Răspunsul ierarhului – 30 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

În urma apariției a doua articole pe site-ul Știri din Bucovina, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit următorul răspuns:

În atenţia cititorilor!

 

Pe site-ul „Ştiri din Bucovina” a apărut înainte de Bobotează un articol despre Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, respectiv despre episcopul locului, care necesită câteva lămuriri, întrucât articolul a fost reluat recent, în data de 28 ianuarie 2021. Cei care nu le-au citit, le pot accesa aici: https://www.stiridinbucovina.ro/2021/01/05/foto-mobilizare-de-forte-la-manastirea-sfantul-ioan-ce-noude-boboteaza-pe-scena-din-curte-au-aparut-butoaie-din-plastic-chilii-moderne-si-pangar-de-lux-ridicate-in-pandemie/ şi aici: https://www.stiridinbucovina.ro/2021/01/28/ips-calinic-atac-la-ziaristi-chiar-in-ziua-de-boboteaza-inalta-fata-bisericeasca-suparata-foc-ca-am-criticat-taierea-brazilor-si-comertul-religios-de-la-poarta-manastirii/

1. În primul articol, episcopul Calinic este acuzat că-i place „modernismul şi luxul”. Fals! Episcopului Calinic nu-i place nici modernismul, şi nici luxul, fiind un tradiţionalist prin excelenţă, ci doar curăţenia, buna rânduială şi lucrul bine făcut.

2. Pangarul, despre care autoarea spune că este făcut „la standarde europene”, respectiv lumânărarul, care au fost „ridicate în pandemie”, ambele în incinta mănăstirii, sunt cele construite în timpul vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, dar cărora li s-au făcut câteva intervenţii: s-a îndepărtat acoperişul, iar grupurile sanitare au fost mutate în exteriorul zidului de incintă. Vorba proverbului: „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”.

3. Faptul că la pangar este angajat şi personal civil se explică prin lipsa de personal monahal. Şi, apoi, eu sunt de principiul că este bine să dăm posibilitatea şi tinerilor, care încă nu şi-au găsit un loc de muncă pe profilul şcolilor absolvite, să câştige un ban cinstit.

4. Cât despre afirmaţia autoarei cum că, încă de la venirea ca episcop, am „început cu atacuri la preoţii de la bisericile şi mănăstirile din judeţ pentru a-i înjosi şi umili, precum şi pentru ca feţele bisericeşti şi monahale să nu mai aibă curajul să îşi spună părerea”, este cât se poate de neadevărată. Niciodată nu am agreat „omul – ghiocel”, ci am preferat şi prefer omul cu personalitate, de atitudine, cu iniţiativă, capabil să argumenteze un punct de vedere pertinent; omul cu caracter şi bun simţ. Nu mă sfiesc să accept din partea cuiva o idee bine întemeiată şi cu rezultate benefice pe termen lung. 

5. Autoarea afirmă că unii părinţi de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou au fost înlăturaţi din funcţii etc. Fals! Părinţii de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou nu au fost îndepărtaţi din funcţii, ci doar degrevaţi de anumite ascultări şi numiţi în Cancelaria Eparhială consilieri, directori de departament, iconomi în gestionarea mănăstirii şi aşa mai departe.

6. Dacă la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a fost schimbat părintele ce preda limba greacă, decizia a aparţinut conducerii instituţiei, care are obligaţia să numească la catedră profesori foarte bine pregătiţi. Nu poţi să fii profesor fără activitate publicistică sau ştiinţifică în domeniul de pregătire.

7. Cât priveşte milosteniile din perioada pandemiei, îi recomand autoarei să se informeze mai bine la Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei şi să nu mai facă afirmaţii nefondate. În ce priveşte afirmaţia că episcopul ar fi mai degrabă „om al luxului, al scrierilor religioase şi al modernismului decât al milosteniei şi al blândeţii”, să stea autoarea liniştită, căci, dacă aş face o inventariere a elevilor şi studenţilor pe care i-am susţinut în şcoli şi a bătrânilor pe care i-am susţinut prin cantinele special amenajate, nu ar mai vorbi despre ceea ce nu cunoaşte. Nu ştiu dacă şi reciproca este valabilă. Însă este uşor să arunci cu piatra, înşirând cuvinte goale…!

8. Chilii moderne? Da, aici chiar a nimerit-o! Sunt atât de moderne, că bate vântul prin ele. Ce să faci, se mai usucă şi tocul geamurilor, şi uşile de atâta modernism, mai rugineşte şi tabla de pe case, că doar nu sunt veşnice. Ştiţi, „de dragul lelii”, le putem lăsa aşa cum sunt, dar s-ar putea să ne judece istoria. Este nedrept ca celelalte mănăstiri din Bucovina: Putna, Voroneţ, Probota, Suceviţa, Moldoviţa şi altele să arate aşa cum trebuie să arate o mănăstire bine administrată, iar Mănăstirea Sfântul Ioan să arate aşa cum arată!

