În fiecare an, la data de 2 octombrie Biserica Ortodoxă îi cinstește cu multă evlavie pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniță Iustina fecioara, zi care amintește de momentul în care cei doi mărturisitori ai lui Hristos au primit cununa muceniciei, dobândind astfel Împărăția lui Dumnezeu.
Cei doi sfinți condamnați la moarte prin sabie, primind martiriul pe malul râului Galus, lângă Nicomidia, au fost pomeniți astăzi și în localitatea suceveană Todirești, fiind ocrotitorii schitului aflat sub oblăduirea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Cu acest prilej, la cea de-a doua sărbătorire a hramului de la înființare, în mijlocul obștii și al credincioșilor prezenți s-a aflat Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, din Republica Moldova.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în această zi deosebit de importantă pentru întreaga comunitate, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, cunoscut vindecător de boli, a fost așezat spre închinare în paraclisul de vară al schitului. Racla cu părticele din cinstitele moaște ale unuia dintre cei mai pomeniți în rugăciune sfinți în vremurile noastre, mare ierarh tămăduitor, a fost adusă pentru acest moment de praznic de la Mănăstirea Putna.
După momentul întâmpinării ierarhului potrivit tradiției, cu pâine și sare, dar și cu flori, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în imediata apropiere a locului unde urmează să fie înălțată biserica mare a așezământului monahal, în prezent stadiul lucrărilor de edificare fiind la faza demisol. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici de la mănăstirile și parohiile din împrejurimi, precum și slujitori de la mănăstirea care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, din Suceava.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, iar în momentul împărtășirii preoților Grupul vocal „Ulciorașul”, dirijat de interpreta Mariana Maloș, i-a încântat pe cei prezenți cu un buchet de pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Antonie a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evocat cele mai importante aspecte din biografia Sfinților Ciprian și Iustina, dar și modul mucenicesc în care și-au sfârșit viețuirea pământească. Trăind în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, aceștia au fost martirizați în anul 304 la data de 2 octombrie, în timpul persecuției împotriva creștinilor inițiată de împăratul roman Dioclețian.
Protos. Benedict Bodale, egumen al schitului aflat sub purtarea de grijă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenițe Iustina, a adus mulțumiri tuturor celor care s-au făcut părtași bucuriei sărbătoririi hramului schitului. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, către Preasfințitul Părinte Antonie de Bălți, precum și către clericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Mulțumiri au fost aduse soborului slujitor, autorităților locale, corurilor prezente, precum și reprezentanților Școlii Gimnaziale nr. 2 din Iaslovăț.
Din partea obștii, ierarhul oaspete a primit în dar un engolpion și o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul din Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Aceeași icoană a fost oferită și domnului Petrică Negrea, ca unul dintre cei care se numără printre sprijinitorii așezământului monahal, și doamnei Elena Moldovan, cunoscută drept bunica din Chinteni sau Tanti Lenuța.
La final, Preasfințitul Părinte Antonie de Bălți a dăruit schitului „Candela Unității Naționale”, o candelă care să ardă pentru neamul românesc, și i-a îndemnat pe cei prezenți la împreuna rugăciune.
Întrucât sfântul locaș se află în plin proces de construcție, elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 2 din Iaslovăț, coordonați de doamna Luminița Cotoară, director, au organizat un târg de toamnă pentru a sprijini lucrările care se vor desfășura în următoarea perioadă. Astfel, copii, părinți și profesori au adus spre vânzare produse locale și preparate tradiționale de sezon, fructe, legume, murături, prăjituri, precum și borcane cu dulceață, gem, zacuscă și zarzavat, fondurile obținute urmând a fi donate în totalitate locașului monahal.
La ceas de sărbătoare, credincioșii s-au bucurat de binecuvântarea arhierească și de întâlnirea cu Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, cel care continuă să săvârșească nenumărate minuni prin dragostea Preamilostivului Dumnezeu, călăuzindu-i pe cei care îl cinstesc cu evlavie pe drumul virtuților.