Congresul Mondial al Ucrainenilor, care a reunit peste 200 de lideri din comunitățile ucrainene din peste 70 de țări, de pe 5 continente, pentru a defini strategii esențiale în acest moment, marcat de provocări fără precedent.
La ceremonia de deschidere au participat oficiali români și ucraineni, lideri ai CMU, diplomați acreditați la București, personalități ale mediului academic și politic, membri ai comunității ucrainene din România, precum și înalte fețe bisericești.
Delegații Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Ceremonia de deschidere oficială a lucrărilor din Sala Nicolae Iorga au fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În cadrul deschiderii oficiale a fost rostită rugăciunea Tatăl nostru – bilingv.
România s-a mobilizat exemplar pentru a veni în sprijinul poporului ucrainean, încă de la începutul agresiunii Federației Ruse.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a pus la punct un program de sprijin, încă din prima zi de la izbucnirea războiului, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. În acest sens a fost constituit un comitet alcătuit din clerici de la Centrul Eparhial, pentru a găsi cele mai efeciente măsuri de sprijin pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României. 7600 membrii ai personalului bisericesc și voluntari au participat la activitățile de sprijin pentru refugiații ucraineni. A fost un ajutor umanitar exemplar, fiind organizate mai multe transporturi umanitare în Ucraina, fiind ajutați inclusiv românii din ținuturile istorice românești care au primit refugiați din zonele afectate grav de război.
„Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul roman, profund creștinat, este milostiv și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii ucraineni, dar și pentru etnicii români din comunitățile istorice din Bucovina de Nord, aporoape de noi, care se află într-o situație dramatică. Totodată suntem chemați să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu, ca să înceteze războiul și să fie pace în Ucraina și în întreaga lume, pentru ca refugiații să poată să se întoarcă în patria lor”, a transmis părintele Mihai Cobziuc.
Deschiderea oficială a evenimentului s-a încheiat cu acordarea Medaliei Sf. Vladimir cel Mare (mare cneaz al kievului între anii 980- 1015), urmată de un concert artistic memorabil, susținut de două grupuri de refugiați ucraineni, stabiliți în România, care au ilustrat situația Ucrainei prin emoția despărțirii, agresiunea continua, dar mai presus de toate, speranța izbândei.
Biroul Relații cu Minoritățile