Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 16 – 17 iulie 2024, la Mănăstirea Slatina, a avut loc cea de a III-a ediție a taberei de vară „În cetatea lui Dumnezeu”, tabără dedicată copiilor și tinerilor aflați în situații speciale. Inițiativa aparține părintelui Cătălin-Teodor Popescu, preot slujitor la Parohia Comănești, din Protopopiatul Suceava I, cel care organizează an de an această activitate cu sprijinul maicii Stavrofora Filofteia Mirăuți, stareța Mănăstirii Slatina.
Programul taberei a fost unul diversificat, incluzând ateliere de cunoaștere și de lucru manual, drumeții, precum și sesiuni catehetic-educative, coordonate de către organizatori, prin sprijinul și coordonarea Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După primirea participanților, așa cum relatează organizatorii, tinerii și copiii au avut parte de un tur al mănăstirii, în cadrul căruia au aflat despre istoria și rădăcinile monahismului de la Slatina.
Astfel, gazda evenimentului, măicuța stareță, Stavrofora Filofteia Mirăuți a menționat: „Este un prilej de mare bucurie pentru obștea mănăstirii de a găzdui a treia oară acest eveniment caritabil care aduce lumină și speranță în inimile și-n sufletele copiilor proveniți din familii cu o situație specială. Alexandru Lăpușneanu a zidit frumoasa Mănăstire Slatina într-un cadru pitoresc, loc ce oferă posibilitatea participanților de a organiza drumeții, activități și jocuri în poienile mănăstirii și de a se răcori lângă apa cristalină a râului Maghernița. Pe lângă acestea, copiii au parte de multe bucurii duhovnicești prin participarea la Sfânta Liturghie, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, prin săvârșirea rugăciunii de seară în biserica mănăstirii și prin cateheze. Sperăm ca prin puțina noastră osteneală să aducem bucurie, mângâiere și încredere atât copiilor, cât și părinților, și să sădim în sufletele lor dragostea de Dumnezeu”.
Unul dintre invitații de seamă ai acestei prime părți din tabăra de tineret a fost și domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial, care a ținut o frumoasă cateheză intitulată „Biblia în imagini”. În cuvântul său de învățătură, domnul consilier le-a prezentat celor tineri pictura bisericii cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lăpușneanu. În cea de a doua parte a zilei au avut loc nenumărate ateliere și jocuri educative cu profil religios. Un moment memorabil și primit cu mult entuziasm de către copiii participanți a fost concursul de ghicitori cu premii.
A doua zi, după Sfânta Liturghie, la care toți copiii s-au împărtășit, cel de-al doilea invitat special al taberei, părintele profesor Constantin Pîslac, a susținut o cateheză „Despre Sfinții Ocrotitori”. Mai apoi, în poienița din pădure, participanții au exersat tehnica origami, în cadrul unui atelier de lucru manual, s-au jucat cu paletele, au colorat și au învățat proverbe românești. La finalul zilei, după cină și rugăciunea de seară, în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copiii fost invitați s rostească cea mai frumoasă rugăciune pe care o cunosc, iar dintre cei curajoși, cele mai frumos rostite rugăciuni au fost premiate.
Despre bucuria organizării unor asemenea întâlniri, părintele organizator Cătălin-Teodor Popescu a concluzionat: „Prin astfel de tabere, în calitate de organizator, doresc a apropia de viața Bisericii generația de mâine, în special pe acei copii și tineri proveniți din familii defavorizate. Aceste familii fiind ocupate cu asigurarea minimului necesar pentru subzistență nu reușesc să aibă timp pentru educația religioasă a copiilor. Consider că mănăstirea este un cotidian cu Dumnezeu, iar a sta cel puțin două, trei zile în această atmosferă duhovnicească, presupune „a te molipsi” de aceasta, nu doar prin cuvânt, ci și prin harul ce izvorăște din sfintele slujbe, din vechimea sfântului locaș și din contactul cu acei oameni afierosiți lui Dumnezeu”.
Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților