„Mă numesc I.B., sunt din … – Suceava şi vă scriu în numele a mai multor persoane. Înainte de toate, vreau să vă mulţumim pentru că, aşa cum ni s-a promis, am primit un preot pentru Biserica … de care aparţinem. Părintele … ne-a impresionat în mod plăcut, ţinând astăzi o slujbă şi un cuvânt deosebit. După slujbă am rămas mai mulţi credincioşi să mai discutăm cu el. În urma discuţiei am ajuns la concluzia că există posibilitatea unor tensiuni. Tocmai de aceea, vorbind şi cu alţi oameni din sat, am fost delegat să vă scriu. Mai întâi, vreau să vă aduc la cunoştinţă că în satul nostru sunt anumite tradiţii la care ţinem foarte mult. Una dintre acestea este legată de cei morţi. Când cineva moare înafara satului, la spital sau străinătate sau oriunde altundeva, când este adus acasă familia îl aşteaptă la intrarea în sat la locul numit …, împreună cu preotul, după care este condus cu alai spre casă. Chiar ieri o creştină de a noastră a fost adusă de la spital. Noul părinte a dat curs cererii familiei, făcând pauză de la mersul cu Ajunul şi venind să petreacă mortul până acasă. Astăzi, părintele a vrut să ştie mai mult despre acest obicei. Noi i-am spus că aşa este la noi. Părintele ne-a spus că nu va putea da curs tuturor cererilor de acest fel, deoarece el este şi profesor şi nu poate pleca oricând doreşte. Chiar dacă a spus că va veni negreşit ori de câte ori va fi nevoie, ne-a spus că vor fi şi situaţii în care nu va ajunge, deoarece nu poate risca să fie dat afară de la şcoală, mai ales că are şi copii și rată în bancă. Spunând asta părintele, noi ne-am mai gândit la un lucru. El ne-a spus că a venit de la o parohie cu … case. La noi sunt aproape dublu. Cum se va descurca părintele dacă mor mai mulţi oameni într-o săptămână? Ne va spune că nu poate pleca de la şcoală că îl pot da afară? Va veni un alt preot? Oamenii ce vor spune atunci? Vă spunem sincer că e suficient să nu vină o dată şi poate izbucni o ceartă foarte urâtă. Şi aşa la noi oamenii sunt foarte dificili, existând mai tot timpul o situaţie de tensiune. Dar e posibil ca dumneavoastră să cunoaşteţi deja aceste aspecte.
O altă tradiţie de la noi este ca la mort să fie date oamenilor care vin cu mortul la biserică lumânări pe care preotul le-a primit cu pomelnice la altar la slujbele de duminică sau din zile de sărbătoare. Când i-am spus astăzi că ar trebui să pregătească niște lumânări, părintele a rămas foarte mirat. Mai mult, a spus că familia ar trebui să cumpere lumânări de la biserică şi să le împartă celor care vin. Numai că la noi nu e aşa. Încă de pe vremea părintelui …, care dorea să protejeze pictura bisericii de lumânările aduse de acasă, credincioşii primesc aceste lumânări de la altar.
Și ar mai fi încă un lucru. La noi la biserică nu se dau bani în lighean înainte de Crez. În discuția cu noi părintele ne-a întrebat și despre aceasta, spunând că ar fi niște bani folositori pentru plata facturilor și pentru alte cheltuieli ale bisericii. Totuși, la noi se dau contribuțiile cu ocazia Ajunului și bani de facturi sunt. Din calculele noastre, se strâng cam … lei.
Noi i-am spus părintelui că dacă va încerca să schimbe ceva legat de aceste tradiţii va provoca un scandal imens. Noi chiar i-am propus pentru binele lui să meargă la dumneavoastră şi să vă spună toate aceste lucruri și să vă propună fie să-l mutaţi în altă parte, fie să meargă de unde a venit şi să astepte o altă ocazie pentru a veni mai aproape de Suceava. El ne-a spus că nu poate să facă acest lucru şi chiar dacă ar exista posibilitatea unei plecări a sale, nu se poate face decât după 5 ani. Dacă el ne-a spus că nu poate merge la dumneavoastră, ne-am hotărât să vă scriem noi. Nu avem nimic cu părintele, dar noi chiar ne dorim un preot care să aducă liniște în sat, că ne-am săturat și noi de atâta gâlceavă. Am fi putut să aşteptăm până la prima situaţie de tensiune, dar am considerat că e mai bine să vă scriem cât mai repede, până să preia părintele gestiunea şi până să se obişnuiască prea mult la noi. Credem noi că i-ar fi mult mai ușor părintelui să plece acum, decât după ce ar putea apărea o eventuală situaţie nedorită.
