Răspunsul ierarhului – 29 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

73. R.S.

„Înaltpreasfinţia Voastră, sunt interesat de cărțile dumneavoastră, nu există vreo posibilitate să le comand pe toate, dar la un preț mai accesibil? Sunt doctorand în Teologie, anul întâi, și situația financiară nu este foarte bună. Vă mulțumesc!” (R.S.)

Domnule teolog! Adresaţi-vă depozitului de carte al Arhiepiscopiei şi solicitaţi, gratuit, titlurile care încă mai sunt pe stoc. Doamne ajută!

 

74. C.

„Înaltpreasfinţia Voastră, aş dori să-mi spuneţi: De ce nu se înmormântează duminica? Preotul are o taxă fixă pentru înmormântare? Molitvele Sfântului Vasile se citesc în orice duminică după Sfânta Liturghie? Doamne, ajută!” (C.)

Stimate domnule! În tradiţia primară a Bisericii nu se înmormânta duminica, fiind ziua Învierii, o zi a bucuriei. Acelaşi lucru este recomandat pentru celelalte slujbe pentru cei adormiţi. Astăzi, există parohii în care se înmormântează în fiecare zi a săptămânii, mai ales în caz de necesitate, fiindcă nu poţi aştepta cu cel adormit prea multe zile, acolo unde cimitirele nu sunt administrate de primării. Din câte cunosc, în Biserica Ortodoxă Română nu există taxe pe servicii religioase.

Cât despre Molitvele Sfântului Vasile cel Mare, ele se citesc doar atunci când este nevoie. „Nu se trage cu tunul după iepuri”, spune o vorbă din popor.

 

75. A.C.S.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră! Sunt student în anul III la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. La ora de Vechiul Testament, în anul I, ne spunea Pr. Justinian Cârstoiu: „Dacă vreți să aprofundați Teologia, să citiți cărțile Înaltului Calinic, deoarece este cel mai cărturar ierarh”. Însă am o nelămurire: Unul sau doi pomi existau în Rai? Se menționează în Sfânta Scriptură despre pomul cunoștinței binelui și răului și despre pomul vieții. Am auzit mai multe păreri în această privință din partea unor părinţi profesori. Vă mulțumesc!” (A.C.S.)

Domnule student! Părintele profesor Justinian este suficient de competent pentru a vă ajuta să discerneţi respectivele păreri. Citiţi comentariul la cartea Facerea („Omilii la Hexaimeron”) al Sfântului Vasile cel Mare şi pe cel al părintelui profesor Nicolae Neaga. Eu am scris despre izgonirea lui Adam din rai în lucrarea „Triodul – Golgota pocăinţei”. Mult succes!

 

76. G.M.

„Sărut-mâna, Înaltpreasfințite Părinte! Domnul a binevoit să aprindă în mine flacăra căutării Lui și am început să urmăresc mai multe video-uri duhovnicești, să citesc cărți duhovnicești și soțul meu este iritat de multe ori din cauza aceasta. El îmi spune că totdeauna când aude video-uri cu predicile părinților, se arată ca nu este deajuns ce facem noi oamenii și că mereu e nevoie de mai mult. Cum aș putea să îl ajut? Luminați-mă, părinte. Iertați-mă pentru îndrăznire. Doamne, miluește-mă!” (G.M.)

Stimată doamnă! Întrebarea legată de soţul dumneavoastră: „Cum aș putea să îl ajut?” îşi va afla răspuns numai ajutată fiind de duhovnicul familiei dumneavoastră, după modelul Apostolului Pavel, care a avut nevoie de intervenţia lui Anania pe drumul Damascului. Cu Dumnezeu înainte!

 

77. Un grup de cetăţeni din zona Fălticeni

Răspuns la scrisoarea unui grup de cetăţeni din zona Fălticeni, pe care o regăsiţi anexată.

Stimaţilor domni! Numirea unui preot în acea parohie/filie este cu anevoie să se facă dacă nu cunoaştem localitatea şi nici istoricul acelei parohii. De aceea, vă rugăm să ne spuneţi parohia din care faceţi parte, ca să analizăm posibilitatea numirii unui preot paroh în acea parohie/filie. Vă mulţumesc!