Tabăra de creație „Credință și Artă”, eveniment îndrăgit încă de anul trecut de copiii Parohiei Pacea din Suceava, a ajuns la cea de-a II-a ediție. De această dată, atelierele se desfășoară într-un cadru de poveste din localitatea Cacica, unde, în perioada 8 – 12 august 2022, elevi cu aptitudini artistice din Suceava și Ciumârna descoperă legătura dintre bine și frumos prin cuvânt și culoare, cunoscând tradiţiile naționale românești şi spiritualitatea creştin-ortodoxă.
Cea dintâi zi a taberei a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, prin care au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu.
După întâmpinarea participanților, un moment inedit l-a constituit prezentarea colecției de costume tradiționale românești a doamnei profesor Adriana Celsie, care le-a împărtășit copiilor din tainele meșteșugului și ale simbolisticii modelelor cusute cu migală și dibăcie. Totodată, după ce au înțeles faptul că aceste veșminte de o valoare nemărginită exprimă bucuria, grija, dragostea și mai ales credința și jertfa strămoșilor noștri, cei mici au cercetat cu mânuțele lor cămășile adunate din aproape toate zonele țării, având bucuria de a le și încerca, moment care a stârnit numeroase chiote de bucurie. Îmbrăcați în straiele populare, copiii au reconstituit din depărtările istoriei poporului nostru momente de sărbătoare din viața țăranului român, precum nunta, zilele de Paști și de Rusalii, aducând într-un fel alinarea dorului celor plecați.
A urmat vizionarea filmului „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, documentar proiectat de către Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Elevii au avut bucuria de a urmări cele mai importante aspecte din viața Sfântului Mare Mucenic Ioan, ale cărui moaște sunt așezate în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul ansamblului arhiepiscopal. O producție Trinitas TV, televiziune a Patriarhiei Române, filmul este precum o călătorie în timp, în vremea domnilor Țării Moldovei, cei mici întâlnindu-se, prin imagini de excepție, cu momente impresionante din viața marelui mucenic, dar și cu mărturii ale desăvârșitelor minuni, primind astfel darul Sfântului Ioan cel Nou. Documentarul filmat pe parcursul unui an prezintă și aducerea cinstitelor sale moaște în Moldova de către domnul Alexandru cel Bun, dar și momentele istorice zbuciumate, când racla marelui mucenic a fost dusă dincolo de hotarele Moldovei, precum lungul exil polonez, între anii 1686-1783.
Invitatul special al acestui proiect, doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, a susținut un atelier de comunicare și cateheză pornind de la subiectul filmului urmărit cu sufletul la gură atât de cei mici, cât și de cei mari. Doamna inspector, prin darul cuvântului și al bucuriei, a reușit să potolească setea de joc și cunoaștere a elevilor prezenți, dar mai ales să le deschidă inima.
În aceste zile vor mai avea loc ateliere de iconografie, jocuri și concursuri educative, activități cu caracter duhovnicesc, seri tematice, precum și ateliere de cunoaștere și dezvoltare personală.
Organizată la inițiativa părintelui paroh Ștefan Hisem și a părintelui Adrian Belei, Tabăra „Credință și Artă” se desfășoară în colaborare cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prin prof. Gabriela Hisem și prof. Roxana Bliorțu.
Irina Ursachi
Foto credit: Irina Ursachi și Cristi Turculeț
Album foto AICI.