Sfințirea locului și punerea pietrei de temelie pentru un nou lăcaș de cult închinat părinților Maicii Domnului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în după-amiaza zilei de 23 februarie 2025, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Eparhia Sucevei și Rădăuților s-a împodobit în chip tainic cu un nou loc afierosit lui Dumnezeu, fiind sfințită piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Parohia Stejari din Municipiul Suceava. Evenimentul de o deosebită importanță pentru întreaga comunitate a avut loc în anul în care se împlinesc 100 de ani de la promulgarea legii privind ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie de către Regele Ferdinand I al României.

La ceas de vecernie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinat în cartierul sucevean La pădurea de stejari cu pâine și sare, potrivit obiceiului, de către copii îmbrăcați în frumosul port național. Ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a locului donat „cu evlavie de familia Vasile, Larisa, Ana și Andreea Blanari”, ales în urmă cu 17 ani de arhim. Iustin Pârvu, și a sfințit piatra de temelie a bisericii așezată sub ocrotirea Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, bunicii după trup ai Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, dirijați de domnul Dumitru Corduș.

Alături de părintele paroh Andrei Costel Mocanu, cel care împlinește și ascultarea de consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală din cadrul Centrului Eparhial Suceava, din soborul condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au făcut numeroși slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi sau membri ai administrației, între care îi amintim pe pr. Tiberiu Bardan, inspector eparhial, pr. Claudiu Vasile Miroș, director Departament Pelerinaje și Turism, și pr. Cristian Băițan-Turenschi, secretar al Protopopiatului Suceava I.

Între cei care au participat la eveniment s-au numărat membri ai familiei care a donat terenul pentru ridicarea locașului de cult, reprezentanți ai autorităților statului, locuitori din zonă, angajați ai Centrului Eparhial Suceava și, nu în ultimul rând, interpreți de muzică populară, întrucât între oamenii cu inimă mare care vor susține acest proiect se numără deja mai mulți artiști ai țării noastre. Totodată, inițiatorii își propun să aducă un omagiu promotorilor folclorului și teatrului românesc prin pomenirea la altarul de slujire a celor trecuți la Domnul, care au bucurat nenumărate generații prin cânt și nu numai.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a punctat faptul că, începând cu această zi, locul care s-a sfințit este al lui Dumnezeu, Biserica fiind poarta cerului pentru oameni, dar și un spațiu al întâlnirii cu Dumnezeu. Totodată, ierarhul i-a felicitat pe inițiatorii acestui demers care, cu ajutorul Preasfintei Treimi, se va dovedi ziditor de suflete și i-a îndemnat pe cei prezenți să sprijine tânăra parohie, un prim pas fiind contribuirea, după posibilități, la zidirea Casei lui Dumnezeu

Părintele paroh Andrei Costel Mocanu i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru binecuvântare și pentru grija și dragostea arătate, și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, pentru prezență și slujire. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către clericii și credincioșii prezenți, către reprezentanții autorităților și, nu în ultimul rând, către cei care s-au arătat deja ctitori ai bisericii care urmează să se înalțe în acest loc, cu ajutorul Preamilostivului Dumnezeu.

Pr. Ștefan Mihalcea
 Irina Ursachi