Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria și pomenirea acestora la Mănăstirea Vadu Negrilesei – 2 decembrie 2024

În urmă cu trei ani, la sfârșitul ședinței din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod anunța, spre bucuria duhovnicească a clerului, monahilor și a credincioșilor, faptul că s-a început procesul de canonizare al cuvioșilor părinți Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria – Neamț. Aceasta a produs o mare vibrație lăuntrică și în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cunoscut fiind faptul că, atât părintele Paisie, cât și părintele Cleopa sunt foarte iubiți de bucovineni. Cuviosul Paisie s-a bucurat de aleasă prețuire din partea credincioșilor, monahilor și preoților din ținutul Sucevei, întipărindu-și numele și lucrarea în inimile acestora în timpul viețuirii de la Mănăstirea Slatina și în cercetarea pentru spovedanie sau cuvânt de folos de la Mănăstirile Sihla și Sihăstria.

Cuviosul Cleopa, misionar neobosit și duhovnic iscusit, se bucură de necontenită cinstire, fiind un reper moral și duhovnicesc de necontestat. Conlucrarea cu enoriașii suceveni în refacerea Mănăstirii Sihăstria, în anii de stăreție de la Mănăstirea Slatina, sprijinul oferit în timpul retragerii în desișul pădurilor din munții Stănișoarei, nu departe de satul Vadu Negrilesei, și ocrotirea jertfelnică de către credincioșii din diferite sate au stat la baza deciziei Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 18 februarie 2022 de a ridica o mănăstire la Vadu Negrilesei, în apropierea bordeiului în care s-a nevoit Sfântul cuvios Cleopa în anii 1952-1954.

Sfințirea locului, pentru mănăstire s-a săvârșit la 2 decembrie 2022 de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, însoțiți de un ales sobor de clerici și un număr impresionant de credincioși. În cuvântul de folos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic sublinia atunci faptul că acești cuvioși „au fost izvor de apă vie pentru credincioși. Împărțeau cu dărnicie, ca merinde pentru sufletul fiecăruia, cuvântul lui Dumnezeu. Cuvântul lor avea miez și forță. Au fost adevărate trâmbițe ale lui Dumnezeu. Acești părinți au fost daruri duhovnicești pentru viața monahală; au fost pilde nemuritoare de fidelitate față de Dumnezeu și față de voturile monahale, cărora le-au dat sens. (…) Mireasma sfințeniei cuvioșilor Paisie și Cleopa va izbucni, ca să parafrazez pe un teolog al Bisericii, precum irupe mireasma florilor de tei din copacul ce stă dezgolit de frigul iernii.”

În anul 2024, Sfântul Sinod, în ședința din 11-12 iulie, a hotărât canonizarea mult așteptată a cuvioșilor Paisie și Cleopa de la Sihăstria cu dată de pomenire la 2 decembrie, împlinind astfel dorința și făgăduința acestor mari nevoitori de a fi în unitate în viața de aici și în împărăția lui Dumnezeu.

Vestea canonizării a fost primită cu mare emoție și cu adâncă bucurie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Emoție, pentru că mănăstirea de la Vadu Negrilesei, închinată cuvioșilor Paisie și Cleopa, este în amplu proces de construire, pentru a întâmpina așa cum se cuvine proclamarea solemnă a canonizării, stabilită pentru anul 2025, la împlinirea unui veac de la ridicarea Bisericii strămoșești la rang de Patriarhie. Bucurie, pentru că așteptarea se apropie de sfârșit, având posibilitea de a ne ruga cu evlavie spunând: Sfinților Cuvioși rugați-vă pentru noi!

De la primul gând exprimat în Sfântul Sinod în anul 2021 până în prezent, la Vadu Negrilesei s-a săvârșit Liturghie arhierească și pomenire la bordeiul cuviosului Cleopa din munții Stânișoarei. Și în acest an, la invitația părintelui stareț Arhimandritul Ștefan Gușă, vom purcede, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, la săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de pomenire la acest așezământ monahal de către Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, în ziua de 2 decembrie 2024.

Vă invităm, cu bucurie, la Mănăstirea Vadu Negrilesei să vă împărtășiți din harul Sfintei Liturghii și din darurile duhovnicești hărăzite celor care îi cinstesc cu evlavie pe sfinți, care sunt prieteni și casnici ai lui Dumnezeu (Ioan 15, 14; Efeseni 2, 19).

Celor care, din binecuvântate pricini, nu vor putea ajunge, le transmitem gând de binecuvântare.

Celor care doresc să devină ctitori ai așezământului monahal închinat Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa, le punem la dispoziție următoarele conturi deschise la Banca Comercială Română.

Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110,

în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004.

Cei care doresc să obțină mai multe informații despre mănăstire, au la dispoziție numărul de telefon al părintelui stareț Arhimandrit Ștefan Gușă: 0747791916.

Pr. Filaret Ruscan