În Marea și Sfânta zi de Vineri din Săptămâna Pătimirilor, 14 aprilie 2023, credincioșii prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, așezământul monahal care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul cetății Sucevei, au avut parte de momente de înaltă trăire duhovnicească.
În prima parte a zilei, un sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Vecerniei, în cadrul căreia a fost pregătit Sfântul Epitaf, reprezentând punerea în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos. Acesta a fost apoi purtat împreună cu Sfânta Evanghelie și cu Sfânta Cruce până în mijlocul Bisericii, unde a fost așezat spre închinare, nu înainte de a fi împodobit cu flori.
Credincioșii au avut posibilitatea de a se închina Sfântului Aer și au trecut pe sub acesta, rememorând șederea în mormânt cu trupul a Mântuitorului, Care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele celor drepți.
Începând cu ora 18:00, pe un podium special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, a fost oficiată Denia Prohodului Domnului de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii prezenți, corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou” și Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” au cântat împreună cu soborul slujitor cele trei stări ale Prohodului Domnului, una dintre cele mai frumoase creații liturgice ortodoxe. Astfel, împreună au rememorat cel mai trist moment din istoria creștinătății, răstignirea și punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.
Slujba s-a încheiat cu reiterarea momentului în care Iosif din Arimateea, Nicodim, apostolii și femeile mironosițe au dus spre mormânt trupul Mântuitorului Hristos, prin procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Arhiepiscopale – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
Cuvântul de învățătură a fost rostit la final de pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava. Acesta le-a vorbit credincioșilor despre giulgiul Mântuitorului Iisus Hristos, făcând referire la lucrarea „Cum a murit de fapt Iisus?”, semnată de medicul italian Luigi Malantrucco. În urma analizei științifice a giulgiului de îngropare care a păstrat însemnele sfintelor pătimiri, acesta este deopotrivă mărturia morții trupești a lui Hristos și, mai ales, dovadă a Învierii Sale, rezultatele expertizelor fiind în acord cu textele Sfintei Scripturi.
Arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea arhierească, precum și tuturor celor prezenți pentru că au luat parte împreună la slujba de prohodire a Mântuitorului Iisus Hristos. Totodată, a fost anunțat programul liturgic al următoarelor zile și faptul că meleagurile Bucovinei se vor bucura de primirea Sfintei Lumini de la Ierusalim.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și câțiva dintre preoții slujitori au împărțit celor prezenți, ca binecuvântare, florile ce au fost aduse, de-a lungul zilei, ca ofrandă Mântuitorului Iisus Hristos, a Cărui tânguire și ungere a trupului cu mirodenii, în vederea punerii în mormânt, este reprezentată pe Sfântul Epitaf.
Prohodul Domnului, dovada iubirii nesfârșite a Fiului lui Dumnezeu, cuprinde o serie de cântări împărțite în trei stări, cu un număr diferit de strofe. Acestea exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului, dar și speranța în Înviere și în viața veșnică.
Irina Ursachi
Foto credit: dronă – Cristi Turculeț
Irina Ursachi