Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 14 – 27 noiembrie, la Mănăstirea Dragomirna, au avut loc mai multe evenimente cultural-catehetice, dedicate evocării și cinstirii celor doi mari sfinți ocrotitori ai Mănăstirii Dragomirna – Sfântul Paisie Velicicovschi (+1794) și Sfântul Iacob Persul (+421).
În cadrul acestor evenimente au fost interpretate cântări din imnografia liturgică dedicată celor doi sfinți, au fost rostite rugăciuni compuse de către copii și au fost susținute două scenete prin care elevii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, au evocat viețile pline de râvnă pentru dragostea în Hristos și devotamentul acestora față de virtuțile creștine, pe care le poate dobândi fiecare om, care se străduiește să facă binele.
Primul proiect educațional Sfântul Paisie, un cuvios cu inimă de copil, s-a desfășurat în zilele de 14-16 noiembrie, perioadă în care la Mănăstirea Dragomirna au poposit și oaspeții Simpozionului Moștenirea spirituală și culturală a Sfântului Paisie de la Neamț 300 de ani de la naștere, organizat de către Sectorul Cultural și Sectorul Comunicații Media, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași și a reprezentat, pentru copiii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, un frumos debut în colaborarea cu obștea Mănăstirii Dragomirna, marcând sărbătoarea prin susținerea unei scenete din viața sfântului Paisie Velicicovschi, în timpurile în care a viețuit la Mănăstirea Dragomirna.
Cel de-al doilea proiect s-a desfășurat duminică, 27 noiembrie, la pomenirea Sfântului Mucenic Iacob Persul, o zi binecuvântată în care elevii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, au pregătit un moment cultural-catehetic, dedicat sărbătoririi a 395 de ani de la aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Mucenic Iacob Persul la Mănăstirea Dragomirna, ctitorie a Mitropolitului Anastasie Crimca și a Domnitorului Martir, Miron Barnovschi.
Despre inițiativa organizării unui astfel de eveniment pentru tinerii și copiii Dragomirnei, dna profesoară Marcian Petruța, a menționat următoarele:
Proiectul educațional <<Sfântul Paisie, un cuvios cu inimă de copil>>, a reprezentat un imbold venit din partea Maicii Starețe a Mănăstirii Dragomirna, Stavrofora Maria Magdalena Gherghină, atât pentru profesorii coordonatori ai activității principale, cât și pentru elevii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, dar și al autorităților locale reprezentate de către d-l Primar Reziuc Radu Constantin.
Anul 2022, ca An Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și în viața creștinului și al cinstirii Sfinților Isihaști, ne-a adus, în aceste zile binecuvântate de noiembrie, ocazia de a-l prăznui împreună pe Marele Isihast – Sfântul Paisie de la Neamț.
Sub blagoslovirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Concursul <<Sfântul Paisie, un cuvios cu inimă de copil>>, organizat la Mănăstirea Dragomirna, s-a remarcat prin creativitatea, carisma și expresivitatea de care elevii, profesorii și maicile mănăstirii, au dat dovadă cu prisosință.
Copiii au primit diplome omagiale și daruri oferite de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în prezența Maicii Starețe și a domnului Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial.
Profesorii coordonatori, prof. director Timofte Mărioara-Alina, prof. Marcian Petruța, prof. consilier educativ Logigan Daniela și prof. Prisacariu Lidia, au dorit iniţierea copiilor în cadrul acestui proiect educaţional, luând în considerare faptul că lectura textelor religioase și implicarea elevilor în cadrul evenimentelor organizate în parteneriatul Școală și Biserică, îmbogăţesc sfera psihică şi afectivă a copiilor, îi stimulează şi îi dezvoltă în plan moral, religios, estetic şi intelectual. Literatura și pictura religioasă instruiesc, educă şi formează comportamente, oferind bucurii estetice și modele de viață duhovnicească.
Activitățile religioase reprezintă o modalitate de petrecere plăcută şi relaxantă a timpului liber și, totodată, de împlinire duhovnicească.
De asemenea, despre desfășurarea celei de-a doua activitate cultural-catehetică, la Mănăstirea Dragomirna, prilejuită de sărbătoarea Sfântului Iacob Persul, dna prof. Logigan Daniela, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, a subliniat:
După oficierea Sfintei Liturghii, elevii au ascultat cuvântele de învățătură privind pericopa evanghelică duminicală și viața Sfântului Iacob Persul, susținute de către PC Părinte Doru Ionel Budeanu, Protoiereu al Protopopiatului Suceava I și P.Cuv. Arhim. Părinte Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au pus în valoare scenică interpretarea rolurilor din sceneta scrisă de Maica Stareța a mănăstirii, Stavrofora Maria Magdalena Gherghină. Credincioșii participanți la slujbă au urmărit cu emoție programul cultural-catehetic, iar la final, copiii au fost aplaudați și recompensați cu daruri oferite din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a Maicii Starețe și a enoriașilor prezenți la eveniment.
Cadrele didactice coordonatoare ale grupului de elevi, aduc alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și obștii Mănăstirii Dragomirna – Măcuții Starețe Maria Magdalena Gherghină, pentru frumoasa colaborare și pentru ospitalitate și promit continuitate și consecvență în educarea religioasă a copiilor din comunitatea noastră.
Se poate afirma faptul că zilele de 15 și 27 noiembrie 2022, am asistat la două activități frumose, atractive și apreciate de către credincioșii care au participat la evenimentele organizate la Mănăstirea Dragomirna, reprezentând zile de intensă bucurie spirituală, încununând talentul și munca elevilor de câteva săptămâni în învățarea tainelor vieții și în descoperirea sfințeniei Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț și a Sfântului Iacob Persul, prin rugăciunile înălțate către Bunul Dumnezeu și către sfinții ocrotitori ai mănăstirii celei iubitoare de pace.
Mulțumim tuturor celor implicați în aceste demersuri cultural-religioase și celor care au ajutat la realizarea întâlnirilor catehetice cu tinerii și copiii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, în nădejdea că momentele petrecute la mănăstire vor naște amintiri ziditoare de suflete prin bunătate, bucurie, frumusețe și înțelepciune!
Prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
consilier eparhial la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață