„Înaltpreasfinției Sale, Părintele Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților,
Asistăm cu toții în ultima vreme, prin aprobarea Permanenței Consiliului Eparhial Suceava, la înființarea unor mănăstiri situate pe raza județului Suceava, care inițial au fost biserici cu statut de parohii și de monument istoric, inclus în Lista monumentelor istorice a județului Suceava.
Nu doresc să comentez de ce au loc aceste modificări de statut, întrucât motivele au fost prezentate, iar din punctul meu de vedere susțin că sunt întemeiate, în interesul superior al protejării acestor lăcașe de cult, dar aș vrea să vă întreb despre preluarea bunurilor, care figurează în registrul de inventar, de către noii administratori, respectiv stareții instalați cu această ocazie, respectiv dacă trecerea s-a efectuat pe baza unor procese verbale de predare-primire și dacă s-a comunicat Direcției județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Suceava, conform art.36, art.1, lit.m, din Legea nr.422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, schimbarea titularului dreptului de proprietate, de administrare sau a altor drepturi reale asupra monumentelor în cauză?
Cu aleasă considerație!”
Doamne, ajută!
În cazul Mănăstirii Mirăuți, parohia a predat mănăstirii întreg patrimoniul și s-au făcut demersurile pentru trecerea terenurilor în cartea funciară a mănăstirii reînființate; probabil că săptămâna viitoare vor apărea noile documente. După finalizarea acestei proceduri, se va comunica Direcției Județene pentru Cultură Suceava, atașându-se și documentele, respectiv procesele verbale de predare-primire și noile cărți funciare, pentru a se dovedi că toate sunt în bună rânduială!
Pace și liniște sufletească!
„Înaltpreasfinției sale, Părintele Calinic,
Înaltpreasfinția voastră,
Vă scriu din nou referitor la aceeași întrebare cu care v-am scris în scrisoarea la care mi-ați dat răspuns si pentru care vă mulțumesc.
Mă gândesc că nu știu cât voi reuși să citesc sau să înțeleg din ce mi-ați recomandat și vă scriu ca să vă întreb dacă puteți să îmi spuneți doar poate pe scurt ceva care să mă lămurească cât de puțin.
Sunt rațiunea, voința liberă și capacitatea de a iubi calități indispensabile ființei umane? Sau nu toate acestea? Sau mai sunt și alte atribute absolut inalienabile, fără de care o ființă nu poate fi considerată umană?
Mulțumim că vă faceți timp să citiți ce vă scriem si ne bucurăm și suntem recunoscători că putem sa primim îndrumări și îndemnuri de la Înaltpreasfinția voastră!
Sărut’mâna.”
Doamne, ajută!
Tema este atât de vastă, încât nu se poate da un răspuns pe scurt. Cele trei atribute pe care le enumerați sunt strâns legate de chipul lui Dumnezeu. Din acest motiv, pentru a vă edifica, citiți din cărțile recomandate.
Nu renunțați!
„Părinte Calinic; întreaga comunitate din Comuna Marginea se întreabă de ce sunteți supărat pe ei. În vară, când a avut loc resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, deși au fost prezenți mai mulți episcopi, 9 la număr, printre care cel al Serbiei și al Italiei au venit de la sute sau chiar mii de km distanță, iar prea sfinția ta (sic!), de la 40 de km, n-ați venit. La fel s-a întâmplat și astăzi, de hramul bisericii, când a fost prezent arhiepiscopul Tomisului, înaltpreasfinția sa Teodosie, care a venit de la 700 de km, iar înaltpreasfinția ta n-ați venit nici de această dată. Aveți ceva cu enoriașii din comuna noastră sau aveți ceva personal cu părintele …..?
Vă mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Să înțeleg că nu ați fost în vară mulțumiți de prestația celor nouă episcopi, iar acum de cea a Înaltpreasfințitului Teodosie, de ar mai fi fost nevoie de un al zecelea, respectiv de un al doilea? Este posibil ca într-o bună zi să invitați întreg Sfântul Sinod, însă nici acest lucru să nu vă mulțumească, de va lipsi Patriarhul Ecumenic. La câte slujbe arhierești ați avut în ultimii trei ani, într-o bună zi veți solicita rezidența unui episcop în localitatea dumneavoastră.
Nu este exclus!
„Doamne, ajută!
Dacă sora mea se căsătorește alegând nași niște prieteni, în momentul în care eu mă căsătoresc pot avea ca nași aceleași persoane care au cununat-o pe sora mea?
Mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Dacă vă doriți neapărat să aveți aceeași nași, este posibil.
Pace și bucurie!