Știind faptul că sfinții Bisericii, prietenii lui Dumnezeu, ne pot deveni și nouă mijlocitori înaintea Tatălui Ceresc, fiind buni însoțitori pe calea mântuirii, astăzi, 6 decembrie 2023, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, a fost cinstit cu multă bucurie la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, Catedrala Arhiepiscopală.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ, pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Editură și Tipografieal Centrului Eparhial Suceava, pr. Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc, și protos. Ioan Tofan, referent al Sectorului Cultural, nu înainte de a se închina la moaștele Sfântului Ioan cel Nou, odor neprețuit al Moldovei.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, iar la momentul rânduit, diaconul Claudiu Florea a fost hirotonit preot.
În cuvântul de învățătură despre Sfântul Ierarh Nicolae, cel milostiv şi plin de bunătate, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat cele mai importante aspecte din viața celui care a devenit Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, aducând în atenție și o parte din nenumăratele minuni, fiind cunoscut și că prin faptele sale Sfântul Nicolae a vrut să arate că cea mai scurtă cale spre Dumnezeu trece pe la poarta săracului, a oropsitului.
„Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut între anii 270 şi 280, în oraşul Patara, unul dintre principalele porturi ale provinciei Lichia, situat astăzi în sud-vestul Turciei (Asia Mică). (…) După moartea părinţilor săi, – probabil, în urma unei epidemii –, Sfântul Nicolae, în vârstă de doar 18 ani, şi-a împărţit averea săracilor, după care a mers în pelerinaj la Locurile Sfinte. Revenind în patria sa, s-a retras în Mănăstirea Sion, ctitorită de unchiul său, arhiepiscopul Nicolae. În acea mănăstire s-a călugărit şi a fost hirotonit întru preot de unchiul său. Avea doar 23 de ani. După moartea episcopului locului, Sfântul Nicolae – cunoscut pentru sfinţenia vieţii sale – a fost ales de popor arhiereu. În această demnitate a strălucit prin blândeţea şi chipul virtuţilor pe care le-a lucrat. Spre sfârşitul persecuţiei lui Diocleţian (284-305) a fost întemniţat, fiind eliberat din închisoare graţie Edictului de la Mediolan (Milan), emis în 313 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Sfântul Nicolae s-a strămutat la lăcaşurile veşnice cândva între anii 340-354. Nu se ştie sigur. Ceea ce este sigur este că a fost înmormântat în ctitoria sa din Mira. La scurt timp, mormântul său a devenit izvorâtor de mir şi făcător de minuni. (…) Tradiţia a înregistrat nenumărate minuni pe care Sfântul Nicolae le-ar fi săvârşit în timpul vieţii sale. Între cele mai cunoscute sunt salvarea unor corăbieri şi potolirea furtunii pe mare, eliberarea celor trei tineri condamnaţi pe nedrept la moarte de prefectul Avlavie, precum şi a altor trei, arestaţi de Eustaţie; învierea mai multor persoane, a unei fetiţe, a trei tineri studenţi, a trei copii şi vindecarea unor boli incurabile, înmulţirea dulciurilor pentru copiii din Patara şi din Mira. Frescele mănăstirilor din Moldova, şi nu numai, care reprezintă Imnul Acatist al Sfântului Ierarh Nicolae sunt concludente în acest sens.”
Nu în ultimul rând, chiriarhul locului a evidențiat faptul că Sfântul Nicolae este foarte iubit de poporul român. „Mănăstirea Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitoria lui Dobruş Banul, rectitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, dăruită de Mihai Voievod Viteazul şi Doamna Stanca în anul 1600, mitropolit fiind Eftimie. Domnul o primise în dar de la cardinalul din Bari, cu doar câteva luni înainte de uciderea sa. De patru sute de ani această nepreţuită relicvă săvârşeşte nenumărate minuni, fapt pentru care numărul pelerinilor este neîmpuţinat. Părticele din moaştele Sfântului Nicolae se mai află în biserici din Grecia, Italia ori Franţa. La noi, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae s-au construit nenumărate biserici de enorie şi mănăstiri. Dintre acestea, amintim: Bogdana (Rădăuţi), Bălineşti, Probota, Dorohoi, Popăuţi (Botoşani), Sfântul Nicolae Domnesc (Iaşi), Sfântul Nicolae Domnesc (Curtea de Argeş), Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului. Un alt semn al evlaviei poporului român pentru Sfântul Ierarh Nicolae este şi popularitatea de care se bucură numele său.”
Irina Ursachi
Foto credit: Arhid. Vasile Plămadă