Sfântul Ierarh Nicolae, prietenul lui Dumnezeu și al oamenilor, cinstit prin Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În ogorul mult-roditor al Bisericii au răsărit de-a lungul timpul nenumărați sfinți, însă între aceștia un loc aparte îl ocupă Sfântul Nicolae, ierarhul din Mira Lichiei, făcătorul de minuni. Numele și portretul lui moral sunt cunoscute până la marginile pământului, depășind granițele evlaviei creștine, astfel încât este prăznuit de patru ori în cursul anului, fiind pomenit liturgic și în zilele de joi.

Nu întâmplător cea mai populară sărbătoare a sa este cea din 6 decembrie, rânduită de Sfinții Părinți la jumătatea Postului Nașterii Domnului, parcă pentru a ne aduce aminte și mai mult, prin evocarea vieții lui extraordinare, de bunătatea și milostivirea cu asupră de măsură a lui Dumnezeu Tatăl, Cel Ce L-a trimis pe unicul Său Fiu în lume din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor (cf. Ioan 3, 16). Este totodată un prilej de a intensifica rugăciunea, postirea și slujirea lui Dumnezeu și a semenilor, căci Sfântul Nicolae a fost un model de credință și icoană a blândeților, învățător al înfrânării și lucrător cu fapta al celor bune, câștigând cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate, pentru a se bucura întru veșnicie de șederea la masa Preasfintei Treimi.

Credincioșii care și-au îndreptat pașii vineri, 6 decembrie 2024, spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pentru a-i aduce prinos de recunoștință Mult-milostivului Dumnezeu, dar și prietenilor Săi aleși, slăvitul mucenic Ioan din Trapezunt (Trabzonul Turciei de astăzi) și marele ierarh Nicolae din Mira, actualmente Demre, pe coastele însorite ale Antalyei, s-au bucurat și de binecuvântarea chiriarhului Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul amenajat în preajma Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată într-un amplu proces de restaurare. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai mănăstirii închinate sfântului trapezuntin, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, sub protia părintelui arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, coordonat de arhidiacon Nifon Baciu și dirijat de arhidiacon Ilie Leonte, au împodobit prin răspunsurile liturgice slujba ce reiterează viețuirea pe pământ a Fiului lui Dumnezeu Întrupat, de la nașterea Sa din Fecioara Maria și până la Pătimirea, Moartea, Învierea și Înălțarea Sa la Tatăl, în timpul căreia primim cel mai de preț dar – Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre cel care a apărat dreapta credință nu doar prin cuvânt, ci mai ales prin trăirea poruncilor dumnezeiești în relația cu sine și cu aproapele, a fost rostit de către părintele Constantin-Cristian Mihoc de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pătrăuți, Protopopiatul Suceava I.

În debutul predicii, sfinția sa a creionat profilul biografic al Sfântului Ierarh Nicolae, punctând atât principalele momente ale vieții și slujirii sale ca episcop al Bisericii din Lichia, cât și câteva dintre cele mai cunoscute minuni pe care le-a săvârșit. Apoi părintele oaspete a atras atenția asupra modului în care acesta a rămas statornic în credință, fără a fi înfricoșat de persecuțiile pornite împotriva creștinilor și fără a cădea în rătăcirea pricinuită de erezia ariană.

Pentru ca pilda vieții marelui ierarh Nicolae să rodească în inimile celor prezenți, preacucernicul părinte a îndemnat la imitarea exemplului oferit de sfântul cel bun și blând de mărturisire neștirbită a învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos, dar și de împlinire a datoriei iubirii smerite și milostive față de aproapele nostru, căci astfel, împreună cu harul lui Dumnezeu, ne putem sfinți viața, apropiindu-ne de Împărăția cerurilor. De aceea, având în vedere apropierea sărbătorii Nașterii Domnului, cei care doresc să Îl primească pe Pruncul Iisus, dar și să se sălășluiască împreună cu sfinții, trebuie să înmulțească fapta bună, postul, rugăciunea, să se spovedească și să se împărtășească.

La momentul rânduit a fost săvârșită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Preasfințitul Gherasim Putneanul, de la a cărui mutare în lăcașurile cerești s-au împlinit două decenii.

