Române, din cadrul Sectorului Teologic-Educațional, oferindu-le în dar tinerilor prezenți mesajul de binecuvântare al Preafericirii Sale, Părintele Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la a cărui inițiativă aceste tabere sunt organizate în fiecare mitropolie din cadrul Patriarhiei Române, încă din anul 2016.

După deschiderea taberei, cei prezenți au fost martorii unui moment de excepție, susținut de către doamna Adriana Celsie, etnograf și pasionat culegător de port tradițional românesc, care a realizat o prezentare a tradiției cusutului de cămașă tradițională în Bucovina și nu numai. Aceasta a explicat faptul că pânza țesută cu trudă și migală l-a însoțit pe românul de altădată de la cristelniță și până la groapă, unind cerul cu pământul și dând mărturie de credința statornică și dreaptă a neamului românesc.

În dimineața celei de a doua zile de tabără, tinerii au participat la câteva activități recreative și de lucru în echipă, după care au luat parte la un atelier meșteșugăresc, susținut de către domnul Mihai Cârdei, profesor la Liceul Tehnologic Ion Nistor din Vicovu de Sus. În cadrul acestui atelier, tinerii au învățat cum erau confecționate articolele de piele, opinci și curele, pe care străbunii noștri le-au purtat. Participanții au avut ocazia de a încerca ei înșiși să mânuiască uneltele special pregătite și să-și confecționeze, câte un mic breloc din piele, pe care să-l păstreze ca amintire.

În cea de-a doua parte a zilei de luni, 26 august, tinerii au participat la o drumeție intitulată Calea Sfinților Putnenide la Mănăstirea Putna, către Mănăstirea Sihăstria Putnei, pentru a vizita mănăstirea ocrotită de către Sfinții Sila, Paisie și Natan. Cu această ocazie și nu întâmplător, la ceas de Vecernie, toți cei prezenți au participat la o slujbă de pomenire săvârșită de către părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, în amintirea vrednicului de pomenire Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților (1991 – 2020), care își serba onomastica în ziua de 27 august, la pomenirea Sfântului Cuvios Pimen cel Mare.

Și pentru că Părintele Arhiepiscop Pimen iubea cântul tradițional, păstrând mereu în inimă portul românesc, toți cei prezenți au fost îmbrăcați în ie și au intonat alături de tinerii și copiii din grupul folk Dor, coordonat de către domnul profesor Cristian Doboș, de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, două cântece patriotice: Ridică-te, Ștefane și Cântă cucu-n Bucovina. Seara s-a încheiat cu îndătinatul foc de tabără, la Cabana Ursoaia, unde tinerii s-au bucurat de aerul curat și de frumusețea naturii.

Tabăra Națională Tradiție și Noutate, ediția a VI-a, organizată de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, va continua și în următoarele zile, împărtășindu-le tinerilor invitați din întreaga țară, istoria, frumusețea și bucuria dulcii Bucovine.

Biroul de Catehizare Parohială

al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților