„Sărut dreapta, aș avea o întrebare: E normal ca un copil de 4 ani să fie oprit de la Sfintele Taine pe motiv că nu are evlavie? Acesta a fost răspunsul părintelui nostru duhovnic atunci când l-am întrebat de ce nu vrea să ne împărtășească băiețelul; am putea să-l împărtășim având în vedere vârsta chiar și fără să-i mai cerem permisiunea? E obligatorie binecuvântarea la un copil de 4 ani? Mulțumesc mult.”
Doamne, ajută!
Fără să cunosc adevăratul motiv pentru care părintele a refuzat să vă împărtășească copilul, vă recomand să-l împărtășiți dimineața, dacă nu are răbdare să stea toată Sfânta Liturghie fără să mănânce. De asemenea, încercați să îi explicați importanța Sfintei Împărtășanii, pe înțelesul lui, și nu să îl păcăliți că ar fi asemenea unei bomboane sau folosind alte comparații nepotrivite. Este adevărat că Sfânta Împărtășanie se ia întotdeauna cu binecuvântare, chiar și în cazul copiilor, dar având în vedere că foarte mulți nu se împărtășesc în parohiile din care fac parte, nu-i poți opri și nici impune, fiind totuși copii.
Cu timpul, puteți căuta un părinte „cu lipici” la copii care să-l câștige de prieten; fiți încredințată că atunci vă va scoate el din casă ca să mergeți la biserică.
Așa sunt copiii, nu trebuie condamnați și nici pedepsiți, ci îndrumați cu dragoste și cu blândețe.
Sărbători binecuvântate!
„Bună seara, Înaltpreasfințite,
În spațiul public (Facebook) au apărut imagini cu „măcelul” unor arbori sănătoși și vechi de sute de ani aflați în jurul Bisericii ….. din Parohia ……. Este vorba de câțiva tei cu valoare sentimentală pentru locuitorii satului și nu numai. Copaci de o frumusețe rară, care aduceau locului un plus de culoare și făceau parte din creația Domnului.
Consider că prin acest gest fără sens a fost afectată imaginea și frumusețea parohiei și a locului. Totodată, au fost îndepărtați și un număr de pomi fructiferi aflați în proximitatea bisericii din care au gustat generații la rând de copii.
Personal consider că natura și vegetația fac parte din lucrarea lui Dumnezeu, iar casa Domnului ar trebui să fie înconjurată de natură.
Înaltpreasfinția voastră, aș dori să vă întreb care a fost motivul pentru care ați permis o astfel de acțiune?
Regăsiți atașate pozele cu frumusețea locului înainte și cu aspectul de după defrișări.
Vă mulțumesc pentru răspuns,
Sărut dreapta!”
Doamne, ajută!
Acțiunea semnalată de dumneavoastră a avut loc pe 29 decembrie 2023, fiind demarată la inițiativa și cu sprijinul enoriașilor (29 dintre aceștia au participat efectiv la tăierea copacilor și au semnat procesul verbal), pentru a înlesni lucrările de racordare la rețeaua de apă și la cea de canalizare, de montare a unui hidrant și de amenjare a unui spațiu de parcare pentru mașini.
Conform procesului verbal, au fost tăiați patru pomi fructiferi neproductivi, care se uscaseră nefiind îngrijiți corespunzător, un salcâm ce se înclinase peste firele electrice și se putea prăbuși oricând pe drumul județean și mai mulți tei putrezi și scorburoși, care constituiau de asemenea un pericol pentru cei aflați în curtea bisericii, dar și pentru cele două clădiri (biserica parohială și casa socială). Mai mult, rădăcinile acestora crescuseră sub temelia bisericii, afectând structura zidurilor și producând fisuri.
Procesul verbal este însoțit și de multe fotografii făcute ieri, mult mai recente decât cele postate pe diferite pagini de internet.
Sărbători binecuvântate!