V-am spus aceste lucruri pentru a vă ruga să analizaţi posibilitatea să ne trimiteţi un alt preot. Ştim că cererea noastră este cam îndrăzneaţă, sau cum spunea un om aici, prea îndrăzneaţă, dar nu dorim decât să prevenim stări de conflict şi eventuale neplăceri legate de situaţia profesională a părintelui. Mai ales că ar putea apărea apoi la ziar şi nu ar fi frumos nici pentru noi şi nici pentru Biserică.
Să stiţi că noi vă iubim şi vă stimăm foarte mult şi suntem convinşi că, cu înţelepciunea dumneavoastră, veţi găsi cea mai bună soluţie. Vă sărutăm dreapta!!!”
Răspuns
Doamne, ajută!
„Bună ziua! La mulți ani!
Vreau să vă întreb ceva; este normal ca la o înmormântare să se perceapă taxă de … de lei? În sumă sunt incluse trasul clopotelor și înmormântarea, însă țineți cont că este într-un sat, cu majoritatea locuitorilor pensionari de CAP. Pentru un Prohod de 1/7 ani se cer … de lei. Parcă se tot zice că nu se percep taxe, că rămâne la alegerea fiecăruia cât și cum dă.
Știți că toate astea duc la a vedea Biserica ca pe o afacere și practic totul este pentru bani?
A, și bine înțeles, toate fără chitanță.”
Răspuns
Doamne, ajută! Stimată doamnă, vă rog să-mi trimiteți numele parohiei, pentru a verifica cele semnalate de dumneavoastră și să vă pot da astfel un răspuns pertinent. Vă mulțumesc!
„Bună ziua!
Am o problema și aș dori un răspuns din partea dumneavoastră, vă rog. Eu și prietena mea ne vom căsători vara aceasta în luna iulie și am ales ca nași de cununie pe o verișoară a prietenei mele. Între timp, viitoarea nașă a născut și vrea ca prietena mea să îi boteze. Este posibil ca prietena mea să boteze în luna martie și părinții copilului botezat să ne cunune în luna iulie?
Mulțumesc frumos! Doamne, ajută!”
Răspuns
Doamne ajută!
„Doamne, ajută! Am o întrebare legată de activitatea de voluntariat în biserică: Dacă prestez serviciul de voluntariat în biserică, fie că sunt îngrijitor al bisericii sau cântăreț, trebuie să am vârsta minimă de 18 ani?”
Răspuns
Doamne, ajută! Consultându-mă cu consilierul sectorului de resort, lucrurile stau în felul următor: „Conform art. 3, lit. e) din Legea nr. 78 din 2014 privind reglementarea activităților de voluntariat în România, „voluntarul este orice persoană fizică … care a dobândit capacitatea de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat”. Legea care stabilește vârsta la care o persoană dobândește capacitate de muncă este Codul Muncii. Conform prevederilor art. 13 din Codul Muncii, în România persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. În aceste condiții o persoană fizică poate încheia un contract de voluntariat doar numai după împlinirea vârstei de 16 ani. În spiritul prevederilor art. 13 (2) din Codul Muncii, persoana poate încheia un contract de voluntariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea sau pregătirea profesională. În cazul ocupațiilor de îngrijitor bisericesc sau de cântăreț bisericesc, sarcinile de muncă pe care le presupune desfășurarea acestor activități și condițiile specifice în care acestea sunt efectuate pot prejudicia securitatea, sănătatea sau dezvoltarea copilului și tânărului și pot prejudicia frecvența școlară sau participarea la programe de orientare ori de formare profesională. Recomandăm conducătorilor unităților de cult să evalueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională specifice acestor ocupații și să încheie contracte de voluntariat cu respectarea următoarelor acte legislative: Legea nr. 53 din 2003 (Codul Muncii), Legea nr. 78 din 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, Hotărârea nr. 600 din 2007 privind protecția tinerilor la locul de muncă.” Un an nou cu mult bine!