Răspunsul ierarhului II – 25 iunie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Sărutatul mâinii episcopului e o procedură igienică? Ce pățește un subordonat dacă nu vă sărută mâna?”

A.D.

Doamne, ajută!

După cum reiese din codurile bunelor maniere, sărutarea mâinii unei persoane era încă din vechime percepută ca un gest de curtoazie, de respect față de autoritate (rege, nobil, demnitar etc.) sau față de doamne. În Biserică, acest gest înseamnă mult mai mult, fiind tâlcuit astfel de Sfântul Ioan Gură de Aur, în tratatul său „Despre Preoție”: „Dacă aş întâlni un preot şi un înger, m-aș pleca întâi preotului până la pământ şi i-aş săruta mâna sfinţitoare şi apoi m-aş pleca îngerului”, argumentând că prin „mâna preotului ne dă ceea ce nicio altă mână de muritor nu ne poate da, Sfânta Împărtăşanie”. Despre cât de igienică este procedura, ca și în cazul împărtășirii cu aceeași linguriță, puteți face un sondaj printre credincioși pentru a afla câți s-au îmbolnăvit în urma sărutării mâinii preotului; sau în rândul bărbaților, pentru a număra pe cei îmbolnăviți după ce au sărutat mâna unei doamne. În ceea ce privește a doua întrebare, despre ce pătește subordonatul dacă nu sărută mâna episcopului, sincer, chiar nu știu ce să vă răspund. Cel mai bine ar fi să faceți un sondaj printre preoți, ca să aflați.

Pace și bucurie!

„Binecuvântați,  sărut-mâna!

Am citit în rubrica „Răspunsul ierarhului” fiecare răspuns oferit de către dumneavoastră până acum și am aflat răspunsuri la multe întrebări și curiozități.

Am constatat totodată că există multe întrebări ale enoriașilor referitoare la rânduielile de bază privind slujbele religioase. Ați fi de acord poate să publicați niște pliante, cu scurte învățături ale Bisericii, care să fie oferite de către preoți enoriașilor, înaintea programării unei slujbe religioase?

Pe diverse forum-uri, grupuri de Facebook, unde se caută nași pentru botez/cununie, observasem că multe cupluri au botezat împreună, nefiind cununați religios, ulterior căsătorindu-se, ceea ce, după cum bine știți, nu este un lucru corect din punct de vedere religios. Deseori, timpul fiind limitat, iar slujbele fiind programate succesiv, aceste aspecte ar putea fi omise de către preotul slujitor, spre a fi clarificate înainte. 

La fel și când se aleg nași copii, fiind de exemplu băiat de 10-11 ani, naș la un alt copil, fiind un alt lucru care se practică destul de des.

Totodată, la înmormântări pot fi date sfaturi familiei, cum ar fi pomenirea celui decedat, împreună cu alte rude trecute pe pomelnic, cu tot neamul lor cel adormit, și dat la mănăstire pentru 40 de zile.

La cununie, tinerilor să li se recomande să se spovedească înaintea primirii acestei Sfinte Taine, pentru a începe viața de familie după ce au primit iertarea păcatelor în scaunul Spovedaniei.

Nu vreau să supăr pe nimeni  scriind acest mesaj ori să învăț pe cineva cum să-și desfășoare activitatea, doresc doar să ofer niște idei, venite din rândul tinerilor cu care am interacționat, din rândul sutelor de mesaje citite în mediul on-line,  unde există multă necunoștință în cauză referitor la aceste aspecte bisericești.

Chiar și la nivelul Patriarhiei Române s-ar putea emite astfel de scurte pliante, specifice fiecărei Sfinte Taine.

Ar fi mai multe de completat pe aceste scurte broșuri, dar avem încredere în iscusința dumneavoastră și experiența de atâția ani de zile în slujba Bisericii, de a le completa corespunzător și folositor pentru noi.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestei scrisori on-line, cât și pentru deschiderea pe care ne-o arătați nouă în permanență, tinerilor din această eparhie deosebit de frumoasă.

Vă purtăm în rugăciunile noastre permanent!

Sărut-mâna! Doamne, ajută!”

D.T.

Doamne, ajută!

La prima vedere, pentru un specialist în ale teologiei, propunerile dumneavoastră ar părea nejustificate. Spun aceasta pentru că de-a lungul timpului s-a scris despre toate cele enunțate de dumneavoastră; chiar și mai mult. „Învățătura de credință ortodoxă” stă mărturie în acest sens. Personal, am scris lucrarea „Despre Sfintele Taine și Ierurgii”. Ce-i drept, cărțile mai trebuie și citite! În plus, grație digitalizării, suntem la un click distanță de informație, doar trebuie să o accesăm. Pace și bucurii!

„Chiar stați la mila primăriei să vă facă sarmale de hram? Posibil să nu faceți ca mănăstire un obicei în a da ceva de mâncare, câtuşi de puțin?  Posibil așa ceva la prestanța unei astfel de eparhii?”

A

Doamne, ajută! Cu riscul să ne pierdem plata în cer, totuși vă facem cunoscut că Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, ajutată de protopopiatele, parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a împărțit 95.300 de sarmale și peste 14.000 de pachete și a oferit masa în Trapeza Comuniunii „Sfântul Iosif cel Milostiv” la peste 20.000 persoane. Dacă doriți desfășurătorul, adresați-vă stăreției. Pace și bucurie!