9. Că vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Pimen ,,purta mereu, peste rasă, un halat de lucru ale cărui buzunare erau pline de cuie şi că nu ezita să pună mâna pe lopată sau pe roabă, muncind cot la cot cu ceilalţi” este adevărat. Aceasta, probabil, va fi o prerogativă a canonizării sale. Dar tot atât de adevărat este şi că episcopul Calinic este iniţiatorul şi coordonatorul construirii a peste patru sute de biserici în satele din Arhiepiscopia Iaşilor în care acestea nu existau şi a peste o mie de case sociale şi parohiale. Căutaţi pe o hartă doar câteva dintre cătunele şi satele uitate de lume în care s-au ridicat aceste biserici, pentru a vă face o idee despre drumurile făcute, indiferent de vreme, de episcopul-vicar Calinic Botoşăneanul, de mai multe ori pe an, pentru a supraveghea fiecare şantier în parte.

10. O altă problemă care o frământă pe autoarea articolului este confecţionarea unei racle pentru moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan, sub pretextul că sunt deja două. Da, are şi ea dreptate! Da, aşa-i omul, mai ales românul, deşi are două haine, înclină să şi-o facă şi pe-a treia. Lăsând gluma la o parte, ştiut este faptul că obiectele de patrimoniu, după ani şi ani de folosinţă, trebuie să intre într-o aşa-zisă perioadă de odihnă, precedată de restaurare.

11. În cel de-al doilea articol, autoarea insinuează cum că vreau să distrag atenţia, însă nu spune de la ce. Când am afirmat că tabla de pe case este ruginită, nu am vrut să distrag atenţia de la dispariţia unor tufe/boscheţi din curte (căci tuia nu-i ca bradul!), care luau vizibilitatea clădirilor, întreţineau umezeala pereţilor şi afectau fundaţiile şi aleile prin rădăcinile rămuroase, ci am vrut să atrag atenţia asupra lucrurilor foarte importante asupra cărora trebuie să ne concentrăm. Cât priveşte cei doi brazi, trunchiul lor era afectat şi se puteau prăbuşi la un vânt mai puternic. Totuşi, după cum am mai spus, nu trebuie să uităm că Mănăstirea Sfântul Ioan este monument UNESCO! Şi vă asigur că întreaga curte va fi amenajată peisagistic, fără a înmulţi aleile!

12. Cât despre tipărirea acatistelor, stimaţi cititori, tipărirea acestora este apanajul exclusiv al tipografiilor Patriarhiei Române şi acest lucru se poate verifica citind datele tehnice ce însoţesc fiecare tipăritură. În magazinele de obiecte religioase se vor pune în vânzare numai cărţi, lumânări şi obiecte de colportaj tipărite sau realizate în instituţii şi fabrici acreditate în acest sens. 

13. Un alt neadevăr spus este cel legat de oamenii „aduşi la compartimentul economico-financiar”, dar care, în fapt, nu sunt; să fie autoarea văzătoare cu duhul?! Da, într-adevăr, intenţionăm să angajăm personal pe sectorul audit, dar aceasta se va face prin concurs şi nu trebuie să cerem acceptul nimănui din exterior. Şi dacă tot este atât de interesată de zona aceasta financiară, cu care chiar nu-mi permit să glumesc, o asigur pe autoare că Arhiepiscopia are „o singură pungă”, în care veniturile şi cheltuielile intră şi ies pe bază de chitanţă şi facturi. Cu veniturile Arhiepiscopiei, respectiv cu donaţiile credincioşilor, se lucrează ca-n Sfânta Liturghie cu Sfântul Agneţ! Sigur, lucrul acesta, pentru cineva care scrie fără să respecte minimele norme de informare jurnalistică sau, cum se mai spune în popor, „scrie la plesneală”, este mai greu de înţeles!

14. În încheierea articolului, autoarea face o afirmaţie legată de schimbarea protopopului de Câmpulung Moldovenesc.

Spre dezamăgirea doamnei, protopopul pentru zona Câmpulung Moldovenesc, pentru că îşi face ascultarea într-un mod exemplar, nu va fi schimbat! Biserica are nevoie de oameni cu experienţă şi de foarte bună calitate morală!

În concluzie, îi recomand autoarei celor două articole ca, pentru mai multă credibilitate a informaţiilor, să apeleze la profesionişti că, de altfel, nu va face decât sminteală.

Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi jurnaliştii şi să îi lumineze să îşi facă meseria în mod profesionist!