Tabăra de vară „Comorile satului” din Parohia Boroaia I a ajuns la cea de-a IV-ediție

Ospitalitatea este o poruncă apostolică și biblică, deopotrivă. Ospitalitatea nu se poate cuantifica. Ea există sau nu. În satul tradițional românesc, omul, creștinul în genere, știe să primenească timpul ca să rodească spre desăvârșire. Natura timpului, dar și însușirile sale, rostul său, sunt înțelese de mintea bătrânilor, plămădită cu trudă în tinda bisericii din centrul satului, nu într-un sens siderat, cronometrat, ci este roada unei mentalități diferite.

Omul de la sat trăiește, gândește și lucrează cu gândul să înveșnicească prezentul oferindu-i sens, culoare și har. Poate că de aceea, regretatul etnolog Ernest Bernea spunea că auzise pe un bunic, seara, la apus, pe prispa casei, sfătuindu-și duios nepoții așa: „Un fir de iarbă sau de porumb nu pot trăi singure. Toate merg laolaltă legate, merg prinse așa, cu rostul lor, până la frumusețea lumii. Aici e taină mare!”.

Conștientizând importanța creșterii intelectuale a tinerelor generații la umbra optimismului inteligent al moștenirii înaintașilor, în fiecare an, la vreme de vacanță, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Parohia Boroaia I a organizat Tabăra intitulată Comorile satului, care se desfășoară în ultimele zile ale lunii iulie.

Și, pentru ca totul să fie mai interesant, organizatorii, părintele paroh Silviu și doamna preoteasă Ancuța Maxim, au gândit să adapteze mesajul Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anulul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți celor 80 de tineri participanți, care și-au unit cugetele în rugăciune, cerându-I Domnului Hristos, Izvorul tămăduirilor de orice fel, să ușureze suferința celor care sunt bolnavi, atât în spitale, cât și în propriile locuințe, fie că sunt tineri, copii, sau persoane vârstnice.

Participarea lor în biserica închinată Sfinților Părinți Ioachim și Ana la Taina Sfântului Maslu, a avut scopul de a-i familiariza pe toți cu ceea ce mărturisește și crede Biserica Ortodoxă dintotdeauna, anume că vindecarea sau terapia nu se îndreaptă exclusiv către trup, către partea exterioară, ci că ea țintește și caută să spele întinarea sufletească deodată cu cea trupească.

În fiecare dimineață, în biserică, copiii s-au rugat după obicei, rostind  rugăciunile dimineții. Cea mai însemnată zi a fost cea de duminică, când am fost în comuniune la Sfânta Liturghie cu bucurie în ie.

Însă, tabăra a continuat și în alte moduri, cu ateliere de creație, jocuri de cunoaștere, de societate, activități sportive, nelipsind și drumețiile, dar și pelerinaje scurte la mănăstirile din zonă, sondând tainele monahismului carpatin moldav.

Momente de bucurie au fost oferite și prin prezența generoasă a Domnului profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial al Sectorului de Catehizare, tineret și educație pentru viață, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care supraveghează și coordonează cu timp și fără timp activitățile de tineret desfășurate în tinda Bisericii din Bucovina.

Domnul profesor le-a facilitat tinerilor descoperirea tainelor Bibliei, într-un atelier tematic, concentrat pe înțelegerea și interpretarea câtorva pasaje, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament. Cu toate că mulți dintre participanți sunt familiarizați cu episoadele disponibile pe internet ale serialului de animație Cartea Cărților, interesul pentru expunerile domnului profesor a fost foarte mare, dovadă în  acest sens fiind răspunsul înțelept al lui Flavian (7 ani), care, întrebat fiind: de ce ne numim creștini?, a răspuns cu sinceritate: pentru că noi creștem!

În fiecare seară, programul a inclus fie o drumeție, fie urmărirea unor filme cu rol moralizator și catehetic, la videoproiector; cu toate acestea, bucuria cea mare s-a resimțit în jurul focului de tabără.

Sigur, toate aceste zile binecuvântate nu ar fi fost posibile fără sprijinul și prin colaborarea unor instituții și persoane inimoase, care sunt mereu atente la bunul mers al comunității din Boroaia, respectiv Primăria Comunei Boroaia, reprezentată de către domnul primar Vasile Berariu și Școala Gimnazială Vasile Tomegea, reprezentată de către domnișoara director Lucia Moroșan, dar și diferite persoane, oameni de bine, generoși, din Boroaia. De asemenea, bucuria noastră nu ar fi fost deplină fără ajutorul doamnelor bucătărese, care prin măiestria lor au dat gust și rafinament celor mai pretențioși oaspeți ai noștri. Tuturor le mulțumim și îi asigurăm de gratitudinea noastră!

Și, din moment ce maxima zilei a reprezentat afirmația că întotdeauna creștinul trebuie să crească, considerăm că acești tineri vor crește frumos, aducând lumină și bucurie părinților, bunicilor și societății actuale care are nevoie urgentă de a se modela după tiparele virtuții dobândite în satul tradițional, cu sudoarea frunții și palmele bătătorite de munca cea istovitoare, dar care a înobilat și înobilează pe toți cei ce o practică sârguincios.

Pr. Silviu Maxim

Preot Paroh al Parohiei Boroaia I