Cea dintâi întâlnire a membrilor Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) Filiala Suceava din anul universitar 2023-2024 a fost prilej de bucurie, dar și de comuniune în rugăciune.
În seara zilei de marți, 10 octombrie 2023, tinerii s-au aflat la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural „In Memoriam” din Suceava, pentru a înălța rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu pentru darurile revărsate până acum, dar și cereri pentru a nu fi lipsiți de binecuvântările cerești în anul care tocmai a debutat. În mijlocul lor s-a aflat cu această ocazie Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul, la care au luat parte studenți voluntari, membri ai consiliului director ASCOR, dar și studenți aflați în primul an de facultate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul. Din soborul slujitor îi amintim pe protos. Ioan Tofan, referent al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Andrei Mocanu, îndrumător și duhovnic al studenților, precum și gazda acestui eveniment, pr. paroh Viorel Ioan-Vârlan.
La întâlnirea desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic au luat parte și membri ai Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, în frunte cu domnul consilier Cristi Gabriel Hurjui.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic „Inochentie de la Probota”, dirijat de pr. Constantin Dan Magdalena.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe tineri să urmeze exemplul Sfinților Apostoli, să fie „sarea pământului” și „lumina lumii” pentru a le împărtăși tuturor din dragostea și bucuria resimțite în întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos și în descoperirea Lui. Totodată, Preasfinția Sa a transmis gândul de binecuvântare și de încurajare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Apoi a luat cuvântul pr. Viorel Ioan Vârlan, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural „In Memoriam”, locaș care anul acesta este un altfel de acasă pentru studenții suceveni. Sfinția sa a subliniat legătura dintre tinerețea celor prezenți și a celor care au fost închiși în fosta clădire a închisorii din Suceava (situată în imediata apropiere a bisericii) în perioada comunistă și a amintit faptul că întreg monumentul a fost construit pentru a aduce un omagiu eroilor şi foştilor deţinuţi politici. Astfel, prin activitatea pe care o va desfășura sub streașina acestei biserici, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români va aduce cinste și mulțumire celor care au fost mărturisitori ai lui Iisus Hristos în celulele reci și întunecate ale penitenciarelor sistemului totalitar din perioada 1944-1989, care au suportat chinuri de neimaginat, preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini care au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
A urmat discursul prof. Cristi Gabriel Hurjui, care a subliniat faptul că prin purtarea de grijă a Părintelui Ceresc membrii asociației se află acum sub ocrotirea Maicii Domnului, cea mult iubitoare și grabnic ajutătoare. Totodată, domnul consilier le-a urat tinerilor un an universitar încărcat cu bucurii duhovnicești, precum și cu numeroase proiecte prin care studenții universității sucevene să se apropie de Biserică.
În încheiere, Teodora Andriuc, președinte al ASCOR Suceava, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului, ierarhilor eparhiei, reprezentanților Centrului Eparhial Suceava, precum și tinerilor prezenți. Nu în ultimul rând, au fost anunțate o parte dintre proiectele propuse pentru acest an universitar, între care activități sociale, de formare, ateliere, seri culturale și nu numai.
Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) Filiala Suceava a sărbătorit în primăvara acestui an 30 de ani de activitate.