Credincioșii Parohiei „Înălțarea Domnului” Sâhla, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, au avut parte în Duminica a XXI-a după Rusalii, 16 octombrie 2022, de un moment de aleasă bucurie duhovnicească, participând într-un număr mare la slujba de resfințire a bisericii parohiale. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ierarhul a fost întâmpinat de un sobor de preoți de la parohiile învecinate, în fruntea cărora s-a aflat părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Acestora li s-au alăturat numeroși credincioși din împrejurimi, între care s-au remarcat călăreții și buciumașii, înveșmântați în straie populare specifice zonei.
Ca o încununare a lucrărilor de renovare și înfrumusețare a sfântului locaș, la care s-a adăugat zidirea unei Sfinte Mese noi, Preasfințitul Părinte Damaschin a binecuvântat exteriorul bisericii prin însemnare cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, a pecetluit și sfințit Masa Sfântului Altar, potrivit rânduielii liturgice specifice Bisericii Ortodoxe și a binecuvântat interiorul înnoit al locașului de cult.
În continuare, pe un podium special amenajat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După citirea celor două pericope evanghelice rânduite pentru această zi (Luca 8, 5-15 și Ioan 17, 1-13), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat condițiile de care se cuvine să ținem seama pentru ca sufletul nostru să devină un pământ fertil, în care să rodească cuvântul lui Dumnezeu. Potrivit Sfântului Evanghelist Luca, toți aud cuvântul, însă au un pământ bun și sunt roditori doar cei care cu inimă curată și bună, aud cuvântul, îl păstrează și rodesc întru răbdare (Luca 8, 15). În inima curată încolțește și aduce roadă sămânța, iar cele valoroase se cuvine a fi păstrate cu grijă.
Ceilalți evangheliști rețin și alte amănunte. Astfel, la Sfântul Matei sămânța semănată în pământ bun este cel care aude cuvântul și-l înțelege (Matei 13, 23). Voia lui Dumnezeu și poruncile Sale sunt pentru noi, Dumnezeu nu ne vorbește încifrat, o filozofie abstractă. Mântuitorul a vorbit pe limba poporului, în pilde ușor de înțeles, luând exemple din viața de zi cu zi. Însă, pentru a putea înțelege trebuie să lepădăm toată grija cea lumească, preocuparea cu cele din afară. La Sfântul Marcu mai apare un amănunt: cele semănate pe pământul cel bun sunt cei ce aud cuvântul și-l primesc (Marcu 4, 20). Aduc roadă cei care sunt deschiși, receptivi, cei care acceptă voia lui Dumnezeu.
În finalul omiliei a afirmat că semnul care descoperă dacă au rodit cele bune în sufletul omului este descris de Sfântul Pavel: Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția (Galateni 5, 22-23). Dacă încă nu vedem în viața noastră aceste virtuți, să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să fim roditori.
În cadrul slujbei, la momentul rânduit, teologul Alexandru Vasile Pomohaci a fost hirotonit diacon, pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Ecclesia” al Parohiei Dorna Candreni, aflat sub coordonarea preotului paroh Gabriel Doroftiesei.
După Sfânta Liturghie, părintele paroh Ioan Nemțan Nisioiu a amintit un scurt istoric al bisericii și a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături în desfășurarea lucrărilor de renovare.
În continuare, părintele protopop, Aurel Goraș, a dat citire gramatei chiriarhale prin care Înaltpreasfințitul Calinic a conferit Ordinul „Mușatinii” domnului Mihăiță Negură, primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc și enoriaș al Parohiei Sâhla.
La final, preotul paroh a dăruit Preasfințitului Părinte Damaschin o icoană, în semn de recunoștință pentru prezență și binecuvântarea adusă credincioșilor. În același spirit de recunoștință, domnul Dan Mihai Lițu, enoriaș al parohiei, a oferit ierarhului și părintelui protopop câte o icoană sculptată, o cruce confecționată din corn de cerb și un bucium de lemn.
Scurt istoric
În anii 1919-1920, în cimitirul Sâhla din orașul Câmpulung Moldovenesc, a fost transferată vechea clopotniță a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1985 la vechea clopotniță s-au adăugat un Altar și un Pronaos iar între anii 1985-1988, în timpul păstoririi preotului paroh Petru Crăciun, s-au făcut reparații interioare și exterioare. Prima sfințire a avut loc la 1 octombrie 1988, fiind săvârșită de PS Pimen Suceveanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei.
La 1 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a binecuvântat înființarea aici a unei parohii de sine stătătoare, fiind numit, începând cu 1 ianuarie 2021, ca preot paroh, părintele Ioan Nemțan Nisioiu.
Părintele paroh, sub îndrumarea părintelui protopop Aurel Goraș, ajutat de consilierii parohiali și enoriașii acestei noi parohii, a realizat ample lucrări de renovare și înnoire: a fost înlocuită talpa de lemn cu una de cărămidă, s-au îndreptat și tencuit pereții interiori, s-a înlocuit tâmplăria și pardoseala, montându-se și încălzire prin pardoseală. S-a înălțat o Sfântă Masă nouă, s-a restaurant catapeteasma iar icoanele acesteia au fost repictate. O grijă deosebită s-a arătat cimitirului care înconjoară biserica, prin amenajarea de alei și împrejmuire nouă.
„Pomenește, Doamne, pe ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș!”
Arhid. Bogdan Norocel
Diacon misionar – Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc