Resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Dorna Candrenilor – Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc

La numai câteva zile de la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii din localitatea Dorna Candrenilor, județul Suceava, locașul de cult închinat Născătoarei de Dumnezeu a primit veșmântul luminos al resfințirii, astăzi, 18 august 2024, în Duminica a VIII-a după Pogorârea Sfântului Duh.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ceas de sărbătoare, credincioșii comunității din Ținutul Dornelor l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal.

Ierarhul a fost așteptat de călăreți îmbrăcați în frumosul costum național specific zonei la intrarea în localitate, iar o caleașcă l-a condus până aproape de intrarea în biserică. Aici, în sunetul clopotelor, a fost întâmpinat de preoți și credincioși, iar după tradiționala primire cu pâine și sare, copii ai satului i-au oferit flori.

Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a locașului de cult, ca urmare a finalizării lucrărilor de amenajare desfășurate în ultimii ani prin contribuția credincioșilor și sprijinul substanțial al Primăriei și Consiliului Local Dorna Candrenilor: restaurarea picturii, refacerea structurii de lemn a acoperișului în formă ștefaniană, schimbarea pardoselii, executarea unor finisaje exterioare la biserică și construirea unei noi case de prăznuire. Slujba de sfințire a sfântului locaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Preasfinția Sa a sfințit apoi interiorul bisericii, binecuvântând pictura și catapeteasma, după care le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea profundă a veșmântului pictural al Casei lui Dumnezeu.

În continuare, pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la parohiile din împrejurimi, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de cameră Astra din Brașov și de Corul Ecclesia al parohiei, dirijat de pr. Gabriel Gheorghiță Doroftiese. Corul din Dorna Candrenilor este renumit pentru premiile obținute de-a lungul timpului și pentru implicarea în organizarea Festivalul Național de Artă Muzicală, ajuns la ediția a XV-a, desfășurat în memoria pr. Toma Doroftiese. La momentul Chinonicului, arhid. Bartolomeu Trofin, consilier eparhial cu misiunea și protocolul în cadrul Episcopiei Sălajului și fost membru al Coralei bărbătești „Armonia” din Constanța, a interpretat pricesne închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Cuvântul de învățătură în cadrul căruia a fost tâlcuit fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la înmulțirea pâinilor, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos și consemnată nu doar de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ci și de ceilalți trei sfinți evangheliști, a fost rostit de Părintele Episcop-Vicar după citirea pericopei scripturistice.

Alături de numeroși credincioși, la evenimentul de o importanță istorică pentru aceste meleaguri au participat cadre militare de la Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei.

La finalul Sfintei Liturghii au fost oferite distincții de vrednicie, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, binefăcătorilor și sprijinitorilor lucrării Bisericii, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a înmânat Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” domnilor Petru Lazariu și Nicolae Rusu, întrucât „au urmat exemplul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Totodată, Ordinul „Eustatie Protopsaltul” a fost acordat părintelui Gabriel Gheorghiță Doroftiese în semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, întrucât, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-a făcut „următor Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”.

Pr. protoieru Aurel Goraș a mulțumit ierarhului pentru faptul că a liturghisit în cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, dar și domnului Dănuț Candrea, primarul Comunei Dorna Candrenilor, pentru implicarea în toate proiectele Bisericii. La rândul său, edilul localității a vorbit despre modul în care, cu ajutorul Preamilostivului Dumnezeu, lucrările de înfrumusețare au fost finalizate.

La final, părintele paroh a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la bucuria acestei zile deosebite pentru întreaga comunitate, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, ierarhului prezent, autorităților locale, reprezentate de primarul Dănuț Candrea, pentru sprijinul oferit în ultimii ani, soborului slujitor și, nu în ultimul rând, credincioșilor, închinători, ostenitori și donatori. Totodată, în semn de recunoștință pentru vizita arhierească, părintele paroh și comunitatea enoriașilor i-au dăruit ierarhului o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul.

A urmat apoi un Trisaghion pentru ctitorii, binefăcătorii și miluitorii locașului de cult trecuți la Domnul.

Ca de fiecare dată când are loc sfințirea sau resfințirea unei biserici, din binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, toți cei prezenți au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, de acest lucru urmând a se bucura și cei care vor veni până la finalul acestei zile.

Istoric

Unul dintre cele mai vechi și mai mari locașuri de cult din lemn din Bucovina, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dorna Candrenilor a fost ridicată cu sprijinul credincioșilor și al Fondului Bisericesc din Cernăuți, între anii 1858-1863, fiind sfințită de Preasfințitul Părinte Evghenie Hacman, Episcop al Bucovinei.

De-a lungul timpului, sfântul locaș a cunoscut mai multe perioade de înflorire, beneficiind de lucrări de înfrumusețare, renovare și consolidare, ultimele având loc între anii 2017-2024. Cu sprijinul credincioșilor, al autorităților locale și prin implicarea directă a pr. paroh Gabriel Gheorghiță Doroftiese s-au desfășurat ample lucrări de reînnoire a bisericii (remodelarea acoperișului, restaurarea picturii, refacerea strănilor și alte lucrări) și s-au finalizat construirea unei noi case de prăznuire și modernizarea clădirilor anexe.

La 166 de ani de la punerea pietrei de temelie, duminică, 18 august 2024, a fost scrisă o nouă pagină în istoria sfântului locaș închinat zilei de naștere a Fecioarei Maria în Împărăția cerurilor, prin binecuvântarea numeroaselor lucrări care au împodobit în ultimii ani biserica din Dorna Candrenilor.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

foto credit: Irina Grosu