Simboluri tradiționale scrise pe ouăle încondeiate din Bucovina – ediția I

O sută patruzeci și nouă de ouă încondeiate cu motive simbolice tradiționale între anii 1950 și 2004 sunt organizate pe teme agrare, pastorale, tehnice, zoomorfe, fitomorfe și metafizice, fiind expuse public pentru prima dată la Vatra Dornei, în cadrul primei ediții a expoziției „Simboluri tradiționale scrise pe ouăle încondeiate din Bucovina”.

Organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împreună cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, această expoziție este o împlinire a preocupărilor pe care doamna profesor LUCREȚIA HARIUC le demonstrează de peste 70 de ani în vederea perpetuării și dezvoltării tradiției încondeierii ouălor în Bucovina. Născută în anul 1939 în familia Axenti din comuna Vama, prunca Lucreția a învățat din familie arta scrierii ouălor. După absolvirea Liceului Pedagogic de fete din Gura Humorului, tânăra s-a căsătorit cu Dimitrie Hariuc directorul școlii din Paltinu și s-a mutat pentru 41 de ani în satul împrăștiat pe Obcina Feredeului, în comuna Vatra Moldoviței. Aici a funcționat ca învățătoare și director al Căminului Cultural. Pe măsură ce faima ouălor încondeiate de elevele Lucreției Hariuc trecea hotarele țării, doamna a făcut câțiva ani naveta la Suceava, pentru a iniția în arta scrierii ouălor pe elevele Școlii Populare de Artă.

Pensionată de la Paltinu, Lucreția Hariuc își va continua vocația didactică în calitate de profesor pentru educație tehnologică și va investi cu arta încondeierii ouălor mai multe generații dintre elevele Școlii Speciale din Câmpulung Moldovenesc. În această școală, în urma unui hazard computerizat petrecut în anul 2003, se titulariza pe disciplina religie ortodoxă tânărul preot Gabriel Herea. Între cei doi colegi de cancelarie s-a legat o prietenie generată de preocupările hermeneutice ale preotului Herea și de datoria pe care doamna profesor simțea că o are pentru transmiterea cunoștințelor strămoșești. Așa a luat ființă colecția de ouă încondeiate ce este prezentată astăzi, pentru prima dată, la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei.

Născută din emoția datoriei de a perpetua știința tradițională populară în Munții Bucovinei, această expoziție este un apel public către artistele populare ce încondeiază ouă în Bucovina pentru a se implica în perpetuarea scrierii ouălor cu simboluri vechi. Invităm artiștii populari ce încondeiază ouă să propună proiecte de autor, care să facă parte în perioada următoare din programul expozițional al Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei.

Expoziția poate fi vizitată în perioada iulie – octombrie 2024. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal este 0744 422 733.

Pr. Bogdan Țarcă
Director al Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor”