Răspunsul ierarhului – 9 ianuarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite!

Mă numesc …, fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din parohia … Am terminat Facultatea de Teologie, precum și cursurile de master, iar acum sunt …, unde lucrez, dar sunt și cântăreț la o parohie din …. Am îndrăznit să vă scriu deoarece doresc un răspuns din partea Înaltpreasfinției Voastre la următoarea situație:

În parohia unde slujesc, preotul are un stil mai aparte de a săvârși Slujba Aghesmei, în sensul că apa care urmează să se sfințească este pusă în două feluri: câțiva litri într-un vas, iar restul în sticluțe mici, care sunt așezate lângă cea din vas, dar fără a fi desigilate din motive de comoditate (cred eu). Discutând cu preotul despre modul nostru de a săvârși Slujba Aghesmei, sfinția sa mi-a spus că Duhul Sfânt vine și peste apa care nu este desigilată din sticluțe. Nu de aceeași părere sunt și eu.

Nerespectându-se rânduiala ca apa să fie binecuvântată de mână preotului și sticlele fiind cu capacul închis, putem spune că avem în acele sticle Agheasmă?

Vă mulțumesc!”

N.P.

Răspuns

Doamne, ajută! Apa care urmează să fie sfințită se pune în vase/recipiente descoperite. După sfințire, ele se pot distribui în recipiente acoperite. La mulți ani!

„Doamne, ajută!

V-aș ruga să-i spuneți consilierului de resort să nu vă mai mintă!

Considerații privind cadrul legislativ și normativ al voluntariatului

Voluntariatul este recunoscut la nivel internațional ca formă de muncă neremunerată. Vedeți articolele Mituri legate de voluntariat în Republica Moldova și Ocuparea forței de muncă, inclusiv prin voluntariat. Observați în schița următoare că de regulă voluntariatul formal – organizat într-o instituție gazdă a activității de voluntariat (IGAV) – este precedat și succedat de voluntariat neformal.

Conform art. 4 pct. (4) al Legii voluntariatului Nr. 121 din 18.06.2010, doar persoanele care au peste 14 ani pot să activeze ca voluntari pe bază de contract în cadrul unor persoane juridice necomerciale, deci vârsta minimă pentru voluntariat formal este de 14 ani. La pct. 57 din REGULAMENTUL de aplicare a Legii voluntariatului nr. 121 din 18 iunie 2010, adoptat prin HG Nr. 158 din 12.03.2012, se menționează: „În cazul în care voluntarul este implicat în activităţi de voluntariat mai mult de 20 de ore lunar, instituţia gazdă este obligată să încheie cu acesta un contract de voluntariat. În cazul voluntarilor care au depăşit vârsta de 14 ani, dar nu au atins vârsta de 16 ani, este necesar acordul scris al reprezentantului legal al voluntarului”. Pct. 62 al Regulamentului respectiv ne spune că: „În cazul în care voluntarul efectuează mai puţin de 20 de ore lunar şi nu se încheie contract de voluntariat, persoana va fi acceptată ca voluntar în baza ordinului/ deciziei/dispoziţiei/hotărârii care confirmă prin semnătura voluntarului că acestuia i s-a prezentat regulamentul intern cu privire la implicarea voluntarilor şi i s-a adus la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile sale prevăzute de Legea voluntariatului. Nu se emite ordin/decizie/dispoziţie /hotărâre în cazul persoanelor care fac parte dintr-un grup de zeci sau mii de persoane pe care instituţia gazdă le implică într-o singură acţiune de voluntariat de scurtă durată”.

Vârsta minimă pentru voluntariatul formal este deci de 14 ani, dar ea ar putea fi scăzută la 13 ani, acest fapt fiind în armonie cu art. 7 pct. 1 din Convenţia nr. 138/1973 privind vârsta minimă de încadrare în muncă. Deoarece voluntariatul este o formă de muncă, implicarea persoanelor în vârstă de până la 18 ani în IGAV trebuie să respecte HG Nr. 541 din 07.07.2014 cu privire la aprobarea Nomenclatorului lucrărilor cu condiţii de muncă grele, vătămătoare şi/sau periculoase la care este interzisă aplicarea muncii persoanelor în vârstă de până la 18 ani şi a Normelor de solicitare maximă admise pentru persoanele în vârstă de până la 18 ani la ridicarea şi transportarea manuală a greutăţilor.”

M.S.