După Sfânta Liturghie, pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, a prezentat principalele evenimente ale programului comemorativ (4-7 decembrie 2024) dedicat Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, eparhie în care s-a născut acum un veac, pe care a slujit-o în calitate de episcop-vicar vreme de 12 ani, până când a plecat să slujească alături de iluștrii ierarhi ai Bisericii în preajma Tronului Preasfintei Treimi. Subliniind că în ziua de 6 decembrie au fost slujiri arhierești, urmate de Parastas, în cele patru locuri de care bunicul Bucovinei a fost foarte strâns legat sufletește: la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, la Mănăstirea Putna, al cărei stareț a fost în perioada 1962-1977, la Mănăstirea Cămârzani, unde se odihnește așteptând învierea cea de obște, precum și la Mănăstirea Bogdana, reședința sa episcopală, i-a îndemnat pe toți cei care l-au cunoscut să participe, în măsura în care timpul le permite, la aceste manifestări, în semn de pioasă aducere aminte și pentru a se îmbogăți duhovnicește.

Preacucernicul părinte consilier a prezentat apoi lucrările publicate la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru ca prezența episcopului-vicar al eparhiei în perioada 1992-2004 să rămână vie în memoria celor care l-au cunoscut, dar și a celor care îl descoperă prin intermediul acestor pagini. Seria In memoriam Episcopul Gherasim Putneanul. 100 de ani de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice cuprinde mai multe volume: I. O viață sub semnul crucii (biografie în imagini); II. Preasfințitul Gherasim Putneanul – Omul rugăciunii și al bunei rânduieli. Evocări; III. Episcopul Gherasim Putneanul. Cumințenia candelei. Interviuri (ce reeditează interviurile publicate în Mierea din drumul pelinului, Iarba din roata amurgului și Tămâie și exil); IV. Apoftegme; V. Jurnal: 1966-1988; VI. Jurnal: 1988-1992; VII. Jurnal: 1992-2000; VIII. Jurnal: 2001-2004; IX. În duhul evlaviei ortodoxe. Rânduieli tipiconale și X. Episcopul Gherasim Putneanul, stareț al Mănăstirii Putna (1962-1977).

Întâistătătorul eparhiei Sucevei și Rădăuților i-a mulțumit pentru predică părintelui oaspete, apreciind bogăția informațiilor și schițarea portretului duhovnicesc al celui care a lăsat drept testament Bisericii creștine, urmând întru totul Mântuitorului, grija față de cel aflat în nevoie. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către părintele consilier Constantin Blaga, pentru intensa activitate editorială, prin care Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul a fost adus în actualitate.

Nu în ultimul rând, i-a îndemnat pe cei care l-au cunoscut, atât sub epitrahilul de duhovnic ori omoforul arhieresc, cât și prin intermediul cuvântului său ziditor ori al ctitoriilor sale, să participe la evenimentele organizate ca prinos de recunoștință vlădicului Gherasim.

Înaltpreasfinția Sa a anunțat apoi că Decalogul la Sfântul Ierarh Nicolae, inspirat din pilda celui ce a făcut din milostenie și bunătate coordonatele vieții sale, poate fi lecturat pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Prin intermediul celor zece puncte, ierarhul a propus câteva repere pentru urcușul duhovnicesc personal, cum ar fi credința, statornicia, blândețea, mila nesfârșită față de cel necăjit și întristat, smerenia şi râvna în slujirea semenilor şi împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu. Sunt doar câteva dintre virtuțile prin care s-a distins acest casnic al Împărăției cerurilor și prieten al oamenilor, învrednicindu-se să fie proslăvit de Dumnezeu în chip vizibil, prin păstrarea în chip minunat a trupului său până astăzi.

Lectura cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic despre cel ce înfrumusețează Sinaxarul zilei de 6 decembrie, postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, completează cunoștințele despre faptele și minunile episcopului iubitor de oameni și prilejuiește totodată o introspecție a modului în care noi căutăm să ne asemănăm Creatorului nostru, Sfântul Ierarh Nicolae arătându-ne că „cea mai scurtă cale spre Dumnezeu trece pe la poarta săracului, a oropsitului”.

Și pentru că numele Sfântului Ierarh Nicolae se bucură de o mare popularitate la noi, semn al evlaviei poporului român pentru ierarhul care a trăit acum șaisprezece veacuri, dar al cărui model de viață virtuoasă este la fel de actual și în vremurile noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a felicitat pe toți cei care își sărbătoresc onomastica în ziua de 6 decembrie, dar și pe toți cei care, deși nu îi poartă numele, și-au întipărit în inimi chipul milostivului ierarh, avându-l drept călăuză în viața lor duhovnicească.

Daniela Livadaru

Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr