Cu ajutorul lui Dumnezeu, Parohia Comănești continuă inițiativa de implicare a tinerilor în viața Bisericii prin activități specifice.
Corul de copii și tineri „Glas Divin” înființat acum un an de către preotul Cătălin-Teodor Popescu cu un număr de 17 copii din parohie, îmbrăcați în straie tradiționale românești, au concertat la evenimentul „Sunt român și sunt creștin”, ediția 1, în Cajvana, sub bagheta preotesei dirijor Ana Popescu.
Parohia Comănești, prin preotul responsabil de activități cu tineretul, Cătălin-Teodor Popescu, organizează în fiecare vară și iarnă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, tabere creștine la munte pentru tinerii bisericoși ai satului Comănești. Taberele au ca scop apropierea tinerilor de viața Bisericii strămoșești care este izvor de cultură, dar și conservatoare a frumoaselor tradiții și obiceiuri bucovinene care se păstrează nealterate în inima munților. Adaug faptul că rugăciunea are un loc aparte în programul taberelor, acestea fiind totodată și un impuls pentru un mod de viață cotidian cu Dumnezeu pentru generația de mâine.
A doua ediție a taberei Parohiei Comănești s-a desfășurat între 27 si 29 decembrie 2021, la Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare din Moldova-Sulița. O înregistrare din programul taberei de iarnă găsiți pe YouTube tastând: „Colinda la Casa Pelerinului din Moldova-Sulița”.
Iată că în aceeași locație, între 4 și 7 iulie 2022, s-a desfășurat și a treia ediție a taberei. Au fost 14 tineri participanți, dintre care 4 au mers gratuit pentru că au câștigat a 5-a ediție a Concursului „Liturghia tinerilor” (prezența la Sfânta Liturghie în Sâmbete, Duminici și sărbători în ultimele 6 luni).
Programul a început cu rugăciunea de binecuvântare a taberei, în frumoasa biserică de lemn a mănăstirii, urmată de micul dejun și de o drumeție la înălțime, pe muntele Știrbu (1477 m), ghid fiind preotul-organizator Cătălin-Teodor Popescu. După programul de odihnă și masă, cei mai curajoși au intrat în Peștera Lucavei, dar toți au admirat Cheile Lucavei și izvorul cu apă sulfuroasă. Programul zilei dintâi s-a încheiat cu rugăciunea de seară rostită cu toți tinerii în biserica mănăstirii-gazdă și cina la cazare.
A doua zi, după rugăciunea de dimineață și mic dejun, excursia la herghelia de cai Lucina a avut ca primă destinație o stână de pe munte, unde prânzul bucovinean tradițional patronat de ceaunul cu balmoș, s-a servit de către participanți după ce au jucat huțulca, jocuri cu mingea și s-au răcorit cu apă rece din izvor. A doua parte a excursiei la Lucina s-a desfășurat la secția centrală a hergheliei: tinerii, după o lecție în aer liber susținută de profesorul de istorie-geografie din comună, au călărit veseli calul huțul supranumit de domnul profesor „mustangul românesc” și au admirat munții plimbându-se cu căruța. Ghidați de același profesor, dl. Alin Șorodoc, căruia îi adresăm mulțumiri, am descoperit în pădure crucea-monument de piatră de la Lucina zidită pe 10.08.1889. La mănăstirea-gazdă, s-a făcut o slujbă de pomenire eroilor din Primul Război Mondial ce odihnesc în cimitirul de lângă mănăstire, urmată de rugăciunea de seară. La cină, sfaturile duhovnicești ale părintelui Vlasie, fiul acestor locuri, au fost strecurate într-o istorisire captivantă despre oameni din generațiile precedente și despre întâmplări din vremuri de acum apuse.
A treia zi, după rugăciune și după prânzul gustos de post pregătit de maici, ghidați de preotul Cătălin-Teodor Popescu, tinerii au vizitat punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Izvoarele Sucevei, apoi Biserica „Sfântul Ilie” din centrul acestei comune, apoi Pasul Izvor (1110 m), unde, din același munte, izvorăsc râurile Moldova și Suceava. Excursia a continuat prin cătunurile Smidești și Hropi, spre bisericuța din Hropi, care pare a fi un schit greu accesibil, încadrat într-un peisaj montan sălbatic admirat și fotografiat de participanți. Întorși la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare”, pentru participanții taberei a stat la dispoziție, pentru spovedanie și sfat, părintele duhovnic Zosima, apoi, după cină, s-a rostit obișnuita rugăciune de seară în comuniune. Menționez că tinerii s-au implicat la pregătirea meselor, iar mesele s-au desfășurat cu rugăciune înainte și după.
A patra zi a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către protos. Zosima și pr. Cătălin-Teodor, urmată de masa festivă, în cadrul căreia organizatorii au făcut o surpriză cu tort unuia din tineri ce a împlinit vârsta de 16 ani.
Frumusețea de nedescris a acestor locuri, cât și ospitalitatea bucovineană a locuitorilor a determinat pe tinerii participanți să mă întrebe când va fi următoarea tabără. Le-am spus că tot luna aceasta, dar în altă locație.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru reușita taberei. Totodată, mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, mulțumim părinților Zosima și Vlasie, maicii starețe Teodora și obștii monahale de la mănăstirea de maici „Sfântul Vasile cel Mare”, mulțumim și celorlalți colaboratori pentru reușita acestei ediții a 3-a a taberei Parohiei Comănești.