Răspuns

Doamne, ajută! Răspunsul consilierului de resort este următorul:

„Actele legislative la care face referire interlocutorul sunt emise de Parlamentul Republicii Moldova (Legea nr. 121 din 18.06.2010 a voluntariatului) și de Guvernul Republicii Moldova (Hotărârea nr. 158 din 12.03.2012 cu privire la implementarea Legii voluntariatului nr. 121 din 18 iunie 2010) și se aplică exclusiv în Republica Moldova. În România, activitatea de voluntariat este reglementată prin Legea nr. 78 din 24 iunie 2014, emisă de Parlamentul României și publicată în Monitorul oficial nr. 469 din 26 iunie 2014. Poate interlocutorul confundă regiunea/teritoriul Moldova, aparținând României, cu Republica Moldova. Doar așa se explică citarea unor articole de lege care se aplică într-o altă țară și nu în România. Important însă este de reținut că activitățile desfășurate de un îngrijitor bisericesc sau de un cântăreț bisericesc se desfășoară nu numai în zilele libere din cursul săptămânii, ci și în zilele lucrătoare, când un elev trebuie să frecventeze cursurile, iar prezența lui la activitățile bisericești îl pun în situația de a nu participa la ore. De asemenea, îndeplinirea unor sarcini grele de muncă, pe care le implică cele două ocupații, pot afecta starea de sănătate a unui tânăr. Tinerii sau copiii din parohie care doresc să se implice voluntar în activitățile bisericești pot și sunt rugați să o facă, pe baza unor contracte de voluntariat însoțite de fișe de voluntariat, în care sunt descrise în detaliu tipurile de activități la care vor participa, activități care nu trebuie să afecteze sănătatea sau timpul de studiu al voluntarului.” Un an cu mult bine!

„Bună ziua,

Menționez că sunt un locuitor al cartierului …, Suceava, și aș dori să adresez și eu o întrebare:

Vi se pare normal ca în fiecare zi de sărbătoare sau duminică de duminică la Biserica … difuzoarele să fie date la maxim, ca pe stadion? Locuiesc în imediata apropiere a bisericii, iar în zilele când este slujbă la biserică, difuzoarele(megafoane cu stație de amplificare) sunt date la maxim, deranjând liniștea publică. În casele oamenilor care au diferite probleme și vor să se odihnească nu se poate sta din cauza zgomotului. Cred că o biserică trebuie să respecte cetățenii. Nu suntem pe stadion. Am avut discuții cu preoții din această parohie, dar nu vor să înțeleagă. Fiecare om are dreptul să se odihnească și să aibă liniște în propria locuință. Cum ar fi ca eu să scot niște boxe pe geam și să dau la maxim muzica în ziua de duminică, începând de la orele dimineții? Aș fi amendat de poliție. Nu doresc să fac reclamație la poliție, deoarece am încredere în dumneavoastră că veți lua măsurile ce se cuvin. Sunt oameni bolnavi și copii care vor să se odihnească și nu au cum din cauza difuzoarelor date la maxim. Vă invit să veniți și să asistați la o slujbă și vă veți convinge. Este ca la un concert pe stadion. Credincioșii care vor să asculte slujba merg la biserică sau ascultă la TV. La Biserica „Sf. Ioan” din centru este doar un mini difuzor care funcționează încet, pentru credincioșii din afara bisericii. Acolo cum de se poate?

Vă rog să luați măsuri cât mai urgente, altfel mă văd nevoit să fac reclamație la poliție, lucru pe care nu țin neapărat să îl fac.

Din respect pentru locuitorii din apropierea Bisericii … din …, sunt convins că veți lua măsurile ce se impun.

Cu stimă,

Un cetățean al Sucevei” 

S.L.

Răspuns

Stimate domnule! Întrucât în duminici și sărbători sunt atât credincioși, cât și mămici cu copii mici, în landouri, care rămân afară până la momentul euharistic și doresc să asculte și ei rugăciunile și cântările, participând astfel la Sfânta Liturghie, s-au montat boxe în exteriorul bisericii, venind astfel în sprijinul lor. Atunci când nu sunt credincioși afară, boxele nu sunt puse în funcțiune. În ceea ce privește decibelii care tulbură liniștea celor din apartamente, părintele paroh a fost rugat, prin părintele protopop, să dea volumul stației astfel încât slujba să poată fi ascultată doar de cei care stau în afara bisericii, așa cum se întâmplă și la Mănăstirea Sfântul Ioan, la care faceți referire. Vă doresc un an cu sănătate, pace și liniște sufletească!