Tabăra de iarnă „Dezvoltare personală și profesională în asistența socială” la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi

„Slujește aproapelui tău, luminându-i viața cu milostivă iubire, cu răbdare și cu înțelegere, și coboară-i în inimă, prin lucrarea ta, pacea lui Hristos.” Acest îndemn al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a oglindit deplin în mesajul transmis prin intermediul activităților primei ediții a Taberei de iarnă în asistența socială participanților, studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea Asistență Socială.

Cunoscând faptul că dragostea față de aproapele devine lucrătoare prin colaborare și cooperare, Eparhia Sucevei și Rădăuților continuă să se implice și în acest an în proiectele dedicate beneficiarilor direcți, precum și celor adresate personalului social și medical, Biserica fiind cea care, încă de la întemeiere, a oferit sprijin celor aflați în nevoie.

Tabăra de formare desfășurată în perioada 21-23 februarie 2025 are loc într-un cadru deosebit, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, în Poiana Sfântului Ioan din Ținutul Fălticenilor, în incinta complexului monastic așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului.

Întâlnirea este organizată de Catedra de Asistență Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, filiala Iași, cu Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială din Iași și în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Potrivit inițiatorilor, tabăra destinată în exclusivitate studenților, intitulată Dezvoltare personală și profesională în asistența socială, „îmbină armonios cunoașterea teoretică, aplicațiile practice, dar și latura spirituală, creând un cadru propice învățării, descoperirii sinelui și lărgirii orizonturilor profesionale și sufletești”.

Evenimentul a debutat ieri, 21 februarie 2025, când studenții, alături de cadrele didactice, i-au vizitat pe vârstnicii centrului rezidențial de la Mănăstirea Bogdănești, interacționând direct cu beneficiarii asistenței sociale și aducând zâmbete și un strop din bucuria primăverii pe chipurile și în inimile bunicilor fără familie. Astăzi, în cea de-a douăzeci și doua zi a lui Făurar, au avut loc „ateliere de creativitate, interpretarea limbajului trupului și descoperirea vocației în planul lui Dumnezeu, susținute de specialiști în domeniu”. Alături de activitățile interactive, invitații au împărtășit din anii de experiență în sistemul social public și privat și mai ales din binecuvântările și provocările vieții în slujba semenilor.

Bucurându-se de încărcătura duhovnicească a locului, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, și de calda primire a părintelui stareț, arhim. Mihail Bălan, studenții au avut ocazia să participe la împreuna rugăciune, precum și să ia parte la cursuri inedite pentru domeniul pe care îl studiază, prin acest program de formare urmărindu-se un echilibru între cunoașterea spirituală și aplicabilitatea socială.

Una dintre prezentările care i-au impresionat pe participanți a fost „Sfințenia și filantropia – Modele de sfinți implicați în asistența socială”, susținută de lect. univ. dr. Polixenia Nistor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru al Departamentului de Cercetare în Asistență Socială, Sucursala Teritorială Iași. Studenții au fost plăcut surprinși să regăsească nume de sfinți dragi corelate cu categoriile și grupurile vulnerabile din punct de vedere social, dar și principii asistențiale din viața pământească a celor care prin faptele lor și-au câștigat un loc în Împărăția lui Dumnezeu.

O altă temă foarte importantă pentru societatea contemporană a fost adusă în prim-plan de doamna lect. univ. asociat dr. Magdalena Roxana Necula, de la aceeași universitate ieșeană: „Tehnici de comunicare pentru impact în asistența socială”. Totodată, domnia sa le-a vorbit tinerilor și despre experiența dobândită în cadrul instituțiilor cu profil social din care a făcut parte sau cu care a colaborat de-a lungul timpului, încurajându-i să se dedice proiectelor în care cred cu tărie.

Sesiunile practice de team building, prin jocuri și activități specifice, dar și exercițiile de creativitate inițiate și moderate de doamna Cristina Achiței i-au ajutat pe studenți să cultive spiritul de echipă, să faciliteze comunicarea, dezvoltarea personală fiind o condiție principală în cunoașterea unui progres profesional. Astfel, a fost evidențiată importanța dezvoltării asistentului social pe mai multe planuri, dar și acordarea unei atenții deosebite unei utilizări eficace a resurselor personale în rezolvarea sarcinilor de lucru.

