Răspunsul ierarhului – 4 iulie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, din start îmi exprim certitudinea faptului că nu veți publica întrebarea mea. Dar cum dialogul surdo-muților e la loc de cinste în Biserica Ortodoxă Română, îmi asum acest risc.

Voi trece direct la subiect.

Construiți o nouă clădire în spatele birourilor Arhiepiscopiei. Mi se spune că e clădirea noilor chilii ale viețuitorilor Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Bun. Până aici!

Ați intrat MĂCAR O DATĂ în acea clădire? Ați văzut cam ce mărime are o astfel de…. chilie?!? Aproximativ de 2,5 m/1,5 m. Să o numim mai bine celulă, nu chilie! Dacă ați fi intrat, ați fi umplut la propriu o astfel de „chilie”! Și, dacă ați intrat, prin absurd, cum ați putut îngădui o astfel de bătaie de joc??? O celulă în care abia încape un pat și o masă mică?!? O celulă copiată după cele de la Pitești, cumva?!? O celulă în care animalul de povară numit „călugărul de la Sf. Ioan” nu trebuie să aibă o bibliotecă, o noptieră, un fotoliu…?!? 

  1. Alături, din câte știm noi, construiți un edificiu – palat de 8 etaje! Cu parcare subterană și cu lift! Clădire – celular Pitești și clădire – colos megalitic. Alăturate. Una pentru cei mici, alta… pentru cel mare. Vi se pare DREPT???
  2. Mai știm că în noile celule-chilii vor fi aruncați doar vechii viețuitori, nu și cei pe care i-ați adus de la Iași. Pentru ei aveți alte opțiuni. Umane. Prietenești. Tot vi se pare DREPT???
  3. Nu mică ne este mirarea auzind că în aceeași clădire – celule vor locui călugări și …. călugărițe. E normal? Aveți un etaj pentru o posibilă viitoare grădiniță … monahală? Sigur e DREPT???
  4. Ce fel de inimă aveți să aruncați niște oameni în niște încăperi atât de mici, atât de întunecate și de atât de lipsite de minime cerințe ce țin de respect de sine și de aproapele?!? Încercați ca măcar o săptămână să locuiți în acele celule și abia apoi să puneți în practică atât batjocorirea celor pe care i-ați găsit la Sf. Ioan, cât și părtinirea celor pe care, curios, nu-i aruncați în acele chilii infecte, ci le asigurați spații de cazare umane. Unde e DREPTATEA???

În fine. Închei aici dialogul surdo-muților. Aștept doar ziua infamă în care să inaugurați „Micul Peleș”!!! Așa aud că este numită clădirea în care săracii călugări (unii!!!) cică vor trebui să trăiască în „cutii” lipsite de spațiu, de lumină, de loc pentru o carte sau pentru un fotoliu, fie acela rupt și cu arcurile sărite… DAR CU I-AR PĂSA???? ”

M.C.

Stimate domnule! Când faceţi câte o afirmaţie, trebuie să v-o asumaţi, aşa că, dincolo de neîncrederea că se va publica interpelarea dumneavoastră, aceasta totuşi trebuie să primească un răspuns. Apropos de „dialogul surdo-muților” despre care spuneţi că „e la loc de cinste în Biserica Ortodoxă Română”.

  1. Casa „Episcop Dositei Herescu”, nicidecum „Micul Peleş”, după cum aţi afirmat, cuprinde un număr de 32 chilii, fiecare cu baie proprie, şi 2 apartamente pentru ierarhi.
  2. Într-o chilie, ori celulă, după cum tendenţios o numiţi dumneavoastră, încap: un pat, un dulap, o bibliotecă, o noptieră, o masă şi un scaun. Ce e drept, fotoliul despre care faceţi vorbire nu încape, dar dacă un călugăr vrea neapărat fotoliu îşi poate pune un fotoliu – pat. Cred că ceea ce am enumerat este cam suficient pentru un călugăr.
  3. Dacă aţi fost la chilia lui Daniil Sihastrul de la Putna, sau la alte chilii ale pustnicilor, aţi putut vedea că acolo nu încap decât un pat și o măsuță. Însă vă asigur că în faza de proiect nici pe departe nu am folosit drept inspirație chiliile pustnicilor, conștienți fiind că altele sunt vremurile și nevoile de acum.
  4. Vă asigur că a. fiecare chilie va fi echipată cu mobilier făcut la comandă; şi b. în acele chilii, până la restaurarea întregului ansamblu monastic, vor locui TOȚI părinţii din obştea mănăstirii, nu doar „cei vechi”. După cum am menționat, sunt prevăzute 32 de chilii. Dacă sunteți un apropiat al mănăstirii, cu siguranță știți că acum un an obștea nu număra atâția viețuitori.
  5. Şi ca să încheiem subiectul cu prima casă, ați afirmat că o chilie ar avea 2,5m x 1,5m (3,75 m2), ceea ce este fals. Chiliile au următoarele dimensiuni: 29,38 m2, 23,20 m2, 16,90 m2, 15,90 m2, 14 m2.
  6. Sunteţi îngrijorat de posibilitatea ca maicile de la reşedinţele ierarhilor, de la trapeza părinţilor, de la atelierele de broderie şi croitorie, precum şi cele din alte ascultări să aibă chilii în Casa „Mitropolit Dositei Herescu”. V-aş întreba: oare, până acum, de ani de zile, maicile nu cumva au locuit pe aceleaşi paliere/tronsoane cu „părinţii vechi” ai mănăstirii? Ştiţi, „de aia n-are ursu coadă”, spune o apoftegmă. Şi, apoi, „Cine v-a pus pe dumneavoastră paznicul călugărilor”?! Nu mai bine cugetă fiecare la ale sale, după cuvântul Mântuitorului: „De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău? Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.” (Matei 7, 3-5)?
  7. Cât despre cea de-a doua casă, Centrul Pastoral-Cultural „Mitropolit Silvestru Morariu Andrievici” este un centru pastoral misionar asemenea centrului de la Durău, în care vor avea loc diferite evenimente organizate la Mănăstirea „Sfântul Ioan”, dar care va avea şi spaţii de cazare pentru invitaţii mănăstirii şi ai arhiepiscopiei, dar şi pentru pelerinii închinători. Acum, din păcate, invitaţii noştri au fost şi sunt cazaţi la un hotel construit pe pământul mănăstirii, pe care arhiepiscopia a refuzat cândva să-l cumpere la un preţ derizoriu; cum de altfel arhiepiscopia a refuzat să cumpere proprietatea Mănăstirii Solca pe care, după Revoluţie, statul a vândut-o la privaţi pe o „ceapă degerată”.
  8. Aş încheia spunându-vă că ceea ce aţi scris este din păcate departe de realitate și, deși vă erijați într-un apărător al drepturilor monahilor (deși nu cred că v-au solicitat acest lucru, având în vedere că mereu mi-am arătat disponibilitatea de a asculta pe cei care au dorit să sesizeze diferite probleme), nu sunteți și un mărturisitor al adevărului. Și mă gândesc din nou la cuvântul Mântuitorului: „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.” (Matei 18, 7).