În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în săptămâna 01–07 august, s-au desfășurat 11 activități catehetice în școlile și parohiile protopopiatelor din eparhie, în cadrul Școlii de vară Copii la Altar. Dintre aceste activități, șase au avut loc în protopopiatul Rădăuți, trei în protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, o vizită în protopopiatul Suceava II, iar una a avut loc în protopopiatul Fălticeni.
Astfel, au fost susținute activități catehetice în următoarele comunități din eparhie:
- Marți, 03 august, ora 13.00, Parohia Pogorârea Sfântului Duh, Coșna;
- Marți, 03 august, ora 16:00, Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Panaci;
- Marți, 03 august, ora 18:00, Parohia Adormirea Maicii Domnului, Dorna Candrenilor;
- Miercuri, 04 august, ora 10:00, Parohia Sfântul M. Mc. Gheorghe, Bosanci I;
- Miercuri, 04 august, ora 13:00, Parohia Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina, Rădășeni;
- Miercuri, 04 august, ora 20:00, Mănăstirea Putna (întâlnirea săptămânală cu elevii seminariști aflați în practică);
- Joi, 05 august, ora 10:00, Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, Rădăuți;
- Joi, 05 august, ora 12:30, Parohia Sfinții Arhangheli, Gălănești;
- Joi, 05 august, ora 15:00, Parohia Pogorârea Sfântului Duh, Hurjuieni;
- Vineri, 06 august, ora 15:00, Parohia Sfânta Treime, Siret;
- Sâmbătă, 07 august, ora 10:00, Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Sucevița.
Prima cateheză, susținută în săptămâna 01 – 07 august, a avut loc marți, 03 august, în Parohia Pogorârea Sfântului Duh, Coșna din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Aici, părintele paroh Claudiu Dănilă împreună cu doamna preoteasă Luminița Dănilă și doamna director Ofelia-Mărioara Arvinte ne-au întâmpinat cu biserica plină de copii mari și mici, iar după dialogurile bucuriei ale copiilor cu dna inspector, prof. Daniela Ceredeev, a urmat o cateheză despre Mântuitorul Iisus Hristos, fiind prezentată icoana Iisus – Marele Arhiereu.
Cea de-a doua cateheză a fost susținută în parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Panaci din protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. În această parohie am întâlnit tineri iubitori de biserică și de frumos, adunați în jurul părintelui paroh, Ovidiu Petrovici, care împreună cu părintele profesor Alexandru Verdeșescu-Buzilă, cu doamna director, prof. Mirela Verdeșescu-Buzilă și cu doamna învățătoare Monica Asăndulesei, au prezentat un frumos program de bun-venit. Ulterior, doamna inspector, prof. Daniela Ceredeev, a purtat un dialog cu tinerii adolescenți, evidențiind rolul tânărului creștin în societatea contemporană. Nelipsitul program catehetic a avut ca temă Aportul Sfinților Apostoli Petru și Pavel la zidirea Bisericii lui Hristos.
Cea de-a treia activitate a săptămânii s-a desfășurat în același protopopiat, mai exact în parohia Adormirea Maicii Domnului, Dorna Candrenilor, protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Părintele paroh, Gabriel Doroftiese împreună cu doamna preoteasă Angela-Eleonora Doroftiese și doamna profesoară de muzică, Elena Negură, ne-au prezentat un frumos program artistic și religios al corului Ecclesia, corală înființată de către părintele paroh cu câțiva ani în urmă.
Miercuri, 04 august, ora 10:00, am avut deosebita bucurie de a ajunge în parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Bosanci I, acasă la câștigătorii Concursului Național Catehetic Biserica – familia românilor de pretutindeni. Atât bucuria revederii cât și încântarea copiilor, care au așteptat cuminți sosirea noastră în biserica frumoasă și spațioasă a parohiei, au fost sentimente care ne-au cuprins încă de la intrarea în sfântul locaș. Aici, ne-au întâmpinat părintele paroh, Nicolai Mihoc, pr. Ioan Bujorean și pr. Mihăiță Brahariu de la parohia Cumpărătura, împreună cu doamnele preotese Tamara Bujorean și Angela Brahariu și cu doamna director, prof. Ileana Carvațchi, care au pregătit copiii și i-au adus pentru câteva zile la altar. La timpul potrivit, doamna inspector i-a adunat pe toți într-o mare horă a cunoașterii, introducându-i-i pe copii în universul vieților sfinților, deslușind semnificațiile tuturor numelor sfinte împrumutate de la ocrotitorii noștri.