Importanța întâlnirilor cu sens a fost subliniată de doamna Ionela Brânză Abunei, președinte al Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă – Asistență Socială Iași, prin atelierul intitulat „Descoperirea vocației în planul lui Dumnezeu”. Alături de evidențierea sprijinului pe care casnicii Părintelui Ceresc îl oferă tuturor, un exemplu demn de amintit fiind Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, a fost amintit și rolul proniei divine în dezvoltarea personală și profesională prin întâlnirile deloc întâmplătoare cu oamenii harismatici.

Nu în ultimul rând, doamna asist. univ. Oana Andreea Neagu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a adus în atenție strategii de marketing în asistența socială. Astfel, cei aproximativ 30 de studenți prezenți au aflat care sunt cele mai eficiente modalități prin care activitatea socială poate fi cunoscută, ținând cont de comportamentul, nevoile și caracteristicile anumitor grupuri sau organizații, având la bază cunoștințe de psihologie, sociologie și nu numai.

În aceste zile participanții au ocazia să învețe din experiențele profesorilor și mentorilor invitați informații prețioase în activitatea pe care aceștia urmează să o desfășoare atât în ceea ce înseamnă colaborarea cu instituțiile statului și cu organizațiile non-guvernamentale, cât și în interacțiunea directă cu beneficiarii.

În cadrul întâlnirii, maica Polixenia, așa cum este cunoscută cea care a inițiat acest proiect de suflet, lect. univ. dr. Polixenia Nistor, a amintit cât de importantă este multidimensionalitatea activităților propuse studenților. „Ne aflăm la prima ediție a taberei de iarnă în asistența socială și suntem foarte bucuroși recunoscători lui Dumnezeu că am reușit și am organizat acest eveniment foarte important pentru noi și sperăm să continue și cu alte ediții. Am avut oportunitatea aici să discutăm atât din punct de vedere profesional aspecte legate de asistența socială, cât și lucruri care ne-au legat ca echipă. A fost foarte important pentru noi că temele discutate în această tabără s-au întrepătruns. Am plecat de la teme legate de dezvoltarea personală, dezvoltarea profesională și am mers până acolo încât am adus în această tabără și modelele de sfințenie ale asistenței sociale, unde am exemplificat cu sfinți care au trăit pentru societate, au dat societății foarte mult și din modelele lor am preluat și noi pentru asistența socială contemporană, modelul solidarității, al responsabilității, și am înțeles faptul că sfințenia nu poate exista fără acțiune socială și fără filantropie.”

Atât studenții, cât și cadrele didactice și-au exprimat bucuria de a se afla în acest loc binecuvântat de Dumnezeu și au transmis gândul de recunoștință celor care au contribuit la organizarea acestui program. „Mulțumesc părintelui stareț, arhimandritul Mihail de la Sihăstria Râșcăi, care ne-a primit atât de frumos, ne-a găzduit de fiecare dată când am avut evenimente legate de asistența socială și de studenți; mulțumesc și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic care în toți acești 10-15 ani de când eu colaborez cu Facultatea de Teologie Ortodoxă pe linii de asistență socială ne-a susținut în organizarea evenimentelor, astfel încât să crească și calitatea educației și a cursurilor de formare profesională pentru studenți și tineri absolvenți.” (lect. univ. asociat dr. Magdalena Roxana Necula)

Mâine, 23 februarie 2025, evenimentul se va încheia cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită la Mănăstirea Râșca, urmată, potrivit organizatorilor, de „o sesiune de concluzii și o vizită la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, unde participanții vor avea ocazia să descopere o parte din moștenirea spirituală și culturală a locului”. Totodată, aceștia au anunțat că „tabăra de la Sihăstria Râșcăi nu este doar un eveniment singular, ci face parte dintr-un demers continuu de formare și împărtășire a valorilor esențiale în asistența socială, aflat abia la început, iar ediția următoare va aduce noi perspective, noi experiențe și noi oameni care împărtășesc aceeași dorință de a ajuta și de a crește”.

Irina Ursachi