Doamne, ajută!
Da, vă puteți căsători și cununa religios dacă persoana face parte dintr-o Biserică Ortodoxă care ține calendarul neîndreptat, dar care este în comuniune liturgică cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, inclusiv cu Biserica Ortodoxă Română. Altfel, vor trebui împlinite câteva rânduieli bisericești de integrare duhovnicească a respectivei persoane.
Pace și bucurie!
„Părinte arhiepiscop, de la o vreme îl urmăresc pe internet pe părintele misionar Marius Văduva și îmi plac foarte mult învățăturile sale, de aceea vă întreb dacă ar putea fi invitat la o conferință cu public sau într-o zi de duminică la Sfânta Liturghie.
Iertați și binecuvântați!”
Doamne, ajută!
Propunerea dumneavoastră a fost înaintată Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață.
Pace și bucurie!
„Bună ziua,
Numele meu este …, cetățean român, care locuiește în …. Vreau să fac o sesizare. Astăzi, …., bunica mea …. a vrut să facă Prohod la 40 de zile pentru bunicul meu, decedat pe data de …..
Părintele …. paroh al Bisericii … nu s-a prezentat la Sfânta Liturghie, lăsându-l pe ….. să citească din cărțile sfinte.
Pe lângă că nu s-a prezentat la Sfânta Liturghie, părintele …. nici nu și-a exercitat datoria față de enoriașii ….
De asemenea, acesta din urmă nici nu oferă chitanță, pentru diferitele evenimente la care ia parte: botez, cununie, înmormântare etc.
Vă rog să luați măsuri clare.”
Doamne, ajută!
Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză sectorului bisericesc.
Veți fi contactată.
„Doamne, ajută!
Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop, ce reprezintă cei doi șerpi de pe cârja arhierească? Mi s-a pus și mie această întrebare de câteva ori, însă nu am găsit niciun răspuns care să mă lămurească deplin. Iertați și binecuvântați!”
Doamne, ajută!
Între însemnele episcopale ale unui ierarh se numără toiagul (bastonul), realizat de obicei din lemn, care este utilizat preponderent în afara spațiului liturgic și pe care îl poartă și stareții și starețele, și cârja arhierească, realizată din metal, care este destinată îndeosebi momentelor festive. Ambele sunt însemne ale păstoririi şi conducerii unui popor, a unei comunități, fiind menționate și în Sfânta Scriptură (Miheia 7, 14; Psalmii 2, 9).
Purtarea de către ierarh a unui toiag sau a unei cârje speciale este menționată istoric în secolul al V-lea în Galia, în secolul al VII-lea în Spania și în secolele VI-IX în rânduiala hirotoniei episcopilor în Biserica Siro-Orientală. Acest însemn este amintit de Theodor Balsamon în secolul al XII-lea și de Sfântul Simeon al Tesalonicului în secolul al XV-lea.
Cei doi șerpi folosiți pentru a decora capătul cârjei, având o cruce între ei, sprijinită uneori pe un mic glob, sunt atestați începând cu secolul al XVI-lea, simbolizând înțelepciunea arhiereului, potrivit textului evanghelic de la Matei 10, 16.
Se pare că această cârjă era înmânată de împărat în palatul imperial, confirmând astfel statutul pe care urma să îl ocupe episcopul în stat și în comunitate. O posibilă sursă de inspirație o constituie toiagul lui Hermes, în mitologia greacă acesta fiind zeul mesager şi protectorul curierilor şi păstorilor, sau în cea etruscă, caduceul fiind semnul oricărui mesager sau ambasador al împăratului, ce beneficia astfel de o anumită „imunitate diplomatică” şi putea da sentințe de judecată în locul împăratului. Acesta este și motivul pentru care episcopul nu intră în altar cu cârja arhierească, ci o lasă lângă icoana Mântuitorului Hristos – Veșnicul Arhiereu.
Cele expuse constituie o explicație sumară, o documentare temeinică revelând și alte detalii.
Pace și bucurie!