La ceas de priveghere, în ziua Prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, credincioșii prezenți la Mănăstire Bogdănești au luat parte la un eveniment aparte, și anume scrierea unei noi file în istoria așezământului monahal de sorginte voievodală prin instalarea noului stareț, protosinghelul Pamvo Dima.
Hotărârea reconstituirii unei obști de călugări la Mănăstirea Bogdănești a fost luată de membrii permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în luna august a acestui an pentru a împlini dorința vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, întărită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dar mai ales pentru împlinirea gândului întâiului ctitor, Voievodul Bogdan I.
Slujba de instalare în slujirea de stareț a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în prezența unor delegați ai Centrului Eparhial Suceava, între care pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, dar și a altor slujitori, preoți și diaconi din cuprinsul eparhiei.
Alături de credincioși ai Comunei Bogdănești, la eveniment au fost prezenți fii duhovnicești ai părintelui stareț, din zona Dornelor și nu numai, precum și maici starețe de la mănăstirile bucovinene.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre faptul că acest eveniment are loc în ziua sărbătoririi celui de-al doilea hram al bisericii, „Nașterea Maicii Domnului”. Totodată, Preasfinția sa a subliniat că numirea părintelui stareț aduce împlinire și deplinătate Mănăstirii Bogdănești și a remarcat nevoia împletirii activităților social-filantropice cu viața monastică.
Arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, a dat citire actului prin care protos. Pamvo Dima a fost numit în demnitatea de stareț al mănăstirii.
Ierarhul i-a oferit părintelui toiagul de stareț, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obștii monahale încredințată lui de Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
În cuvântul său, părintele stareț a scos în evidență lucrarea Duhului Sfânt în lume prin ascultarea ierarhică și a subliniat faptul că își dorește să împlinească un program liturgic zilnic, cu Sfânta Liturghie zilnică, cele Șapte Laude, Taina Sfântului Maslu de obște și slujbe în miez de noapte. Totodată, a subliniat deosebita activitate social-filantropică desfășurată în ultimii aproape 30 de ani de pr. Gheorghe Loghinoaia în ceea ce privește înființarea căminului pentru persoane vârstnice care funcționează în incinta mănăstirii. „În toți acești ani, părintele Gheorghe a suplinit postul de stareț al acestei mănăstiri și al acestui așezământ social, având post de administrator și preot slujitor. Nutrind gândul de a reînvia dorința voievodului Bogdan de a avea în zonă o mănăstire voievodală și ca împlinire a unei dorințe a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen și întărită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic spre a lega o viață de obște, și ca un câștig spiritual pentru comunitatea enoriașilor de aici, astăzi Mănăstirea Bogdănești primește din nou statul de mănăstire, care se alătură celui social-filantropic, dezvoltat și susținut de aproape 30 de ani de preacucernicul părinte Gheorghe Loghinoaia, precum și de credincioșii acestei comune, dar și a-i altora mai îndepărtați. Părintele Gheorghe, prin jertfă și osteneală, se bucură azi de roade duhovnicești bogate și realizări prodigioase. Personal, mărturisesc că sunt foarte entuziasmat să am alături un om cu o bogată experiență duhovnicească, relaționare rodnică cu cei din jur și spirit întreprinzător. Îmi doresc de asemenea o colaborare durabilă și prosperă și cu părintele Alexandru Loghinoaia, cel care preia administrarea acestui așezământ de bătrâni.”
La final, starețul a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru dragostea și grija pe care o are pentru această mănăstire, credincioșilor prezenți, slujitorilor și Preasfințitului Părinte Damaschin pentru vizita pastorală, dăruindu-i acestuia o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Bogdan I, cel care este considerat întemeietorul Moldovei, alături de doamna Maria, a înălțat în anul 1363, în satul Bogdănești, o biserică al cărei ocrotitor a fost ales Sfântul Ierarh Nicolae, dar sfântul locaș nu a rezistat mai mult de 150 de ani din cauza năvălirilor și asediilor tătare. În secolul al XVI-lea, domnul Petru Rareș hotărăște ca ultimele odoare rămase să contribuie la întemeierea Mănăstirii Râșca, aflată în apropiere.
O lungă perioadă de timp s-a încercat revigorarea vieții monahale în Bogdănești, dar abia în anul 1994, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la inițiativa pr. Gheorghe Loghinoaia, pe un nou amplasament, a fost așezată piatra de temelie pentru rezidirea Mănăstirii Bogdănești, în prezența Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar la acea vreme.
Irina Ursachi
Galerie foto AICI.