Sfântul Mitropolit Dosoftei a fost sărbătorit la Seminarul Teologic din Suceava al cărui ocrotitor este de peste 33 de ani

În 2024, la împlinirea a 400 de ani de la nașterea celui care este considerat întâiul poet român prin publicarea Psaltirii în versuri în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a fost sărbătorit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților printr-o serie de evenimente deosebite, concerte, expoziții de artă, lansări de carte și nu numai. Între cele mai importante manifestări cultural-științifice amintim Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, desfășurat toamna aceasta la Suceava, menit să evoce personalitatea Sfântului Ierarh Dosoftei, scoțând în evidență gândirea teologică a eruditului ierarh, vasta sa cultură, precum și contribuția sa la cultivarea și promovarea limbii române.

După ce în seara zilei de marți, 10 decembrie, zilele instituției de învățământ teologic, care din acest an numără peste 600 de elevi, au debutat cu Concertul de colinde „Armonii din pridvorul cerului”, astăzi, 13 decembrie 2024, Sfântul Ierarh Dosoftei (1624-1693) a fost prăznuit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox prin Sfânta Liturghie arhierească și printr-o expoziție dedicată Mitropolitului Moldovei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, bucuria hramului seminarului a fost sporită de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori care au predat sau care predau la seminarul teologic, între care pr. Adrian Iftimiu, cel dintâi director al seminarului sucevean, și  clerici de la Centrul Eparhial Suceava, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional Teologic, pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ.

Alături de elevii seminariști, dar și de elevi de la ciclul primar și gimnazial, la evenimentul desfășurat în paraclisul seminarului au participat cadre didactice, între care artista Alexandra Dan, care la momentul chinonicului a interpretat cântări specifice acestei perioade a Postului Bucuriei. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al Seminarului Teologic, dirijat de arhid prof. Paul Iușcă.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesul duhovnicesc al celor două fragmente scripturistice rânduite pentru această zi, a arătat că cei care au pășit pragul acestei instituții de învățământ au fost aleși de Părintele ceresc pe această cale, dar și că Sfântul Ierarh Dosoftei, mare cărturar al vremii, poate fi un exemplu demn de urmat în slujirea lui Hristos și a semenilor.

„Întăriți-vă în convingerea că, da, sunteți aleși ai lui Dumnezeu, sunteți sfinți pe cale de sfințenie și preaiubiți ai lui Dumnezeu. Faceți loc cuvântului să locuiască întru voi, că dacă este spațiu plin, ocupat, nu are unde să locuiască. Ce părtășie este între lumină și întuneric, între necurăție și curăție, între dreptate și nedreptate, între minciună și adevăr? Nicio părtășie. Dumnezeu nu locuiește unde nu este făcut loc, unde nu are spațiu. Ce e rău, dat deoparte, curățat, și acolo vine Hristos. În viețile fiecăruia dintre noi să vină Hristos. Să-i facem loc. Nu vrea cine știe ce. Nu vrea palate. Vrea o iesle smerită, simplă, dar curată. Ca să poată să stea acolo, să ne îmbogățească și să spună acesta este alesul Meu. Este preaiubitul meu. Așa cum ales și preaiubit a fost cel pe care-l aveți astăzi model, Sfântul Ierarh Dosoftei, pentru ale cărui rugăciuni să ne învrednicească Domnul de binecuvântările sale cele bogate.”

La finalul slujbei, pr. Alexandru Șleapcă, profesor în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox, a fost hirotesit duhovnic.

Directorul instituției de învățământ, arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în evenimentele prilejuite de zilele seminarului sucevean, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, soborului slujitor, profesorilor și elevilor și tuturor celor prezenți.

„Se împlinesc anul acesta 400 de ani de la nașterea Sfântului Mitropolit Dosoftei și totuși aici, la seminarul teologic, îl percepem ca pe un Sfânt contemporan, am putea spune. Îi simțim prezența în fiecare zi în viața școlii noastre și este negrăit sentimentul de a avea un sfânt care, prin mijlocirile sale, propriu-zis conduce școala, de a avea un sfânt în viața școlii, în fața căruia să-ți mărturisești uneori neputința, iar alte ori căruia să-i împărtășești bucuria. De aceea, încă o dată, este ziua în care, în chip deosebit, îi mulțumim sfântului ocrotitor al nostru, Sfântului Mitropolit Dosoftei. De asemenea, se cade să mulțumim astăzi și celor prin care Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Dosoftei, a lucrat în viața școlii noastre. În primul rând, Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Arhiepiscop Calinic, pentru toată purtarea de grijă pe care a arătat-o față de școala noastră și pentru toată călăuzirea duhovnicească. Preasfinției voastre, Preasfințite Părinte Episcop, pentru că sunteți prezent astăzi și nu doar astăzi, alături de noi și, de asemenea, vă mulțumim pentru toată purtarea de grijă și pentru călăuzirea pe care ne-o acordați. Se cade să mulțumim părinților de la Centrul Eparhial, care o parte dintre ei sunt și astăzi alături de noi, dar sunt alături de noi și în alte contexte, când avem nevoie, și nu numai când suntem la prilej de bucurie. Se cade să mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Suceava și autorităților locale, tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor școlii noastre, dar nu în ultimul rând se cade să vă mulțumim dumneavoastră, dragi colegi și vouă, dragi elevi, pentru că împreună, sub oblăduirea Sfântului Mitropolit Dosoftei, am mai parcurs un an din creșterea noastră intelectuală, duhovnicească, din creșterea noastră spre Împărăția Lui Dumnezeu.”

Seria evenimentelor aniversare a continuat cu lansarea expoziției de icoane pe sticlă dedicată ocrotitorului Seminarului Teologic Liceal Ortodox, coordonată de prof. Livia Țebrean, consilier educativ la nivel liceal și profesor de educație plastică la gimnaziu. Evenimentul care a demonstrat că expoziția nu cuprinde numai lucrări artistice, ci reprezintă o rugăciune în imagini, o reflecție a luminii din sufletul fiecărui copil, a presupus și premierea elevilor care au expus lucrările în incinta seminarului, participanți în cadrul proiectului interjudețean Reflexii de Lumină – Icoana pe sticlă, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Tot astăzi a fost lansat primul număr al Revistei „Condeiul Școlarului”, material realizat de către elevi din ciclul primar și ciclul gimnazial, supliment al renumitei Reviste „Tinere, ție îți zic” a seminarului.

Născut pe meleagurile Sucevei la 26 octombrie 1624, Dimitrie Barilovici, cel care avea să devină Sfântul Ierarh Dosoftei, este recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă cărturari ai istoriei noastre, fiind renumit pentru activitatea sa bogată ca traducător, poet, teolog și nu numai. În anul 1658 a fost ales episcop de Huşi, iar în 1660 a fost ales episcop de Roman, urmând ca în anul 1671 să fie numit întâistătător al Bisericii din Moldova. Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, a fost trecut în rândul sfinților în 2005, Biserica Ortodoxă Română prăznuindu-l în fiecare an la 13 decembrie.

Irina Ursachi