Obștea monahală și credincioșii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au primit cu multă bucurie binecuvântarea arhierească în Duminica a VI-a după Paști, numită și Duminica Vindecării orbului din naștere, 21 mai 2023, zi în care sunt cinstiți și Sfinții Împărați Constantin și Elena. În mijlocul lor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai mănăstirii, precum și clerici din cadrul Centrului Eparhial, între care arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar-administrativ, și arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În momentul împărtășirii clericilor, pr. dr. docent Mihai Valică, de la Catedrala „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, a rostit un cuvânt de învățătură despre relatarea Sfântului Ioan Evanghelistul care aduce în atenție vindecarea orbului din naștere de către Iisus Hristos, Lumina Lumii, precum și despre viața și activitatea marilor și providențialilor sfinți întocmai ca apostolii, împărații Constantin și Elena.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui profesor pentru predica rostită la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava și a anunțat lansarea unui volum de predici la Editura Crimca a eparhiei.
„Aș vrea să îi mulțumesc pr. prof. dr. docent Mihai Valică care, desigur, și-a lăsat Catedrala din Vatra Dornei și astăzi a dat curs invitației pentru predica ținută, fiind rânduit de părintele Valerian, marele eclesiarh al sfintei catedrale. Sfinția Sa, împreună cu Vlădica Damaschin, coordonează, de altfel, volumul de predici ținute aici, pe scenă, pe parcursul celor doi ani și ceva de la venirea mea la Suceava, predici doar la duminici. După ce va apărea acest volum, Preasfinția Sa și sfințiile lor, comitetul coordonator, vor publica încă două volume de predici la sărbători și la sfinți. Așadar, îi mulțumim că dă curs invitațiilor noastre, fiind o personalitate a Sfintei noastre Biserici, care are foarte multe publicații, nu doar cărți, ci și foarte multe articole, fiind chemat la diferite conferințe, în țară și în străinătate. Dar nu am să vorbesc foarte mult despre sfinția sa, pentru că despre sfinția sa vorbește și Catedrala din Vatra Dornei, ctitorită de sfinția sa, dar și activitatea misionară, liturgică, filantropică și culturală.”
În continuare, ierarhul a citit rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului și rugăciuni de dezlegare, iar la final a fost săvârșit un polihroniu în cinstea tuturor celor care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Ca de fiecare dată, credincioșii aflați la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au avut bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni, grabnic ajutător și mângâietor.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.
Irina Ursachi
Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr