Duminica ce abia a trecut a fost una în care, împreună cu peste 300 de copii și tineri, alături de părinți și profesori ai lor, am putut dovedi împreună cât de frumos ne poate aduna în binele-mplinit de drag, un dram de omenie.
A fost vremea pentru Sânzienele copiilor, festival cultural și filantropic pentru copii și tineret, ediția a III-a, un eveniment ce s-a desfășurat cu binecuvântarea și contribuția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectorul Media și Comunicare, Teatrul Municipal Matei Vișniec, Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” și Asociația Proiect Pro Europa.
La ediția din acest an a maraton-festivalului, au participat 33 de echipaje din 26 de școli și cluburi ale copiilor din județul Suceava. Răspunsul lor a venit simplu și frumos, firesc și entuziast, așa cum vine de fiecare dată gândul că ne putem asemăna Bunului Care ne privește blând și încrezător din Înaltul Cerului, atunci când împlinim binele pentru cei pe care ni-i trimite în Cale. Și-o facem din drag de om, din drag de semeni și nu din milă. Pentru că, nu-i așa?, mila îngenunchează, iar dragul de om îmbrățișează. Și aduce cu sine o grijă de fiecare zi.
Timp de mai bine de patru ore, în sala de spectacol și în foaier, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, n-au contenit nici spectacolul, exercițiile de admirație și turul galeriilor de artă, și nici bucuria descoperirii, împărtășirea de gând bun și generos și empatia. O spun cu multă încredințare și cu recunoștință, doar una ne-a lipsit și-n acest an din șirul celor șapte arte frumoase, pentru că – și pe scenă și în spațiile de expoziție – au nelipsit muzica, pictura, dansul, sculptura, literatura, elementele de arhitectură (prezente în galeria de fotografii).
S-a cântat și muzica a încântat. Muzică vocală și instrumentală, balade și doine, pricesne, cântece de joc, cântece ale copilăriei, piese etno, dar și arii consacrate universal, interpretate de soliști sau în duet, de coruri de copii, ansambluri artistice și grup vocal-tradițional. Au nelipsit vioarile, saxofonul, acordeonul, orga, chitara, flautul și fluierul; pricesnele, cântarea omofonă, cântecul patriotic, cel de jale și dor, și nici cel de joc și de petrecere.
Cine au fost mai micii sau mai marii artiști voluntari? Ansamblul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Iustina Horga, interpret de folclor; Grupul vocal de fete al Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, coord. prof. Oana-Diana Onesim; Grupului vocal „Eirini” de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Suceava, coord. prof. Lavinia-Mihaela Andoni, Ansamblul „Mlădițe de brad” Solca, coord. ing. Florin Romaniuc, instructor Lenuța Juravle.
Deopotrivă, Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, coord. prof. metodist Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus, grup care nu are nevoie de nicio prezentare, consacrat fiind ca „tânăr ambasador de tradiție și spiritualitate românească”, supranume confirmat și reconfirmat, premiat și aplaudat la scenă deschisă, de nenumărate ori, în cei 14 ani de activitate artistică.
Iar micii soliști, copii și tineri, pasionați de muzică clasică, muzică modernă sau de folclor, de la: Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava; Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc/Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. metodist Mirela Havîrneanu/prof. Daniel Sabie; Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava/Academia de Arte Modus Vivendi, coord. prof. Gabriela Gherasim/prof. Ana Maria Bucșă; Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Marcela Norocel; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți/Clubul Copiilor din Rădăuți, coord. prof. metodist Vera-Elena Bîndiul; Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălănești; Școala Gimnazială Măriței/Școala Gimnazială Șerbăuți, coord. prof. Loredana Mândreșteanu, prof. Dochița Marius și prof. George Galan; Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii, prof. Maria Verdeș, director, prof. Irina-Roxana Acatrinei, și prof. diac. Gheorghe Acatrinei; Școala Gimnazială Bosanci, coord. prof. Tamara Bujorean.
Nu ne-au lipsit nici poezia, vă spuneam, și nici tulburătorul moment introspectiv, Păpușa de cârpă, de G. G. Marquez, oferit de Andreea-Teodora Balan, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava.
În târgul de produse culturale „CopilOmenia”, tablouri, icoane pe sticlă și pe lemn, produse terapeutice, bijuterii, semne de carte și multe-multe produse handmade, creative și culturale, realizate de copii și tineri în diverse activități școlare, în: Școala Gimnazială „Petru Comarnescu” Gura Humorului, coord. prof. Elena Mihalcea; Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii, coord. prof. Irina Acatrinei și prof. diac. Gheorghe Acatrinei; Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Sus, coord. prof. Alexandra Mandici; Școala Gimnazială Vatra Moldoviței; Școala Primară Ciumârna; Cercul „Micii meșteșugari” și Cercul de pictură, de la Școala Gimnazială Berchișești, coord. prof. Loredana-Elena Dura, director; Cercul de handmade „Vlăstarele Bucovinei” de la Liceul Tehnologic Nr.1 din Câmpulung Moldovenesc și Cercul de handmade de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama, coord. prof. Tiberiu Creciunescu.
