Repere din istoria Mănăstirii Fetești-Adâncata

act_de_sfintire

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în data de 18 aprilie 2021 s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Grigorești, comuna Siminicea, cunoscută în tradiția locală și ca Mănăstirea Fetești-Adâncata.  În acest fel s-a împlinit dorința ctitorului, boierul Scarlat Miclescu, care la începutul secolului al XIX-lea a construit un schit în care a viețuit o obște monahală de călugări. La jumătate de veac după întemeiere, schitul a fost desființat, iar biserica a fost asimilată parohiei Plopeni, iar din 1905, parohiei Siminicea-Miclescu.

Firul vieții monahale a fost reînnodat la 1 septembrie 1998, prin numirea monahiei Tecla Colibă ca stareță a schitului cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, însă după mutarea acesteia la cele veșnice, așezarea monahală s-a confruntat cu dificultăți în a-și continua existența.

 

Pentru a da un nou elan vieții monahale, dar și pentru a respecta dorința ctitorului acestui așezământ, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 31 martie 2021 s-a redat lăcașului monahal destinația originală, cea de mănăstire de călugări, fiind numit stareț părintele protosinghel Grigorie Călin, de metanie din Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Toate acestea au fost posibile cu sprijinul Mănăstirii Sihăstria Putnei, îndeosebi cu implicarea părintelui stareț, exarh de zonă, arhim. Nectarie Clinci.