Răspunsul ierarhului – 29 februarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Părinte, e adevărat că la ….. nu se mai poate face muncă benevol pentru a ajuta batrâni? Am încercat azi să vorbesc cu … (directorul) căminului și mi-a spus că nu se poate.

Blagosloviți și iertați.”

V.B.

Doamne, ajută!

Responsabilitatea privind bunul mers al căminului intră în atribuțiile conducerii acelui cămin, care apreciază dacă este nevoie sau nu să suplimenteze personalul acelei instituții cu voluntari.

Pace și mult bine de la Dumnezeu!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Cum este posibil ca unii preoți slujitori în Eparhia Sucevei și Rădăuților să locuiască într-un alt județ, dintr-o altă eparhie? Vă dau doar 3 exemple: preotul …., preotul … și preotul … (cel din urmă, hirotonit la Suceava, dar slujind neîntrerupt la … din …, despre care deja se spune că i se va da o parohie bună în …, după ce a pierdut-o pe cea nou-înființată de la …). Oare preotul nu ar trebui să fie aproape de turma care i-a fost încredințată spre păstorire?”

S.A.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră este puțin inexactă. Un preot nu poate locui într-o parohie fără ca să fie instalat mai întâi paroh.

Pace și mult bine!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția voastră!

Sunt un tânăr creștin ortodox cu o familie întemeiată de câțiva ani de zile și vreau să vă adresez următoarea întrebare.

De ce majoritatea creștinilor preferă să lase parohiile goale și merg la mănăstiri pentru a participa la Liturghiile din duminici sau sărbători?

Am observat în ultima vreme că acest lucru nu se întâmplă doar în locul de unde sunt eu, ci și în alte părți. Nu întreb ca urmă de critică (fiindca chiar iubesc și eu mănăstirile și cu tot dragul le calc pragul), ci întreb din punctul acela de vedere că nu înțeleg ale cui vor rămâne bisericile din parohii în viitor din moment ce se golesc încet cu încet în prezent.

Totodată nu îmi explic de ce uneori tinerii sunt lăsați mai deoparte de către unii preoți parohi. De ce bătrânii sunt așa prețuiți în unele parohii și de ce acești bătrâni nu sunt un exemplu pentru noi tinerii din moment ce participă de atâția ani la biserică? Ce se întâmplă cu lucrarea lor duhovnicească? De ce nu poate fi schimbat de Biserică acest comportament de sine însuși. De ce majoritatea acestor bătrâni sunt fustrați când încerci să îți încurajezi copilul să zică un Tatăl nostru în biserică? Unde se produce greșeala, în preot, în ei sau în noi? Cum să procedăm noi tinerii în creșterea copiilor noștri în biserică, din moment ce și noi ca părinți plecăm uneori tulburați de la sfânta biserică din cauza acestor fapte. Nu urăsc bătrânii, Doamne, ferește!, ci recunosc disprețuiesc permiterea acestor feluri de comportamente în biserică. Și aceste comportamente sunt prea dese și lăsate prea ușor în voia sorții în unele parohii.

Cu multă vreme în urmă era o Tradiție Sfântă bine întemeiată de străbunicii și bunicii noștrii – orice bătrân învăța cu drag un tânăr – fiindcă știa că el era viitorul. Acum această tradiție parcă este înlocuită de un sistem de autodistrugere.

Unii tineri au înțeles acest lucru, alții nu. Pentru cei care nu au înțeles și care nu vor fi ajutați în viitorul apropiat, credința ortodoxă va fi singura care va avea din nou de suferit.

Propun cu fiască supunere ca în orice predică și indiferent de timp și loc să fie lăsat un cuvânt de învățătură pentru statornicia tinerilor în Biserica Creștină Ortodoxă. Fiindcă uneori e îndeajuns și un simplu cuvânt pentru a da putere și a întraripa o nouă generație cu aripi noi spre un viitor mai bun.