În aceeași zi de 04 august, în jurul orei 13:00, am ajuns împreună cu doamna inspector școlar prof. Daniela Ceredeev și în protopopiatul Fălticeni, mai exact, în parohia Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina, Rădășeni. În această parohie ne-au întâmpinat părintele paroh Georgian-Constantin, Rotar, împreună cu părintele Constantin Rotar și cadre didactice de la școala din Rădășeni care se ocupă în permanență de educația moral-religioasă a comunității tinere din această localitate. Tradițiile, obiceiurile și tâlcuirea simbolisticii motivelor cusute pe straiele tradiționale au fost expuse și interpretate de către doamna profesor Adriana Celsie, care a vorbit cu dragoste și dor de frumos de timpurile de odinioară, în care gospodinele așterneau cu acul pe cămășile și articolele pe care le purtau bucuria zilelor de Paști și tihna sărbătorii Rusaliilor, pentru a rămâne ca un document peste ani, ce vorbește despre credința și nădejdea poporului nostru din această parte de țară.
Ziua de miercuri, 04 august, s-a încheiat cu o întâlnire catehetică la Mănăstirea Putna, în cadrul programului de practică liturgică a seminariștilor suceveni, ocazie cu care am prezentat tinerilor cateheza cu tema Grija tinerilor teologi față de sfântul locaș.
Joi, 05 august, în prima parte a zilei, am avut deosebita bucurie de a ne întâlni cu tineri liceeni ai Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți. Aici, ne-au așteptat gazdele liceului în persoana domnului director, prof. Adrian Puiu și doamna profesor Miriam Postolache, alături de alte câteva cadre didactice din colegiu, care se implică permanent în activitățile extrașcolare de formare și dezvoltare personală desfășurate în liceu. Tema catehezei susținute aici a fost Actul răscumpărător al Pătimirilor, Jertfei și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Apoi, doamna inspector a purtat o rodnică discuție pe baza catehezei, iar dialogul creat între elevii pasionați de cunoașterea informațiilor noi și deosebit de bine pregătiți și doamna inspector Daniela Ceredeev a constituit o adevărată dezbatere catehetică fundamentată pe frământările și căutările religioase ale acestor adolescenți minunați.
În aceeași zi, la prânz, am ajuns în parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Gălănești. Organizatorii celor șapte zile ale școlii de vară Copii la Altar din Gălănești, au fost părintele paroh, Ioan Moroșan, împreună cu doamna preoteasă, Ancuța Moroșan și cadre didactice din localitate reprezentate de către doamna învățătoare, Maria Bodnariu și de către doamna educatoare, Alina Boloca, de meșteșugari locali, Ancuța Dascăl și Eufrosina Hurjui și profesorul Mihai Cârdei. După o frumoasă prezentare a activităților desfășurate în cele șapte zile de școală de vară, doamna inspector i-a provocat pe copiii și tinerii prezenți la o sesiune de întrebări și răspunsuri în care cu toții ne-am implicat activ. A urmat susținerea catehezei cu tema Sfinții Îngeri – protectorii și povățuitorii copiilor. În continuare, am asistat la un încântător program de pricesne susținut de câțiva tineri talentați din parohie, reprezentați de către surorile Denisa și Delia Babalean, Codruța Hrișcă, Simona Turcu și Paul Boloca.
