Răspunsul ierarhului – 4 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Binecuvântați și iertați, Înaltpreasfinția Voastră!

„Având în vedere că voi pleca din țară pentru o perioadă mai lungă (6-7 luni), aș vrea să vă cer și eu câteva lămuriri pentru a nu fi total rupt de Ortodoxie.

Aș dori să vă întreb mai întâi care agheasmă se poate înmulți, cea mare sau cea mică? Se spune vreo rugăciune pentru înmulțirea aghesmei? Dacă se înmulțește agheasma mare, atunci poate fi luată zilnic, cu aprobarea duhovnicului, sau se ia numai la mari sărbători (tot cu aceeași condiție a aprobării duhovnicului).

Deoarece în acea țară, majoritar musulmană, nu există parohii/biserici ortodoxe, ați putea să îmi oferiți câteva sfaturi cu privire la ceea ce ar trebui să iau la mine pentru a putea avea o viață ortodoxă normala (mir, icoană – ce icoană, carte de rugăciuni etc.), dacă sunt mai mulți creștini ortodocși pot sluji Vecernia/Utrenia, sărind bineînțeles cele ale preotului?

În așteptarea răspunsului dumneavoastră, cu fiască supunere, vă sărut dreapta!”

A.C.

Doamne, ajută!

  1. Deși agheasma se poate înmulți, de preferat este să se sfințească apa la fiecare zi de 1 a lunii, în cazul aghesmei mici; aceasta se poate bea zilnic, fără o spovedanie prealabilă, după anaforă, dacă aceasta există (se poate usca pentru a se păstra mult timp). Cât despre Agheasma Mare, aceasta se sfințește în Ajunul, respectiv la Bobotează și se bea la recomandarea duhovnicului, după o spovedanie prealabilă.
  2. Drept cărți, vă puteți lua Sfânta Scriptură, Ceaslovul, Psaltirea, Acatistierul; acestea se găsesc și în format digital, dacă aveți bagaje multe. Sigur, v-ar mai fi de folos un triptic, untdelemn sfințit de la Litie sau Sfântul Maslu, fitile pentru candelă, tămâie, cărbune și o cățuie mică. Cât privește icoana, puteți lua una cu Maica Domnului cu Pruncul sau icoana sfântului ocrotitor ori a unui sfânt la care aveți evlavie.
  3. Dacă doriți să săvârșiți cele 7 Laude, le puteți face, numai aveți grijă să nu vă ispitească cel rău și să rostiți și cele ale preotului. În duminici și sărbători, și nu numai, puteți urmări slujbele transmise live de la Patriarhie, pe Trinitas TV, sau cele transmise audio online, cum sunt cele de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, numai dacă timpul vă permite.

Timp binecuvântat!

„Doamne, ajută! Sărut-mâna!

Am citit pe rubrica aceasta în diverse rânduri că s-a tot discutat despre diverse taxe, uneori prea mari, legate de serviciile religioase. Taxe față de care Înaltpreasfinția Voastră ați menționat că se stabilesc de către Consiliul Parohial al bisericii respective. Dar, din păcate, dacă ați face niște verificări și ați întreba persoanele care au avut servicii religioase,  (înmormântări în special), ați observa că bunul simț la stabilirea acestor tarife deseori nu există. Situația din teren este puțin diferită față de ce știți dumneavoastră sau față de ce vi se transmite. Doar simpla sugestie/recomandare nu are prea mare efect…

De ce nu se stabilește o sumă maximă care poate fi cerută pentru aceste servicii religioase? Deși benevole, aceste contribuții se pot ridica la sume foarte mari. Să semneze fiecare prin protopopiat că a luat la cunoștință acest lucru. Să plătești 2000-2200 de lei pentru o înmormântare (preot, paracliser, cântăreț) este exagerat de mult și cred cu tărie că sunteți de acord cu acest lucru. Este o situație generalizată, pe care, dacă veți dori, o veți putea analiza personal. Știu că deseori cereți detalii suplimentare, dar nu vreau să sune ca o pâră acest mesaj.

Nu vă învăț cum să vă faceți treaba, în niciun caz, doar vă scriu acest mesaj, pentru că observ deschiderea de care dați dovadă și poate veți investiga acest lucru dacă veți considera de cuviință.

Vă mulțumim foarte mult!

(Poate rămâne confidențial acest mesaj, nu mă deranjează dacă nu este postat pe site-ul Arhiepiscopiei).”

A.V.

Doamne, ajută!

Un lucru foarte important care afectează imaginea Bisericii nu poate rămâne confidențial. De aceea, vă rugăm să ne dați date concrete ca să putem lua măsurile ce se impun.

Vă mulțumim!