RĂSUFLĂM GREU pentru vremurile din prezent, MURIM UȘOR ca viitori creștini și privim cu plâns în suflet cum sunt ÎNGROPATE roadele viței de vie tinere.

Binecuvântați, vă rugăm, să putem participa la Sfânta Liturghie și în parohia noastră anonimă într-o unire, într-un gând și într-un suflet plin de Duhul Sfânt.”

Anonim

Doamne, ajută!

Îmi pare rău, dar nu pot împărtăși părerile dumneavoastră având în vedere nenumăratele activități – culturale, sociale, filantropice, misionare, edilitare etc. – care se fac cu tinerii la nivel de eparhie/eparhii /patriarhie.

Pace și liniște sufletească!

„Sărutăm-mâna, Înaltpreasfinția dumneavoastră Calinic, arhipăstorul nostru.

Cu toată sinceritatea și cu frică de Dumnezeu vă mărturisim unele nereguli care se petrec în interiorul și exteriorul Bisericii lui Iisus Hristos, mai exact în ….., Parohia I, din comuna ….., unde este …..

Încercăm să vă relatăm mai pe scurt cele ce se petrec în biserica lui Iisus Hristos.

Înaltpreasfințite Părintele nostru Arhiepiscop Calinic, cu toată sinceritatea și cu frică de Dumnezeu vă mărturisim următoarele despre părintele …..:

– Sunt persoane care vin la părintele … pentru a li se deschide „cartea”, aceasta se întâmplă de regulă în casa parohială unde locuiește, dar și pe la casele oamenilor.

– Spune în predici deseori că „eu sunt șeful aici” și că pe dușmanii lui îi scrie într-un caiet special.

– Sunt momente în care îi face proști pe oameni în timpul predicii, dar și în afara bisericii lui Iisus Hristos.

– Cu pălimarii a avut conflict, pe unii dintre ei i-a și bătut, cu ultimul dascăl s-a ajuns la cuțite (puteți verifica ce vă spun).

– De Înaltpreasfinția dumneavoastră Calinic, când a fost cu Boboteaza, a spus la credincioși la casele lor că Înaltpreasfinția dumneavoastră ….

– Acum 7-8 ani cu aproximație, cu ajutorul Maicii Domnului, cumnatul meu a adus la părintele … o fată musulmană pentru a trece la ortodoxie, a fi botezată, iar părintele … a zis să o lăsăm acolo să îi arate biserica, iar părintele … a luat-o cu mașina și … și …, fata … și cu ajutorul Maicii Domnului a reușit să ajungă la Mănăstirea Petru Vodă și s-a botezat acolo.

Încerc să fiu cât mai pe scurt, iertați!

Încerc să vă prezint ce se mai întâmplă în Biserica lui Iisus Hristos:

– După ce s-au împărtășit credincioșii, părintele … iasă cu Sfintele Taine și le pune pe capul credincioșilor, aceștia sunt obișnuiți și se îmbulzesc să se atingă de Sfintele, Preacuratele și Înfricoșătoarele ale lui Hristos Taine, iar părintele … îi atinge pe creștet pe cei ce vin în fața Sfântului Altar.

– În multe duminici și sărbători părintele …. împărtășea credincioșii din cană și nu din Sfântul Potir.

Noi nu vrem să îl acuzăm pe părintele … , vrem doar ca Iisus Hristos să nu fie batjocorit.

Cu toată sinceritatea și cu frica de Dumnezeu, vă rugăm să ne iertați pentru îndrăzneală.

Iertați și binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte, Arhiepiscopul nostru Calinic.”

G.A.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză sectorului de resort.

Pace și liniște sufletească!

„Părinte arhiepiscop,

Chiar vi se spun minciuni pe bandă. Și ori le credeți, ori le lăsați așa intenționat. Și ni se spun mereu și nouă. Dacă tot sunt așa de multe centre de tineret în județul nostru de ce nu se și văd tinerii la biserică și mai vedem câte unii numai la parade? 

