„Înaltpreasfinția Voastră,
La Sfântul Ioan Botezătorul spunem „Sfinte Ioane Botezătorule și Înaintemergătorule…” sau „Sfinte Ioane Prorocule…”?
La praznicul Înălțării punem „Slavă Ție, Dumnezeul nostru…”, sau în analogie cu „Slavă, Doamne, Sfintei Învierii Tale…”, se spune „Slavă, Doamne, Sfintei Înălțării Tale…”?
Dar la Canonul Sfintei Cruci?
Nu am găsit aceste lămuriri în „Tipicul cel mare”.
Dar la Pavecernița mică?
Nu ne asumăm prin aceasta o responsabilitate care i se cuvine lui Dumnezeu, aceea de a cunoaște sufletul fiecăruia?
Mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Ca să vă puteți edifica asupra unor nelămuriri legate de tipic, ar fi bine să stați o săptămână la strana unei mănăstiri. Vă asigur că într-o săptămână vă lămuriți cu privire la toate întrebările dumneavoastră.
Cât despre pomelnice, ele se fac pe două rubrici, într-una se scriu cei vii, iar în cealaltă, cei adormiți. Precizările la care faceți referire mi se par binevenite, pentru ca atunci când preotul proscomidește să se roage pentru îndreptarea acelei persoane.
Pace și bucurie!
„Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Arhiepiscop Calinic ,
Sunt credincioasa care v-a sesizat în urma cu puțină vreme despre acele persoane din mediul online care dețin canalul de YouTube …… și care afirmă în continuare că Înaltpreasfinția Voastră mențineți legătura cu dumnealor în privat și la fiecare apariție pe TikTok nu ezită să amintească acest lucru, fapt pe care personal cred că nu este de competența frățiilor lor să folosească, chiar și sub dreptul liberii exprimări, sau expunerea în mediul online atât a Înaltpreasfinției voastre, cât și a eparhiei pe care cu cinste o reprezentați, mai ales că și eu sunt fiica Bucovinei și țin la aceasta binecuvântata eparhie, cât și la păstorul ei. Vă mulțumesc din inimă pentru răspuns și vă trimit ca dovadă a celor sus menționate un videoclip recent.
Cu plecăciune, G.P.”
Doamne, ajută!
Stimată doamnă, subiectul legat de acea persoană, odată cu caterisirea lui, îl consider un subiect încheiat. Din păcate, aparițiile acelei persoane, care au făcut foarte mult rău Bisericii, m-au determinat să nu mai amân caterisirea sa.
Pace și bucurie!
„Hristos S-a înălțat!
Cred că Dumnezeu mi-a luminat mintea să vă scriu (parcă simt un strigăt de ajutor),vă rog frumos să vă rugați să-mi pot plăti ratele și datoriile, sunt mereu restantă. Anul acesta care nu s-a terminat m-a epuizat psihic (n-am cerut să-mi dea NIMENI de pomană, dar mă bucur că nu mi-am pierdut credința în Dumnezeu). Lucrez de dimineața până seara de la ora 7.30 la 18.00/19.00, dar sporul casei l-am PIERDUT. Am doi copii, unul de 19 ani (fată) și-un băiat de 16 ani. Simt că sunt a nimănui 😢.
Ajutați-mă cu un sfat.
Doamne, ajută la toată lumea! 🙏🙏🙏Amin.
Doamne, ajută!
Cred că duhovnicul dumneavoastră este cel mai în măsură să vă dea câteva sfaturi pertinente, ca cel care vă cunoaște cel mai bine.
Pace și bucurie!
„1. Ce se întâmplă dacă nu fac canonul dat de preot?
Stimate domnule, primul pas, cum am spus și altă dată, este să vă găsiți un duhovnic potrivit. Lui îi puteți adresa toate întrebările și frământările dumneavoastră. Un diagnostic pe măsură se poate pune numai dacă mergi la doctor și nu dacă vorbiți cu acesta prin telefon sau on-line. Sfaturile aproximative nu vă pot ajuta în niciun fel.
Pace și bucurie!
„Înaltpreasfinția Voastră,
Mă bucur nespus să văd aproprierea Înaltpreasfinției voastre față de tineri și față de curiozitățile reflectate în întrebările oamenilor și mai ales mă bucur că în zona aceea ierarhul ține cont de popor și este alături de el „pentru a noastră mântuire…”, față de alte zone din țară…
Sunt un tânăr teolog masterand implicat activ în viața Bisericii prin ASCOR, ca șef de promoție, sau prin alte activități organizate ca stagiar Erasmus+ de practică și de studiu în domeniul teologiei prin Italia și Grecia.
Scurtând povestea spun doar atât, după finalizarea licenței nimeni nu s-a uitat la mine sau la colegii mei și în anumite funcții sau locuri de promovare din cadrul Bisericii au fost puși niște colegi incapabili sau cu anumite relații mijlocite de profesori…
Frustrarea mea a venit pe faptul că meritocrația este lăsată la o parte, iar cei buni sau cei ce vor să se implice sunt dați la o parte, iar odată intrați în sistem (ca în cazul meu) mi-au dat o sarcina dezolantă pe un salariu mic, numai ca sa nu am contact cu nimeni și cu scuza că „meriți ceva mai bun, dar nu avem nimic pentru tine momentan, ai răbdare” deși realitatea e alta…
Scurtând cele zise, întrebarea mea este următoarea:
Nu credeți că relația Bisericii cu tinerii ar trebui să fie mult mai vie, mai dinamică și mai implicată în societate? Iar meritocrația și faptele să fie puse în valoare față de cei ce au ajuns prin conjunctură în anumite locuri?
Vă mulțumesc mult pentru înțelegere și iertați dacă v-am tulburat, am vrut doar să aflu părerea Înaltpreasfinției Voastre.
Doamne, ajută!”
Doamne, ajută!
Faptul că de la venirea mea au fost promovați foarte mulți tineri și, în plus, pe salarii bune, dar și cu lucrare pe măsură, cred că este cel mai concludent răspuns.
Pace și bucurie!