Răspunsul ierarhului – 8 octombrie 2022 II

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Este posibilă înmormântarea? La acest certificat? Este corespunzătoare înmormântatarea la acest certificat cum se cuvine?”
N.N.

Doamne, ajută!

Înmormântarea persoanei decedate, menționate în certificatul medical constatator al decesului, se face numai pe baza certificatului de deces, eliberat de ofițerul stării civile care a înregistrat decesul. Certificatul de deces se prezintă preotului care oficiază slujba înmormântării (dacă este cazul se prezintă și administrației cimitirului unde se va face înhumarea), care păstrează o copie de pe acesta. Acolo unde se eliberează și adeverință de înhumare, aceasta rămâne alături de copia certificatului de deces la preot și, unde este cazul, la administrația cimitirului.

În cazul în care există o suspiciune privind cauza morții, bine este să vă consultați cu preotul paroh.

Dumnezeu să vă ajute!

„Înaltpreasfinția voastră, Taina Sfântului Botez, așa cum se învață încă din clasele primare la Religie, se face prin întreita afundare a pruncului. Am observat totuși tendința aceasta de „catolicizare”, poate din teama preoților de a scufunda bebelușii sau din alt motiv. Oare, totuși, nu ar trebui să respectăm canoanele Ortodoxiei? Ceea ce vedeți în imagini se întâmplă deja în mod recurent și nu poate provoca decât mâhnire…”
F.M.

Doamne, ajută!

Vă rog să-mi dați informații privind parohia în care s-a săvârșit respectivul Botez ca să aflăm dacă este o practică în acea parohie sau este un botez de necesitate.

Pace și bucurie!

„Bună seara!

Din ce comisie sinodală faceți parte? Dar Preasfințitul Damaschin?”

A.A.

Doamne, ajută!

Și eu, și vlădica facem parte din Comisia canonică, juridică și pentru disciplină.

Pace și bucurie!