Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic, în această lună Parohia Comănești a organizat un concert caritabil în data de 8 Septembrie, la care au participat patru formații corale, spre a înveșmânta în cântare bucuria Nașterii Maicii Domnului. Donațiile au fost parte a sprijinului și implicării Parohiei Comănești, prin subsemnatul preot, la buna desfășurare a celui dintâi hram al Mănăstirii Pătrăuți redeschisă în primăvara acestui an.
Cununa activităților desfășurate în Parohia Comănești în acest an a fost însă debutul unei tabere anuale la munte pentru copii și tineri, în colaborare cu Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare din Moldova-Sulița, în perioada 17-19 Septembrie. Din cei 15 participanți cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de ani, 5 copii care au fost fruntași la concursul de prezență la Sfânta Liturghie, ediția a 3-a, August-Septembrie 2021, inițiat de subsemnatul preot în biserica satului, au mers gratuit în tabără pe cheltuiala Parohiei.
În prima zi, 17 Septembrie, participanții au bucurat sufletele unor femei văduve din Moldova-Sulița, cu un pachet de alimente neperisabile dinainte pregătit, apoi au vizitat Schitul Hropi cântându-i Maicii Domnului, împlinind bucuria de a face milostenie cu rugăciunea de seară rostită în biserica Mănăstirii Sfântul Vasile cel Mare.
A doua zi 18 Septembrie a început cu rugăciunea de dimineață rostită împreună în biserică, după care copiii au ajutat la pregătirea micului dejun sub îndrumarea unui bucătar vestit care s-a retras pe aceste meleaguri binecuvântate. Am participat cu toții la pomenirea celor adormiți, apoi profesorul de geografie din localitate, dl. Alin Șorodoc a prezentat istoria huțanilor și geografia acestor locuri, fiindu-ne ghid în vizitarea unor obiective de excepție: Cheile și Peștera Lucavei, Izvorul de apă cu sulf, Herghelia de cai Lucina unde copiii au admirat și au călărit calul huțul, apoi Tinovul Lucina cu rezervația de mesteacăn pitic. Partea a doua a zilei am petrecut-o la o stână, unde peisajul unor secole apuse, când caii zburdau liberi încadrați de un peisaj mioritic, a bucurat grupul în aceeași măsură ca meniul local, acordurile chitarei și meciul de fotbal. După rugăciunea de seară, părintele duhovnic Zosima din Mănăstirea-gazdă a îmbogățit spiritual pe participanți prin cuvânt purtător de Duh.
A treia zi, 19 Septembrie, tabăra a fost încununată de săvârșirea Sfintei Liturghii, după care liturghia de după Liturghie s-a desfășurat pe munte într-o locuință bucovineană în vârstă de 138 de toamne, în jurul unui meniu de asemenea tradițional. Dupamiaza a adus noi surprize la alegere: ieșire la cules bureți pe muntele Știrbu sau excursie cu căruța prin pădure pe pârâul Lucava, raportul fiind de 4 / 11 participanți. În sfârșit, plini de veselie ne-am coborât de pe munte la Mănăstire, unde Părintele Zosima a citit rugăciunea pentru călătorie grupului de copii ce ar fi vrut a mai sta de nu ar fi început școala.
Ospitalitatea bucovineană tipică acestor oameni colaboratori ai taberei împlinesc dictonul: Omul sfințește locul motiv pentru care le adresez mulțumiri și pe această cale celor ce au pus suflet și prima ediție a taberei pentru copii și tineri a Parohiei Comănești a fost un adevărat succes cu binecuvântare arhierească și prin pronia lui Dumnezeu.
20 Septembrie 2021
Preot coslujitor la Parohia Comănești, Cătălin-Teodor Popescu