Ziua de joi, 05 august, s-a încheiat cu vizitarea școlii de vară din parohia Pogorârea Sfântului Duh, Hurjuieni. Mai întâi, am fost invitați la o șezătoare locală ce s-a desfășurat la Muzeul satului din cadrul Centrului Cultural al localității. Aici, gazda principală a fost doamna director, Margareta Mironescu, cea care ne-a purtat prin istoria tradițiilor și obiceiurilor locale. Ulterior, împreună cu copiii și tinerii parohiei, ne-am deplasat către biserica satului unde ne-a întâmpinat părintele paroh, Dumitru Ursulean, împreună cu cadrele didactice din localitate, care s-au ocupat de organizarea școlii de vară din Hurjuieni, doamna profesoară Oltea Iacoviță, doamna învățătoare Rodica Moloce, doamna profesoară Ramona Anton, domnul profesor Mihai Anton și doamna profesoară Marta Rusu, alături de doamna Fruzenica Hurjui și de tânărul seminarist Alexandru Rusu, în calitate de voluntari în cadrul activităților. Odată intrați în sfântul locaș, copiii au susținut un frumos program artistic compus din poezii și reflecții asupra timpurilor pe care le traversăm cu toții. Apoi, au fost invitați de către doamna inspector la un joc al cunoașterii intitulat, Dialogul prieteniei carea scos la iveală o mulțime de emoții, cunoștințe și expresii ale credinței curate, izvorâte din inimile și sufletele copilașilor inocenți și isteți. A urmat activitatea catehetică Să-i cunoaștem pe bunicii Mântuitorului, (Sfinții Ioachim și Ana).
Vineri, 06 august, după dumnezeiasca liturghie din ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, am poposit împreună cu doamna inspector Daniela Ceredeev, în parohia Sfânta Treime din Siret. Gazdele noastre au fost 30 de copii frumoși, coordonați de către părintele paroh, Ioan Hapenciuc, de doamna preoteasă, prof. Maria Hapenciuc, împreună cu doamna profesoară, Alina Burlică. După un rodnic schimb de impresii, la umbra cerdacului altarului de vară din curtea locașului voievodal, am intrat în frumoasa bisericuță încărcată de istorie, unde a continuat Dialogul prieteniei moderat de către doamna inspector. A urmat cateheza cu titlul, Maica Domnului-Mamă a tuturor creștinilor.
Sâmbătă, 07 august, la pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, am avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie pe dealul sucevițean Furcoi, care mai este denumit de către localnici și Taborul Bucovinei. După tradiție, aici a fost în vechime un schit cu hramul Schimbării la Față a Domnului, hram preluat acum de biserica mare a Mănăstirii Sucevița în amintirea acestui adevăr istoric. În prezent, părintele paroh, Traian Molea, împreună cu obștea parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Sucevița, au construit pe acest deal o bisericuță cu hramul Sfânta Teodora de la Sihla. Aici am ajuns și noi sâmbătă, în acest binecuvântat loc, dat fiind faptul că părintele paroh, alături de doamna preoteasă, prof. Laura Molea și de către părintele Iliuță Molea, preot misionar protopopesc, au organizat timp de șapte zile consecutiv, școala de vară Copii la Altar, în parohia Sucevița. Atmosfera de rugăciune și bucuria comuniunii create între copii, tineri, clerici și credincioșii adunați la altarul de vară pentru a aduce Domnului mulțumirea cuvenită, sunt greu de descris în cuvinte, la fel ca odinioară, minunea taborică la care au asistat cei trei sfinți apostoli, Petru, Iacov și Ioan. A urmat o cateheză cu tema Sfânta Teodora-modelul tânărului de astăzi, iar înainte de îndătinata agapă de după liturghie am asistat cu toții la un concurs de toacă. Ziua s-a încheiat cu slujba paraclisului Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, dând mulțumire Maicii Domnului pentru aceste zile de bucurie și de nădejde în mai bine pentru aceste generații de copii buni și harnici pe care îi întâlnim în cadrul școlilor de vară de mai bine de cinci săptămâni.
prof. Cristi – Gabriel Hurjui,
inspector pentru cateheză