Născătoarea de Dumnezeu, numită „binecuvântată”, „apărătoare” și „acoperitoare” a celor credincioși, dar și „grabnic ajutătoare” celor care îi cer cu credință ajutorul, a fost prăznuită astăzi, 1 octombrie 2024, la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, la sărbătoarea cinstitului ei Acoperământ.
Întâistătătorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, nu înainte de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale, și protos. Gavriil Zorilă, răspunsurile liturgice fiind date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
La momentul rânduit, teologul Andrei Robert Costandache, candidat ce a promovat examenul de capacitate preoțească organizat toamna aceasta la Centrul Eparhial Suceava, a primit hirotonia întru diacon.
În cuvântul său, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat începuturile prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, o sărbătoare care datează din secolul al V-lea și care evocă momentul arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Ierarhul a adus în atenție parcursul istoric al descoperii cinstitului acoperământ, precum și minunile săvârșite de Maica Domnului prin acesta.
„Prima minune consemnată – din cele atribuite Sfântului Acoperământ – este arătarea Maicii Domnului credincioșilor care se aflau la rugăciune în Biserica Panaghia din Vlaherne și se găsește relatată în viața Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos († 956) și în cea a ucenicului său, Epifanie. Minunea s-a petrecut în timpul împăratului Leon cel Înțelept (886-912). Astfel, în ziua de 1 octombrie a anului 911, în timpul unei privegheri de toată noaptea în Biserica Panaghia din Vlaherne, pe la ora 4 dimineața, Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au văzut-o pe Maica Domnului intrând în biserică, fiind însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul, precum și de alți sfinți. Ajunsă în mijlocul bisericii, ea a îngenuncheat și a început să se roage, încât lacrimile îi scăldau fața. După ce s-a ridicat de la rugăciune, și-a scos acoperământul pe care l-a ridicat deasupra capului ei, așa încât să îi acopere pe toți cei prezenți în biserică.”
Textul, alcătuit special pentru această zi dedicată Născătoarei de Dumnezeu, aduce în atenție și simbolistica icoanei care înfățișează sărbătoarea cinstitului Acoperământ. „Slujba acestei sărbători a fost alcătuită, în secolul al XII-lea, de către Andrei Bogoliubov, cneaz de Vladimir. Icoana praznicului redă momentul arătării Maicii Domnului care s-a petrecut în Biserica Panaghia din Vlaherne: Maica Domnului este așezată pe un nor în mijlocul bisericii, având în mâini sfântul său acoperământ. În planul de sus este reprezentat Hristos, iar în registrul de jos sunt credincioșii; în dreapta și în stânga Maicii Domnului sunt cetele sfinților, între care Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ioan Evanghelistul, Profetul David, Sfinții Apostoli, precum și ierarhi și cuvioși, femeile mironosițe ș.a. În amvon se află un tânăr cu aureolă, care este îmbrăcat în diacon și tine în mâna stângă un sul pe care stă scris condacul Nașterii Domnului: Fecioara astăzi…, iar cu mâna dreaptă pare să dirijeze un cor; este corul îngerilor care o slujesc pe Născătoarea de Dumnezeu.”
Tot în cinstea acestei sărbători foarte iubite, Părintele Arhiepiscop a alcătuit un Decalog în care îndeamnă la cinstirea Născătoarei de Dumnezeu, cea care este „apărătoare”, „acoperitoare”, dar şi „grabnic ajutătoare” tuturor celor care îi cer cu credință ajutorul.
Irina Ursachi