Zicem doar atât. De ce nu vă verificați subalternii și îi lăsați să îndruge verzi și uscate? Puteți începe chiar cu ce tot defilează sectorul catehizare și tineret. E foarte ușor de verificat că spune o grămadă de minciuni.”

Anonim

Doamne, ajută!

La întrebarea aceasta voi lăsa să vă răspundă blamatul sector.

„În anul 2023, Sector Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, care include Departamentul de Catehizare parohială, Departamentul Centrelor de tineret Ecclesia și Departamentul Activități de tineret ATOS și tabere, a coordonat proiecte catehetice și social-educaționale, adresându-se unui număr de peste 14.000 de copii și tineri, care au beneficiat de o catehizare temeinică și de nenumărate activități formative. Astfel:

  1. Au fost efectuate peste 350 de deplasări în teren cu scop catehetic;
  2. Au fost elaborate peste 220 de adrese și răspunsuri;
  3. Au fost publicate mai bine de 60 de articole pe site-ul Arhiepiscopiei, neluând în seamă celelalte publicații în presă;
  4. Au fost implicați 6500 de tineri și copii din 110 parohii în Proiectul „Școala catehetică de vară”;
  5. 220 de tineri au participat la Tabăra „Temerari pe drumul cunoașterii”, ediția a II-a;
  6. La cele 10 Tabere „Comorile satului”, ediția a III-a, au participat 1300 de tineri și copii;
  7. 250 de tineri implicați în cele două competiții sportive, „Cupa Domnițelor”, ediția a II-a, și „Cupa Mușatinilor”, ediția a III-a;
  8. 70 de participanți la Concursul Național de Fotografie „Surprinde frumosul!”;
  9. Au avut loc 4 întâlniri generale ale tinerilor din Centrele Ecclesia, cu participarea a cca. 1600 de tineri;
  10. 1000 de voluntari au fost implicați în toate activitățile întreprinse de sector;
  11. Peste 2500 de tineri au participat la toate activitățile ProVita;
  12. 500 de exemplare ale volumului „Carte de rugăciuni pentru tineri” au fost oferite gratuit în tabere;
  13. peste 65000 RON investiți în premii, distincții și materiale catehetice.

Privind obiectivele pentru anul 2024, se dorește continuarea și creșterea proiectelor de tradiție, precum „Școala de duminică”, „Școala catehetică de vară”, dar și seriile catehetice începute la nivelul parohiilor, mănăstirilor și școlilor din eparhia noastră. Se dorește continuarea taberelor de vară, prin organizarea mai multor săptămâni de tabără „Temerari pe drumul cunoașterii” și prin implicarea mai multor parohii în taberele sociale „Comorile satului”. Totodată, pentru că s-a constatat lipsa de coerență și de sens în alegerile personale și școlare, dar și duhovnicești ale multor tineri adolescenți din eparhia noastră, se dorește implementarea unui proiect social-catehetic precum cel propus anul trecut, sub denumirea de Centrul de Consiliere și Orientare pentru tineri, cu activitate săptămânală, pentru început în municipiul Suceava, cu posibilitatea extinderii și la nivelul protopopiatelor, avându-l drept ocrotitor și călăuzitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.”

Pace și liniște sufletească!

„Hristos a înviat!

Pot să vă întreb de ce Biserica Ortodoxă Română este în Consiliul Mondial al Bisericilor dacă acesta propovăduiește erezii?

Georgienii au amenințat ierarhia și în 4 zile au ieșit. Nouă câți ani ne trebuie să ieșim, sigur, cu aprobarea Sfântului Sinod.”

C.U.

Doamne, ajută!

Nu am competență în domeniul din sfera căruia face parte întrebarea adresată și din acest motiv nu vă pot răspunde. Totuși, pot să afirm că ierarhii care au făcut parte, ca reprezentanți, din astfel de structuri au avut o ortodoxie solidă și nu au făcut compromisuri.

Pace și liniște sufletească!