La această ediție, interpretul de folclor Grigore Năsui a oferit o galerie întreagă de pirogravuri realizate personl, reunite sub genericul Bunul, binele și sfințenia, cu care a dorit să suusțină cauza evenimentului caritabil dedicat „bunicilor de la Solca”.
Și tot artă, artă fotografică, în expoziția-galerie „Copiii și inima Bisericii”, ce poartă semnătura domnișoarei Irina Ursachi, fotoreporter și director de departament la Sectorul Media și comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, partener în proiect. O galerie-ipostaziere a „liturghiei copiilor” din liturghiile duminicilor și sărbătorilor petrecute de ei în bisericile și mănăstirile noastre, în care valorile de ordine sunt: credință, rugăciune, inocență, familie, prietenie, educație, cultură, speranță, lectură, generozitate, grijă față de creația lui Dumnezeu și iubire de semeni. Și-aș tot putea înșira, dar veți putea – în curând – revedea galeria despre care vorbesc.
Mai mult decât atât, în evenimentul nostru caritabil am organizat și un salon de carte, „Școala Bisericii”, constituit din cărți semnate de copii și de tineri, de elevi și de profesori, oferite de autori tocmai pentru a contribui la reușita proiectului. De la copii: volumul „Așa era părintele Iachint. Mărturii și evocări” al elevilor de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, pe care l-am coordonat împreună cu prof. Vasile Schipor; Revista școlii, „Clipa”, Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii. Dinspre profesori, auxiliare didactice și volume publicate de prof. Maria Verdeș, director; prof. Irina-Roxana Acatrinei; prof. Oana-Diana Onesim; prof. Vasile Schipor; prof. Tiberiu Creciunescu și, da, și „Moara (mea) de gânduri”, publicată la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ceasuri întregi, ne-au însoțit, și ne-au povestit, și ne-au sprijinit tinerii voluntari de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, și „Sânzienele” – Maria Maloș și Alina Burciu – de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, că-i peste poate să ai spectacol de copii, de Sânziene, fără de Sânziene și fără tineri „frumos de urmat și lumii de arătat”.
Ne-am înfrățit cu Binele și Bunul a mers prin suflete împreună cu noi și ne-a ajutat. Putem începe să împlinim un alt vis în jurul căruia ne-am adunat: o mașină de spălat profesională pentru „bunicii” de la Căminul pentru persoane Vârstnice Solca.
Și pentru ca evenimentul să le rămână și mai frumos în memoria sufletului copiilor și tinerilor voluntari, mai mulți „oameni a Bisericii și ai Școlii”, preoți și profesori, le-au oferit tuturor celor care au susținut momente artistice, au contribuit la târgul caritabil sau la salonul de carte, pachete de cărți în dar.
Cel dintâi care a oferit un important fond de carte pentru copii a fost Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, care a susținut proiectul acesta încă de la prima ediție și a contribuit, în ultimii 4 ani, la reușita fiecărui proiect pentru „bunicii de la Solca”. De asemenea, s-au alăturat ințiativei și au oferit daruri de carte:
Dl. prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava;
Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna;
Părintele Arhimandrit Mihail Balan, starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi;
Pr. prof. Tudor Andrioaia, Parohia „Sfânta Treime” Spătăreşti;
Pr. prof. Mihai Apăvăloaie, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Mitocu Dragomirnei;
Pr. Dan-Constantin Ceredeev, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Ciumârna;
Pr. prof. Gabriel Cheaburu, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Vicovu de Sus – Centru;
Dl. prof. Tiberiu Creciunescu, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc;
Pr. Florin Dura, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Berchișești;
Pr. Ștefan-Dobrin Hisem, Parohia Pacea I, Suceava;
Pr. prof. dr. Bogdan Lupăştean-Barfă, Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Procopie“ Milişăuţi;
Pr. prof. Pascal Mitu, Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”, Parohia Adâncata II;
Pr. Traian Molea, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Sucevița;
Pr. prof. Gabriel Muntianu, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Ipotești;
Pr. prof. dr. Tudorel Neculau, Biserica „Sfântul Ilie” Fălticeni;
Pr. prof. Bogdan Mihai-Nistor, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi;
Pr. dr. Cezar Onesim, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Șcheia;
Pr. dr. Constantin Oprea, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Straja;
Pr. prof. Constantin Pîșlac, Parohia „Învierea Domnului” Dolhasca;
Pr. prof. dr. Adrian-Ioan Platon, Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Procopie“ Milişăuţi;
Arhid. Vasile Plămadă, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”;
Pr. Mihail Saftiuc, Parohia „Învierea Domnului” Dolhasca;
Pr. prof. dr. Marius Ungureanu, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” Ilișești;
Pr. prof. dr. Maricel Ursuțu, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti.
prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pt religie,
prof Gabriela-Paraschiva Hisem, inspector școlar pt limbi moderne
coord. de proiect