„Doamne, ajută!, Înaltpreasfinția voastră Părinte Arhiepiscop Calinic!
Îndrăznesc la Înaltpreasfinția voastră cu o întrebare care mă frământă în mod direct, respectiv … Taina Botezului prin turnare este validă înaintea lui Dumnezeu? Vă scriu aceasta pentru că eu știu că întreita afundare în numele Sfintei Treimi este Botezul corect și canonic, nu prin turnare sau stropire. Vă mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Preotul este principalul responsabil în săvârşirea Tainei Sfântului Botez. Dacă sfinţia sa, la momentul Botezului, consideră că trebuie făcut prin turnare, probabil că are motive întemeiate în acest sens (copil născut prematur, cu probleme majore de sănătate, copii născuți în urma conceperii in-vitro, cu o constituție mai fragilă, persoane aflate la vârsta maturității sau pe patul de moarte, cerbicia părinților etc.) şi atunci Taina este validă.
Preotul trebuie să se facă, asemenea Sfântului Apostol Pavel, tuturor toate, ca, în orice chip, să mântuiască pe unii (I Corinteni 9, 22). În Bucovina, pe alocuri, Botezul se face doar prin turnare, ca o reminiscență din vremea când Bucovina a fost sub diferite ocupații, însă aceasta nu știrbește din validitatea Tainei. Desigur, este de preferat respectarea cu sfințenie a prevederilor liturgice.
Pace și liniște sufletească!
Doamne, ajută!
„Doamne, ajută!
Care sunt criteriile pentru ca o persoană să primească Ordinul Mușatinii sau Ordinul Crucea Bucovinei?
Eu, personal, îmi doresc, să primesc de la Înaltpreasfințiul Calinic una din aceste distincții.”
Doamne, ajută!
La o întrebare asemănătoare v-am răspuns în data de 10 februarie 2022:
Aceste distincții se conferă, la propunerea părinților protopopi sau consilieri, sau la propunerea arhiereilor eparhiei, preoților meritorii, precum și persoanelor care susțin lucrarea Bisericii, pe plan cultural, social, filantropic, edilitar etc.
Pace și bucurie!