„Vă sărutăm dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!
Cu permisiunea Înaltpreasfinției Voastre, vă adresez câteva întrebări:
Vă mulțumesc!”
Doamne, ajută!
An cu cât mai mult bine!
„Doresc să întreb dacă este legal sau dacă este uman ca unei bătrâne de ….. cu un …. să i se solicite și să plătească taxa de cult de 60 lei în ……?
Vă mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Din păcate, dacă se întâmplă ceea ce spuneți, căci fără îndoială voi verifica, nu este nici moral, și nici uman. Vă asigur că vom îndrepta situația sesizată.
An bun!
„Doamne, ajută!
Iertați că deranjez,
Citesc deseori rubrica „Răspunsul Ierarhului”, cât și articolele scrise în presă (preluate de către dânșii de pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei) și, nu cu mult timp în urmă, ați scris că veți lua măsuri privind plafonarea/limitarea taxelor stabilite de consiliile parohiale pentru serviciile religioase. S-au făcut progrese în acest sens? Mă refer la fapte, la acțiuni stabilite care să se și aplice, nu să rămână doar simple formalități și acte de semnat.
Voi atașa pagina de Facebook a unui cotidian online, unde oamenii consideră că vă adresează întrebări dacă lasă comentarii…
……..
Se precizează Parohia ………… din județul Suceava, cu sute de blocuri, servicii religioase la fel, cu sutele anual, fiind …. în județ.
Or fi ei mai mulți preoți, dar au fiecare afaceri profitabile, cifre de îți stă mintea în loc (a se verifica ……, cât și a colegilor dânsului), care nu ar trebui să impună taxe exorbitante și să stârnească supărare printre oameni.
Sau este „protejat”, având funcția pe care o deține? Adică este un conflict de interese, să faci parte din permanența eparhială și să votezi împotriva taxelor pe care le practică preoții coslujitori de la tine din „curte”?
Mulțumim.”
Doamne, ajută!
Nu am spus că voi plafona taxele pentru că pot fi acuzat de abuz în serviciu, mai ales că acestea sunt stabilite de Consiliul Parohial, la nivel de parohie. Am afirmat însă că voi încerca în Permanența Consiliului Eparhial, din care fac parte și părinții protopopi, să le facem cât mai de bun simț acolo unde sunt exagerate.
An binecuvântat!
„Înaltpreasfințite Părinte Calinic,
Doamne, ajuta și La mulți ani!
Îndrăznesc să vă cer un sfat legat de următoarele chestiuni:
1) Cu atât de multe cazuri sociale, cerșetori, oameni nevoiași în jurul nostru, cum „alegem” pe cine ajutăm, știind că nu îi putem ajuta pe toți?
2) Ca femei, când vizităm o mănăstire de călugări, sunt anumite reguli speciale pe care trebuie să le respectăm în afară de cele uzuale? La ce trebuie să fim atente ca să nu greșim?
3) Pentru a merge în pelerinaj în Țara Sfântă, este nevoie de vreo pregătire specială?
Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri și vă doresc sănătate întru mulți ani!”
Doamne, ajută!
An binecuvântat!
„Lăudat să fie Isus.
Sunt de religie catolică și soțul de religie ortodoxă. Vă rog să-mi spuneți dacă pot să fiu nașă de cununie la tineri de religie ortodoxă.
Vă mulțumesc.
Doamne ajută.”
În veci, amin!
Din păcate, nu puteți fi nași de cununie, dar puteți rămâne în continuare foarte buni prieteni.
An binecuvântat!
„Înaltpreasfinția voastră, aș dori să aflu dacă botezul lipovenilor este recunoscut de Biserica Ortodoxă. Ce trebuie să facă lipovenii pentru a fi primiți în Biserica Ortodoxă? În ce condiții se poate cununa un creștin ortodox cu un lipovean?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns și iertați îndrăzneala.”
Doamne, ajută!
Din păcate, atât timp cât nu avem cu lipovenii comuniune liturgică, nu se pot oficia Sfintele Taine. Ce trebuie să facă? Să treacă la Ortodoxie. An binecuvântat!
„Doamne, ajută!
Aș avea nevoie de o rugăciune, pentru o persoană care își bate joc de toți, inclusiv de familie, ne minte, nu are cuvânt. Ea are probleme psihice, asta se poate observa din comportamentul ei. Este bipolară. Mă gândeam să o internez la un spital de psihiatrie, dar am zis că poate cu rugăciuni o pot ajuta să se vindece.”
Doamne, ajută!
Încercați să înfrățiți cele două posibilități: tratamentul recomandat de medicul de specialitate cu rugăciunea Bisericii.
An cu mult bine!